Καλοκαιρινά παιχνίδια στην παραλία

Written by on 06/08/2020

image_print

Το καλοκαίρι είναι μια εποχή άμεσα συνδεδεμένη με ταξίδια, αλλαγές εικόνων, καινούργιες εμπειρίες. Η χαλάρωση και η ανανέωση που επέρχεται προσδίδει την ευκαιρία τα παιδιά να έρθουν κοντά στη φύση, αλλά και στους ίδιους τους γονείς τους. Τα όμορφα καλοκαιρινά ταξίδια θα γεμίσουν με θετική ενέργεια τις οικογενειακές μπαταρίες μαζί με άπλετη διασκέδαση. Λαμβάνοντας ήδη μέτρα υγιεινής, ετοιμαστείτε για ξέγνοιαστες και απολαυστικές διακοπές.

Μπορείτε να περάσετε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά σας -προσχολικής ηλικίας- όπου ενώ θα διασκεδάζουν έγκειται το στοιχείο της μάθησης με πιο χαλαρό και απελευθερωτικό τρόπο. Έτσι, δύνανται να ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους μαθαίνοντας σημαντικά πράγματα γύρω από την προσωπικότητά τους, να ανακαλύψουν κρυμμένα ταλέντα και ενδιαφέροντα.

 • Μουσική, κίνηση, τραγούδι, παντομίμα, χορός, ώστε να αποκτήσουν ισορροπία. Χρωματίστε μια ζωγραφιά με θέμα σχετικό με την παραλία.
 • Παίξτε κουκλοθέατρο λέγοντας απλές λεξούλες για την ανάπτυξη της ομιλίας, παίξτε παλαμάκια και παιχνίδια με τα χέρια.
 • Διαβάστε τους τα αγαπημένα τους παραμύθια και αφηγηθείτε αληθινές ιστορίες, φτιάξτε μαζί συλλογές από φυσικά υλικά που θα μαζέψετε από την παραλία και μετά τακτοποιείστε τα σε άλμπουμ.
 • Οι επισκέψεις στην παραλία είναι τέλειες στο να εκτεθούν τα νήπια σε καινούριες λέξεις και να αναπτύξετε το λεξιλόγιο τους. Προσπαθήστε να του δείξτε και να συλλαβίσουν μαζί σας ένα καράβι, τον αναπνευστήρα, τα κιάλια, τα κοχύλια, τα κύματα, τα ψάρια, τα καβούρια, τους γλάρους και τα φύκια. Βρείτε και ονομάστε τις πατημασιές πουλιών, καβουριών, ανθρώπων και σκύλων.
 • Αν παίξετε με τα κύματα, το παιδί σας σίγουρα θα καταλήξει με θαλασσινό νερό μέσα στο στόμα του. Επωφεληθείτε από αυτή τη διδακτική ευκαιρία. Ρωτήστε το παιδί σας τί γεύση έχει. Συζητήστε με το παιδί σας πώς και γιατί έχει διαφορετική γεύση από το νερό βρύσης και τονίστε ότι το θαλασσινό νερό δεν είναι πόσιμο.
 • Βοηθήστε τον μελλοντικό επιστήμονα ή καλλιτέχνη να δει την ομορφιά και το θαύμα της φύσης, καθώς παράλληλα τους μιλάτε και τους εξηγείτε τι είναι το κάθε ένα. Παρατηρήστε την παλίρροια να έρχεται μέσα και έξω, προλάβετε τη δύση ή την ανατολή του ηλίου, δείτε τον άνεμο να κάνει τα κλαδιά των δέντρων να κουνιούνται.
 • Φτιάξτε σημάδια στην άμμο χρησιμοποιώντας τα πόδια και τα χέρια, κουβαδάκια, ξυλάκια και κοχύλια. Στη συνέχεια, δοκιμάστε να τοποθετήσετε ολόγυρά τους βότσαλα.
 • Δημιουργείστε έναν αγώνα δρόμου, αλλά περπατώντας σαν καβούρια.
 • Παίξτε με τα κύματα, αν δεν έχει όμως, επιχειρήστε να επιπλεύσετε στο νερό. Παίξτε «Γύρω-γύρω όλοι» μέσα στο νερό. Τα παιδιά ξεκαρδίζονται όταν κάθονται μέσα στο νερό.
 • Ποιος θα γεμίσει πιο γρήγορα το ποτήρι και θα κερδίσει αυτός που θα καταφέρει να γεμίσει τον κουβά πρώτος. Γι αυτά όμως η ανδρεναλίνη έχει χτυπήσει κόκκινο, διότι θα απολαύσουν κάθε στιγμή από αυτό.

