Θετική ψυχολογία κατά τη διάρκεια των Πανελλήνιων Εξετάσεων
Written by Αναστασία Κακλαμάνου on 08/06/2022
Για αρχή οι Πανελλήνιες Εξετάσεις δεν είναι το τέλος του κόσμου…αλλά η αρχή!
Τίποτα δεν τελειώνει με τις εξετάσεις αυτές, όμως, προσπάθησε να το δεις ως μια ακόμα εμπειρία ζωής! Ανεξαρτήτως αποτελέσματος σίγουρα θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις τις δυνατότητές σου, τις κρυμμένες πτυχές του εαυτού σου, που είναι βέβαιο ότι θα σου φανούν χρήσιμες και μετά το τέλος αυτής της εμπειρίας.
Ίσως, αυτήν τη στιγμή οι Πανελλήνιες Εξετάσεις να αποτελούν το μεγαλύτερο στοίχημα της ζωής σου, η δικαίωση της προσπάθειάς σου! Πρέπει, όμως, να συνειδητοποιήσεις ότι η μη επίτευξη του στόχου σε καμία περίπτωση δε θα κρίνει την πορεία της ζωής σου.
Να θυμάσαι ότι η ζωή από μόνη της μπορεί να σε οδηγήσει σε μονοπάτια που ούτε φανταζόσουν και ο επαγγελματικός προορισμός σου να είναι κάτι πολύ μακρινό από αυτό που θα ήθελες να σπουδάσεις.
Φυσικά, όμως, είναι απόλυτα σεβαστό και δικαιολογημένο το άγχος που αισθάνεσαι. Υπάρχουν, όμως, τρόποι που θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς τα συναισθήματα που σε κατακλύζουν!
Πιο συγκεκριμένα:
- Τις ημέρες των εξετάσεων καλό είναι να τις κρατήσεις για μια καλή επανάληψη. Μην εστιάσεις σε απορίες ή άγνωστη ύλη, γιατί αυτό θα σε αγχώσει ακόμα περισσότερο.
- Ολοκλήρωσε τη μελέτη σου νωρίς το βράδυ, για να δώσεις το χρόνο σε σώμα και πνεύμα να ξεκουραστούν.
- Αν μπορείς, αφιέρωσε 20 λεπτά την ημέρα σε κάποιο είδος άσκησης ή κίνησης.
- Φόρτισε τις μπαταρίες σου ξεφεύγοντας με μια βόλτα ή έναν καφέ με φίλες και φίλους. Ένα ευχάριστο διάλειμμα μακριά από την ύλη και το άγχος!
- Απέφυγε να κάνεις αρνητικές σκέψεις! Εστίασε σε θετικές σκέψεις λέγοντας στον εαυτό σου ότι έχεις κάνει την προσπάθειά σου και θα κάνεις το καλύτερο που μπορείς!
Όταν θα έρθει η στιγμή που θα βρίσκεσαι μπροστά από τα θέματα στα οποία καλείσαι να απαντήσεις, τα διαβάζεις ήρεμα, προσεκτικά και υπογραμμίζεις τις λέξεις κλειδιά. Ξεκινάς από εκείνα που γνωρίζεις καλύτερα.
Σε περίπτωση που αφήσεις κάποια κενά, βάλε ένα σημάδι ώστε να μην τα ξεχάσεις και επανέρχεσαι όταν νιώθεις ότι έχεις την απάντηση. Εφόσον το ξέρεις, είναι βέβαιο ότι θα το θυμηθείς! Γενικά γράφεις ό,τι γνωρίζεις, σίγουρα είναι προτιμότερο από το να μην απαντήσεις καθόλου.
Όση σιγουριά και αν αισθανθείς ότι έχεις τις απαντήσεις για όλα τα θέματα, εκμεταλλεύσου όλο το χρόνο και μην εστιάσεις στην πρωτιά της παράδοσης της κόλλας. Πάλεψέ το μέχρι την τελευταία στιγμή!
Και αφού έγραψες, παρέδωσες την κόλλα και βγήκες από την αίθουσα. Δώσε στον εαυτό σου τη δυνατότητα να χαλαρώσει, πήγαινε μία βόλτα με τους φίλους σου και προετοιμάσου ήρεμα για το επόμενο μάθημα!