Κάτι μικρό που σου αλλάζει τη ζωή

Written by on 24/11/2020

image_print

Η εξέλιξη της κοινωνίας μας είναι ραγδαία το λιγότερο. Η εξέλιξη της τεχνολογίας που χρησιμοποιούμαι είναι επίσης ραγδαία το λιγότερο. Δεδομένου της τεράστιας γνώσης και πληροφορίας που καλούμαστε να διαχειριστούμε καθημερινά η αποθήκευση αυτών με κάποιο τρόπο είναι μία αναγκαία μέθοδος διαφύλαξης της εξέλιξης αυτής.

Ο άνθρωπος μπορεί να κρατήσει λίγες πληροφορίες/αναμνήσεις στον προσωπικό τους σκληρό δίσκο. Για αυτό και η χρήση συσκευών αποθήκευσης είναι ουσιώδης ακόμα και για τα πιο καθημερινά δεδομένα όπως φωτογραφίες, βίντεο και γενικότερες αναμνήσεις . Εξίσου σημαντική αν όχι και περισσότερο είναι η αποθήκευση διαφόρων εγγράφων αναγκαίων για οποιαδήποτε δουλειά, αλλά και στοιχείων τα οποία βοηθούν τους καταπληκτικούς αυτούς ανθρώπους που μας προσφέρουν όλες αυτές τις ανέσεις να συνεχίσουν να το κάνουν και να προχωρούν πέραν των ορίων σε καθημερινές βάσεις.

Είναι πολύ ενδιαφέρον να σκεφτούμε από που ξεκίνησε και που έχει φτάσει η δυνατότητα αποθήκευσης. Ένα πολύ απλό παράδειγμα είναι οι κάρτες μνήμης SD οι οποίες είναι γνωστές σε όλους μας. Είναι οι μικρές αυτές κάρτες που μπαίνουν σε κινητά, φωτογραφικές μηχανές, υπολογιστές ή κονσόλες παιχνιδιού και μας επιτρέπουν να επεκτείνουμε τον ήδη υπάρχον αποθηκευτικό τους χώρο. Αυτά τα μικρά διαμάντια έκαναν την εμφάνιση τους την δεκαετία του 90. Η αρχή όμως δεν είναι καθόλου όμοια με την πραγματικότητα του σήμερα. Ο αποθηκευτικός χώρος ήταν πολύ μικρότερος και σε πολύ μεγαλύτερα υλικά. Η χωρητικότητα δεν ξεπερνούσε τα 1MB ενώ σήμερα έχουμε την δυνατότητα αποθήκευσης άνω των 100 GB σε μία συσκευή. Οι τιμές που έχω χρησιμοποιήσει είναι ενδεικτικές αλλά και πραγματικές και μπορούν να μας δείξουν την τεράστια ανάπτυξη. Η ανάπτυξη που οδήγησε σε 100 χιλιάδες φορές μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο.

Επίσης πολύ σημαντικό για όλη αυτή την εξέλιξη είναι ο τρόπος με τον οποίο κατασκευάζονται αυτές οι κάρτες αλλά και τα υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται. Οδηγώντας σε διαφορετική ποιότητα της κάρτας μνήμης, το οποίο σημαίνει διαφορετική απόδοση.

Αυτή η εξέλιξη και αυτό το παράδειγμα είναι κάτι που πολύ πιθανόν να μην το σκεφτόμαστε , να το θεωρούμε δεδομένο. Ωστόσο το θεωρώ ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα συζήτησης, ειδικά όταν σκέφτομαι το δρόμο τον οποίο έχουμε διανύσει. Είναι συναρπαστικό και με κάνει προσωπικά να σκέφτομαι και να φαντάζομαι που μπορούμε να φτάσουμε σε όλες τις πτυχές της ζωής του μέλλοντος.

Πηγή

Μπούτης Ηλίας

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

Group Therapy

16:00 17:59

 Current show

Group Therapy

16:00 17:59