Και η αγκαλιά έχει την τιμή της

Written by on 23/06/2021

image_print

Αν και η εξωτερίκευση των συναισθημάτων έχει γίνει κάτι σαν το απαγορευμένο μήλο του Αδάμ, καμιά φορά πιστεύουμε ότι, στον κατάλληλο άνθρωπο δεν θα μας γυρίσει μπούμερανγκ και να μετανιώσουμε για τα ίδια μας τα αισθήματα. Ναι αποδεκτό να μην είναι πάντα ακριβώς αμοιβαία, αναφερόμενοι στον ίδιο βαθμό που νιώθουμε εμείς, μιας και το ένστικτο είναι το μόνο που δεν πέφτει έξω.

Σίγουρα δεν είναι όλοι οι άνθρωποι το ίδιο εκφραστικοί, και αυτό δεν είναι πρόβλημα, γιατί καμιά φορά αυτή η διαφορά είναι που κρατάει ζωντανή την επιθυμία. Αυτό που το κάνει πρόβλημα όμως είναι ο φόβος της αποδοχής τόσο έντονων επιθυμιών ή συναισθημάτων. Ως όντα με σαρκικά και πνευματικά θέλω, η αγκαλιά είναι ένα μέσων έκφρασης, αλλά και ανάγκης του άλλου μισού.

Δεν ξυπνάμε κάθε μέρα με τις ίδιες διαθέσεις, ούτε μοιράζουμε τις αγκαλιές σαν φαγητό σε συσσίτιο. Ακόμη και η αγκαλιά είναι κάτι ιερό, κάτι που δίνει αξία στις σχέσεις μας. Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που μια αγκαλιά αποδεικνύεται τόσο ακριβή που στο τέλος βγαίνεις και χρεωμένος. Και δεν είναι η χρέωση το πρόβλημα, αλλά η αδυναμία του άλλου να το εκφράσει, για να μην φτάνουμε σε τέτοια σημεία.

Οποία και αν αποδεικνύεται η τιμή μιας αγκαλιάς, όποιος την θέλει είναι σίγουρα διατεθειμένος να την πληρώσει. Είναι όμως όντως αυτό που πληρώνουμε ή απλά μίκραιναν οι αξίες και ανέβηκε η τιμή τους. Τίποτα δεν μένει απλήρωτο σε τούτη την ζωή, έχει όμως νόημα να πληρώνουμε για κάτι που εξαρχής η αξία του, ακόμη και η τιμή του είναι ανεκτίμητη.

Η ώρα τη πληρωμής δεν είναι για όλους, και το δυστυχώς είναι εκείνη η στιγμή που θα χρειαστεί να έρθουν αντιμέτωποι με μια δική τους χρέωση που την πασάρανε σε άλλους λόγο φόβου ότι δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Όταν ακόμη και μια αγκαλιά μπορεί να γίνει αποπνικτική, τότε είτε βρίσκεσαι με τον λάθος άνθρωπο, είτε είναι πάνω από τις δυνάμεις σου να αποδεχτείς ότι τελικά υπάρχει κάτι τόσο πολύ και για σένα.

Όταν βάζουμε τιμή σε κάτι που δεν υφίσταται να έχει τιμή, ταυτόχρονα χάνουμε και τις απλές στιγμές απόλυτης ευτυχίας.

Η αγκαλιά είναι θεραπεία, είναι το φάρμακο για όλα τα ψυχικά βάσανα με τα οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά. Όταν όμως ακόμη και αυτό έχει γίνει ένα αντικείμενο, έχουμε χάσει ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που κάποτε έδειχνε ανιδιοτέλεια στην μεταξύ μας κατανόηση.

Ιωάννα Γκαβριλίου

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

Free Vibes

14:00 15:59

 Current show

Free Vibes

14:00 15:59