Κάποιες δραστηριότητες που μπορείτε γονείς να κάνετε με τα παιδιά σας -στην περίοδο της σχολικής και της προεφηβικής ηλικίας- στην παραλία είναι οι ακόλουθες:

Αξεσουάρ της παραλίας
Φυσικά όλα εκείνα τα καλοκαιρινά παιχνίδια, όπως απόχη, μάσκα, βατραχοπέδιλα, καθώς και κουβαδάκια, φτυαράκια, τσουγκράνες, προαπαιτούμενα για την δημιουργία εντυπωσιακών κάστρων στην άμμο, και πηγαδιών. Ακόμη, προσπαθήστε να «μαγειρέψετε» και να δημιουργήσετε τις περίφημες πίτες άμμου, αντίστοιχες των πιτών λάσπης. Επιπλέον, μπορείτε να φτιάξετε μαζί με τα παιδιά σας αγγελάκια στην άμμο, ή ακόμα και αμμ-άνθρωπο! Η ανατρεπτική ιδέα από τον αντίστοιχο χιονάνθρωπο του χειμώνα με το χιόνι θα ενθουσιάσει τα παιδιά σας και θα είναι μια απίστευτη ιστορία που θα εξιστορούν στους φίλους τους.

Κοχύλια, πέτρες και βότσαλα
Μαζέψτε κοχύλια, πέτρες και βότσαλα μαζί με τα παιδιά σας ή πείτε σε εκείνα να τα αναζητήσουν στην παραλία, και φυσικά εντός του οπτικού σας πεδίου. Έτσι, όχι μόνο θα αισθανθούν ότι τα δίνετε ελευθερία, αλλά και ότι εμπιστεύεστε τα ίδια και την κρίση τους και επίσης θα είναι αρκετά απασχολημένα με κάτι ενδιαφέρον για αυτά. Στην συνέχεια, με αυτά μπορείτε να φτιάξετε ένα κολάζ, να ζωγραφίσετε πάνω τους ή να διακοσμήσετε το σπίτι. Ακόμη, ένα ευφάνταστο παιχνίδι είναι η τρίλιζα στην άμμο από βότσαλα! Κρατήστε σκορ σε ένα πίνακα ή κάποιο χαρτάκι για περισσότερο απόλαυση.

Ρόλος δημοσιογράφου
Μια αρκετά πρωτότυπη δράση είναι η ακόλουθη, δώστε τους την φωτογραφική μηχανή και ρόλο δημοσιογράφου, για να φτιάξουν ένα «ρεπορτάζ» εικόνων από την φύση. Τα παιδιά, όσο πιο μικρά στην ηλικία, τόσο περισσότερο θα ενθουσιαστούν και θα απορροφηθούν πλήρως, ώστε να περάσουν και όμορφα στην παραλία, μαζεύοντας πέτρες, φύλλα, άμμο και κάθε λογής αντικείμενο που να σχετίζεται με το αυτό, αλλά ακόμη και πιο κύριο θα ανακαλύψουν, θα εξερευνήσουν και θα διευρύνουν τα όρια της φαντασίας τους.

