Κεφίρ: έχουμε πραγματικά αναρωτηθεί ποτέ τι είναι και πόσο ωφέλιμο είναι;

Written by on 12/03/2020

image_print

Μπορεί να το ξανά ακούσατε ή να το ξανά είδατε στα ψυγεία του σούπερ μάρκετ. Αλλά και σε όσους δεν το γνωρίζουν, το κεφίρ θεωρείται προϊόν του γάλακτος, το οποίο έχει υποστεί ζύμωση και μοιάζει με το γιαούρτι. Παρασκευάζεται από αγελαδινό, κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα και με προσθήκη δημητριακών κεφίρ ( αποικίες κόκκων ζύμης και βακτηρίδια γαλακτικού οξέος).

 Η χαρακτηριστική ξινή γεύση που έχει, προκαλεί ενδοιασμούς τόσο για την κατανάλωση του όσο και για την αγορά του. Η ιδιαιτερότητα του αυτή προέρχεται από τα βακτηρίδια που περιέχει  και μετατρέπουν την λακτόζη σε γαλακτικό οξύ κατά την διάρκεια της ζύμωσης.

Γιατί όμως το κεφίρ θεωρείται ένα από τα πιο ωφέλιμα γαλακτοκομικά προϊόντα και είναι απαραίτητο να ενταθεί στην διατροφή κάθε ηλικίας;

Έχουμε ακούσει πολλές φορές για την αναγκαιότητα του ασβεστίου στον οργανισμό. Επίσης ξέρουμε πως τα όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα εμπεριέχουν όχι μόνο ασβέστιο αλλά και τα  περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά. Τα προϊόντα του γάλακτος που έχουν υποστεί ζύμωση όπως είναι το γιαούρτι και το κεφίρ περιέχουν ζωντανά βακτήρια και ζυμομύκητες, τους λεγόμενους καλούς μικροοργανισμούς . Τα βακτήρια αυτά ονομάζονται προβιοτικά και είναι ωφέλιμα για την σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Σε τι διαφέρει όμως το κεφίρ;

 Καταρχάς, οι κόκκοι που προστίθενται στο γάλα για να γίνει το κεφίρ περιέχουν έως 61 βακτήρια και ζύμες. Με αυτό το τρόπο καθίσταται  καλύτερη πηγή προβιοτικών σε σύγκριση με το γιαούρτι που περιέχει λιγότερα βακτήρια και σχεδόν καθόλου ζύμες. Έτσι χαρακτηρίζεται αντικαρκινικό αφού αποτρέπει και θεραπεύει από διαφόρους καρκίνους  πχ παχέος εντέρου, κακοήθη Τ Λεμφοκύτταρα , καρκίνο του μαστού κτλ

Μια ακόμη ιδιότητα των προβιοτικών είναι να θεραπεύει προβλήματα του πεπτικού συστήματος  όπως διάρροιες, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, έλκη κτλ

Επίσης δρα κατά των παθογόνων βακτηρίων ( salmonella, e coli) γιατί περιέχει δύο μοναδικά συστατικά που δεν υπάρχουν σε άλλο γαλακτοκομικό προϊόν. Τα συστατικά αυτά είναι  το προβιοτικό Lactohoillus kefiri και ο υδατάνθρακας kefiron . 

Επιπρόσθετα δεν θα μπορούσα να παραλείψω τις υψηλές ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνης Κ2 που περιέχει. Τα δυο αυτά θρεπτικά συστατικά αποτρέπουν από την οστεοπόρωση και την εμφάνιση κατάγματος. Άρα βελτιώνουν την υγεία των οστών. Συγκεκριμένα  σε 175 ml κεφίρ καλύπτεται το 10% των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο.

Τέλος να επισημάνω πως θεωρείται τρόφιμο ανεκτό σε όσους έχουν δυσανεξία στην λακτόζη γιατί κατά την ζύμωση του ένα μεγάλο μέρος της λακτόζης μετατρέπεται σε γαλακτικό οξύ. Για όσους πάλι δεν θέλουν καθόλου την λακτόζη ή είναι vegan κυκλοφορεί ή μπορεί να παρασκευαστεί κεφίρ από γάλα αμυγδάλου ή καρύδας. Απλά δεν θα έχει τα ίδια θρεπτικά συστατικά.

Συνοπτικά λοιπόν το κεφίρ καθιστάτε τρόφιμο που πρέπει να ενταχθεί στην διατροφή μας ή στην διατροφή των παιδιών μας με οποιονδήποτε τρόπο. Είτε σαν πρωινό ρόφημα σε συνδυασμό με φρούτα και φυστικοβούτυρο, είτε στην κατασκευή γλυκών πχ παγωτών είτε να το πιείτε σαν νεράκι.

Καταναλώστε το κεφιράκι χωρίς τύψεις και αμφιβολίες!

Τα 175ml προσδίδουν 100 θερμίδες, 7 γραμμάρια υδατανθράκων, 4 γραμμάρια πρωτεΐνης και 3-6 γραμμάρια λίπη ανάλογα με το τύπο του γάλακτος που χρησιμοποιήθηκε.

Κωνσταντίνου Ουρανία
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος ΔΙΠΑΕ Θεσσαλονίκης
Επί Πτυχίου

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

Musicland

22:00 23:59Current show

Musicland

22:00 23:59