Κακοί βαθμοί στο σχολείο

Written by on 09/02/2022

image_print

Βρίσκομαστε στην περίοδο όπου οι περισσότεροι μαθητές έχουν πάρει το πρώτο σχολικό τους έλεγχο ή ετοιμάζονται γι’ αυτό. Οι βαθμοί είναι ένα θέμα που συζητιέται διακαώς από τους δασκάλους, τους γονείς, τους μαθητές καθ’ όλη τη σχολική χρονιά.

Όταν οι βαθμοί είναι «άριστοι» ή είναι καλύτεροι από αυτούς που «περιμέναμε», σίγουρα η χαρά είναι τεράστια. Τι γίνεται, όμως, όταν τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά για τους μαθητές και τους γονείς;

Σίγουρα, δεν ήρθε η συντέλεια του κόσμου και εύκολα μπορεί να αξιοποιηθεί αυτή η κατάσταση υπέρ του μαθητή. Κάθε παιδί έχει ταλέντα και ικανότητες, όμως, το σχολείο δεν έχει πάντα τον τρόπο να τα ανακαλύψει. Καλό θα ήταν να μιλάμε με τους εκπαιδευτικούς και να υποστηρίζουμε το παιδί ενισχύοντας τις αδυναμίες του με κάθε δυνατό τρόπο.

Κάθε αποτυχία μπορεί να μας διδάξει κάτι και να μας βοηθήσει να πάμε ένα βήμα μπροστά!

Πώς οι γονείς, όμως, να βοηθήσουν τα παιδιά σε μια τέτοια περίπτωση; Αρχικά, θα πρέπει να εκτιμήσουν την προσπάθεια του παιδιού τους και να δουν πέρα από την κακή βαθμολογία. Μην του βάλετε τις φωνές και μην το συγκρίνετε με κάποιο αδερφάκι ή συμμαθητή, δεν θα οδηγήσει πουθένα μόνο θα ρίξει τη ψυχολογία και την αυτοπεποιηθήση του κι άλλο!

Επίσης, δώστε του κίνητρο να προσπαθήσει σε καθημερινή βάση και να μελετήσει μόνο του. Μην εστιάζετε μόνο στους βαθμούς των διαγωνισμάτων αλλά στην προσπάθεια που καταβάλλει καθώς οι βαθμοί δεν είναι το πάν. Πραγματικά, υπάρχουν πολλοί λόγοι που συνδράμουν για να μην πάρει άριστο βαθμό και η πίεση που ασκούν οι γονείς μετατρέπεται σε άγχος για το παιδί.

Ακόμη, να επικοινωνείτε συχνά με δασκάλους ή καθηγητές του παιδιού. Η συνεργασία σχολείου-οικογένειας μπορεί να βοηθήσει το παιδί να βελτιωθεί. Εν ανάγκη, αν το παιδί έχει πολλά «κενά» τότε σκεφτείτε σοβαρά το ενδεχόμενο της ενισχυτικής διδασκαλίας.

Το πιο σημαντικό, όμως, από όλα είναι να μην ξεχνάτε να ενθαρρύνετε το παιδί σας, πρέπει να λειτουργείτε ως σύμμαχος και όχι ως εχθρός του που αν δεν φέρει «καλό βαθμό» θα το τιμωρήσει. Κανένας δεν λειτουργεί αποτελεσματικά με τις φωνές, τις απειλές και την παρουσία του φόβου.

Το σύστημα εκπαίδευσης είναι ένα μέσο διαμόρφωσης των παιδιών και οι βαθμοί είναι μέρος αυτής της διαδικασίας, δεν καθορίζουν την αξία του παιδιού ούτε προκαθορίζουν το μέλλον του. Υποστηρίξτε τις ανάγκες του και η βελτίωση θα έρθει…

Αναστασία Κακλαμάνου

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

M for Mike

21:00 22:59

 Current show

M for Mike

21:00 22:59