Καταξιωτικές προσεγγίσεις

Written by on 17/08/2022

image_print

Η διερεύνηση ικανοτήτων είναι μια ενεργητική διαδικασία κατά την οποία οι άνθρωποι εντοπίζουν τις ικανότητες των συνομιλητών τους καθώς ακούνε την ιστορία τους. Οι ερωτήσεις του συνεντευκτή χρειάζεται να έχουν ως στόχο την καταξίωση του συνομιλητή τους, τη δημιουργία μιας γλώσσας που επικεντρώνεται στις ικανότητες, δεξιότητες, αξίες και αποθέματα των συνομιλητών.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης με τον πελάτη, ο θεραπευτής εστιάζει στις λεπτομέρειες των ιστοριών που ακούγονται, προσπαθώντας να αναδείξει τις ικανότητες που αναδύονται για τον θεραπευόμενο μέσα από την ιστορία και τη συζήτηση. Στο πλαίσιο της διερεύνησης ικανοτήτων, δεξιότητες που μέχρι τώρα δεν είχαν αναγνωριστεί αρχίζουν να γίνονται μέρος της ταυτότητας του ατόμου και γίνονται αποθέματα για το μέλλον.

Αρχίζουν για παράδειγμα, να αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους με έναν διαφορετικό τρόπο, ως κάποιον που είναι δημιουργικός, επινοητικός, βοηθητικός. Οι ικανότητες που έχουν αναδειχθεί αρχίζουν να γίνονται μέρος της ταυτότητας τους και επιδρούν στον τρόπο που συμπεριφέρονται.

Η αναζήτηση ικανοτήτων συνήθως βρίσκεται στο ξεκίνημα της καταξιωτικής θεραπευτικής πρακτικής όπου ο συνεντευκτής αναλαμβάνει να ακούσει την ιστορία του συνομιλητή του κάνοντας ερωτήσεις που συνδέονται με τις λεπτομέρειες της ιστορίας του.

Για παράδειγμα, εάν έχει ζητήσει από τον συνομιλητή του να του πει μια «ιστορία για την οποία νιώθει περήφανος για τον εαυτό του», ο συνεντευκτής θα εστιάσει στις λεπτομέρειες της ιστορίας. Οι ερωτήσεις που κάνει ο συνεντευκτής έχουν ως στόχο η ιστορία να γίνει όσο πιο ζωντανή και λεπτομερής γίνεται και να αναδειχθούν οι ικανότητες του θεραπευόμενου όπως ακούγονται από την ιστορία του.

Κατερίνα Συμφέρη
Εκπαιδευτικός

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

 Current show