Πειρατές και κυνήγι κρυμμένου θησαυρού
Αναζητήστε τα αντικείμενα που οδηγούν στον μεγάλο θησαυρό που εσείς -γονείς- θα ορίσετε. Αυτός ο θησαυρός θα μπορούσε να είναι κοχύλια, πέτρες, ή ακόμα και αντικείμενα-θησαυροί που άφησαν πίσω τους, άλλοι λυόμενοι -με δική σας επιτήρηση όμως. Έπειτα, θα ήταν μια καλή ιδέα να πάρετε μαζί σας τον θησαυρό και να τον τοποθετήσετε στο σπίτι σας φτιάχνοντας ένα «κουτί αναμνήσεων» ή βάζοντάς τα σε μια γυάλα με νερό προκειμένου να φτιάξετε τη δική σας θάλασσα και να υπενθυμίζει τόσο σε εσάς όσο και στο παιδί την στιγμή αυτή!

Παιχνίδια με μπάλα
Πανεύκολο και γρήγορο παιχνίδι στη στιγμή.

 • Πόλο με μια μικρή μπάλα λίγο πιο βαριά που να επιπλέει στο νερό.
 • Γκολφ στην άμμο με τα μπαλάκια του τένις ή μικρές μπάλες.
 • Μπόουλινγκ στην άμμο με μια μικρή μπάλα. Αφού φτιάξετε μικρά κάστρα πετάξτε τη μπάλα, με κινητή αυτόν που θα ρίξει τα περισσότερα κάστρα!

Χαρτιά στην παραλία
Πάρτε μαζί σας τράπουλα και παίξτε χαρτιά, κάποια γρήγορα και ευχάριστα παιχνίδια είναι η ξερή, το uno.

Ξεκούραση κάτω από τον ίσκιο.
Ξαπλώστε μαζί παρέα κάτω από ένα δέντρο ή την ομπρέλα στη παραλία και απλώς αφουγκραστείτε τους ήχους, της θάλασσας, όταν το κύμα σκάει στα ρηχά, των φύλλων των δέντρων, όταν χορεύουν από το μελτέμι, το καλοκαιρινό αεράκι.

Βιβλία και Μουσική
Διαβάστε τους ένα βιβλίο ή ακόμα καλύτερα διαβάστε το μαζί με εκείνα δείχνοντας τις εικόνες και αναπαριστώντας το με ήχους. Είναι μια καλή ευκαιρία η θεωρητική γνώση να γίνει εμπειρική. Συνδυάστε το περιεχόμενο του βιβλίου με την καλοκαιρινή απόδραση. Εναλλακτικά, αν το παιδί είναι μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να διαβάσει το ίδιο ένα πιο μεγάλο βιβλίο λογοτεχνικού χαρακτήρα, ή ακόμη να ακούσει και μουσική από κάποια ηλεκτρονική συσκευή που θα φέρει.

Μαζέψτε τα σκουπίδια. 
Συζητήστε πώς τα σκουπίδια μπορούν να βλάψουν τα ζώα και τη θάλασσα.

Σύμφωνα με την κ. Μαρία Λαζαρίδου, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, «ανεξάρτητα από τον προορισμό, ένα ταξίδι είναι ένα «μάθημα» γεωγραφίας, μετεωρολογίας, τοπογραφίας, ανάγνωσης και γραφής. Μπορεί να αποτελέσει μια εκπληκτική ευκαιρία για τα παιδιά να γνωρίσουν τον κόσμο.»

Όσο κρατάνε οι δραστηριότητες στην παραλία, είναι αναγκαίο να τηρούνται κάποιοι βασικοί κανόνες υγιεινής, αλλά και να δώσεις στο παιδί σου την αίσθηση της χαλάρωσης και της ξενοιασιάς χωρίς την αυστηρότητα των υποχρεώσεων. Περισσότερο παιχνίδι και ελευθερία για τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, καινούρια ερεθίσματα που δεν έχουν το χρόνο να εξερευνήσουν στη φορτωμένη σχολική χρονιά, συχνότερη και ουσιαστικότερη επαφή με τους γονείς.

Αικατερίνη Συμφέρη

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


Αν σταματήσετε τον player

χρειάζεται η σελίδα refresh

Πατήστε εδώCurrent show

Group Therapy

16:00 17:59

Αν σταματήσετε τον player

χρειάζεται η σελίδα refresh

Πατήστε εδώCurrent show

Group Therapy

16:00 17:59