Κακοποίηση ζώων: Έγκλημα χωρίς τιμωρία

Written by on 25/11/2020

image_print

Παρά τις αυστηρές κυρώσεις που επιβάλλει ο νόμος σχετικά με την κακοποίηση των ζώων, η Ελλάδα τα τελευταία ιδίως χρόνια βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες όπου το έγκλημα αυτό εμφανίζει ολοένα και πιο υψηλά ποσοστά. Με βάση πληροφορίες που αναφέρονται στην ιστοσελίδα «Report Animal Abuse Greece» το 2018 καταφράφησαν 3.734 ενώ 1.799 ήταν μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2019. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως απο τα τελευταία καταγγεγραμμένα περιστατικά συνελήφθησαν μόλις 117 άτομα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τα αδέσποτα κυρίως είναι αυτά που αποτελούν τον εύκολο στόχο για αυτούς που θέλουν να προβούν σε κτηνώδης πράξεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι φόλες που τοποθετούνται κατά καιρούς σε πάρκα, σε θάμνους ακόμα και σε αυλές σπιτιών με σκοπό την δηλητηρίαση των τετράποδων καθώς και βίαιες πράξεις όπως αφαίρεση σάρκας, κάψιμο ή ακρωτηριασμός. Από τα παραπάνω παρατηρείται όχι μόνο η ελλιπής οργάνωση των Δήμων κυρίως για τα αδέσποτα αλλά και ο δισταγμός των κατοίκων-μαρτύρων που αποφεύγουν να δώσουν πληροφορίες στα αρμόδια μέσα. Για να καταλάβουμε πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα αρκεί να μπούμε σε μια σελίδα φιλοζωικής και να ανατρέξουμε στο χρονολόγιό της. ‘’Κουτάβια βρέθηκαν πεταμένα στα σκουπίδια’’, ‘’σκύλος χτυπημένος απο αμάξι βρέθηκε παρατημένος’’, ‘’ ιδιοκτήτης έσερνε σκύλο απ’την καρότσα’’ κ.ά, είναι κάποια απο τα πολλά περιστατικά που θα συναντήσει κανείς διαβάζοντας τα όσα κοινοποιούνται στις φιλοζωικές. Εκεί, όπου οι άνθρωποι δίνουν έναν αγώνα τόσο για την μείωση τέτοιου είδους εγκλημάτων καθώς και για την πρόληψη χειρότερων επακόλουθων.

Η σύλληψη των δραστών δεν καθίσταται εύκολη γιατί όπως προαναφέρθηκε οι μάρτυρες διστάζουν να μιλήσουν (συνήθως σε μικρές και κλειστές κοινωνίες) και έχουν την τάση να ρίχνουν το φταίξιμο σε οργανωμένους φορείς που όμως δεν έχουν την ικανότητα να φροντίζουν για κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Επομένως, οι δράστες συνεχίζουν να κυκλοφορούν ελεύθεροι έχοντας ήδη μια (;) βίαιη πράξη στο ιστορικό τους σχεδιάζοντας ίσως τις επόμενες κινήσεις τους.

Σύμφωνα με θεωρίες μελετητών, η κακοποίηση των ζώων είναι ουσιαστικά ένα πρώιμο στάδιο επίδοξων εγκληματικών πράξεων όπως ενδοοικογενειακή βία η ακόμα και εγκλήματα κατα της ζωής.(ανθρωποκτονία). Όπως εξηγήθηκε, μεγαλώνοντας τα άτομα αυτά [επίδοξοι δράστες] είναι αδύναμα στην διαχείρηση των συναισθημάτων τους, κυρίως σε αυτό του θυμού. Με την βιαιότητα που εμφανίζουν απέναντι στα ζώα νιώθουν την αυτοεκίμηση και το ηθικό τους να αναπτερώνονται καθώς και την εξουσία που ανέκαθεν έψαχναν, προκαλώντας πόνο σε ένα άλλο απροστάτευτο σώμα. Αρκετά μάλιστα απο τα περιστατικά δολοφόνων κατά συρροή φαίνεται πως είχαν διαπράξει κατα το παρελθόν κτηνωδίες.

‘Οπως είναι φανερό, το κενό μεταξύ της βιαιοπραξίας απέναντι στα ζώα με αυτο της εγκληματικότητας απέναντι σε άνθρωπο είναι πολύ μικρό και χρήζει έκτακτης ανάγκης για περαιτέρω ενέργειες απο τους υπεύθυνους θεσμούς.

Αν και σήμερα οι αρμόδιοι φορείς έχουν πάρει σε κάποιο βαθμό τα απαραίτητα μέτρα που χρειάζονται για την εξάλειψη και την πρόληψη τέτοιου τύπου εγκλημάτων, αρκετοί συνεχίζουν ακόμα να φανερώνουν παρεκκλίνουσα συμπεριφορά χωρίς την αίσθηση του φόβου. Είναι ευθύνη όλων των πολιτών να αναφέρουν οποιοδήποτε περιστατικό πέσει στην αντίληψή τους στις αρμόδιες αρχές καθώς και σε οργανώσεις που ασχολούνται με το συγκεκριμένο ζήτημα. Παρακάτω επισυνάπτονται δύο σελίδες, αυτή της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και της ”Dog’s voice” ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, με τα βήματα που μπορεί κανέις να ακολουθήσει ώστε να καταγγείλει ενα παρόμοιο περιστατικό.

https://www.dogsvoice.gr/

https://pfpo.gr/diadikasia-katangelias-gia-pathitiki-kakopoiisi-zoou-meso-email/

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

Beyond This World

23:00 24:00

 Current show

Beyond This World

23:00 24:00