Η χωρίς παρελάσεις 25η Μαρτίου 2020 και η διττή της σημασία που δεν πρέπει να ξεχνάμε.

Written by on 28/03/2020

image_print

Η 25η Μαρτίου είναι Θρησκευτική, αλλά και Εθνική εορτή. Ο διπλός εορτασμός της την κάνει μία από τις σημαντικότερες ημερομηνίες του χρόνου για τα ελληνικά δεδομένα. Ωστόσο, η φετινή 25η Μαρτίου του 2020 διεξάγεται δίχως παρελάσεις και μαζικές εκδηλώσεις, αντ’ αυτού μονάχα μια τελετή στο Σύνταγμα με κατάθεση στεφάνου από την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Αυτό έγκειται στο γεγονός της υποχρεωτικής καραντίνας λόγω του κορονοϊού και περιορισμού των κατοίκων στα σπίτια τους. Με μοναδική δυνατότητα ύψωσης ελληνικής γαλανόλευκης σημαίας στο μπαλκόνια για την τιμή των αγώνων των προγόνων. Σε όλα τα σημεία της γης, οι Έλληνες παρελαύνουν στις λεωφόρους του κόσμου, ενώ οι ορθόδοξες εκκλησίες χτυπούν χαρμόσυνα τις καμπάνες. 

Στις 11:30, στο Επιτηρητικό Φυλάκιο 1 στις Καστανιές Έβρου, πραγματοποιήθηκε απόδοση τιμών από τη Φρουρά στη Σημαία, με ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και ταυτόχρονη διέλευση ενός ζεύγους μαχητικών F – 16 της Π.Α., το οποίο έπειτα πέταξε και πάνω από τη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, πιλότος της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «Ζευς» της Π.Α., απεύθυνε μήνυμα προς τους πολίτες κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Η ελληνική χριστιανική ορθόδοξη εκκλησία τιμά τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, μία από τις μεγαλύτερες γιορτές του Χριστιανισμού. 

Ετυμολογικά, η λέξη Ευαγγελισμός σημαίνει αγγελιοφόρος καλών ειδήσεων (εὖ + άγγελος) και λέγεται πως προέρχεται από την πρωτοεμφανιζόμενη λέξη «ευαγγελία» στα ομηρικά κείμενα. 

Την ημέρα του Ευαγγελισμού η Παναγία έμαθε την χαρμόσυνη είδηση ότι πρόκειται να γεννήσει, να φέρει στον κόσμο, τον Ιησού Χριστό, τον υιό του Θεού. Σύμφωνα με τον Ευαγγελιστή Λουκά, που κατέγραψε το συμβάν, τα νέα μετέφερε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στη Θεοτόκο Μαριάμ στη Ναζαρέτ λέγοντας «το Άγιο Πνεύμα θα έλθει σε σένα και η δύναμη του Υψίστου θα σε επισκιάσει» . Μάλιστα, ζήτησε τη συγκατάθεση της, δίνοντας της την χαρά της συνδημιουργίας.

Η Παναγία ρώτησε τον Άγγελο Γαβριήλ πως θα ήταν αυτό εφικτό, καθώς δεν είχε σωματική επαφή με κάποιον άνδρα, διότι δεν ήταν παντρεμένη με τον Ιωσήφ όπως είθισται, αλλά απλώς αρραβωνιασμένη. Εκείνος της αποκρίθηκε ότι αυτό ήταν το θέλημα του Θεού και ότι Αυτός θα φροντίσει για όλα. Εξού και το εν λόγω παιδί θα είναι ο Υιός του Θεού, ο μονογενής.

Μετά την αναφορά του παραδείγματος της Ελισάβετ, ούσα στείρα γέννησε με τη βοήθεια του Θεού σε προχωρημένη ηλικία, η Παναγία πείστηκε και δέχτηκε το Θεϊκό πρόσταγμα. «Ιδού λοιπόν, η δούλη του Κυρίου. Ας γίνει το θέλημα Εκείνου» και ο Γαβριήλ αποχώρησε έχοντας εκπληρώσει το έργο του. Τότε, συντελέστηκε το μεγαλύτερο μυστήριο της ανθρωπότητας, με τρόπο υπερφυσικό. Εκείνο πού με την εκούσια θυσία του επάνω στο Σταυρό, έσωσε το ανθρώπινο γένος από τον αιώνιο θάνατο και την καταστροφή στην οποία είχε οδηγηθεί μετά την πτώση των πρωτοπλάστων από τον παράδεισο και την εμφάνιση της αμαρτίας στον κόσμο.

Οι απαρχές της εορτής του Ευαγγελισμού δεν είναι επακριβώς γνωστές. Το γεγονός ότι η Αγία Ελένη έκτισε στη Ναζαρέτ εκκλησία βασιλικού τύπου, στην οποία περιλαμβανόταν κατά παράδοση ο οίκος της Θεοτόκου, ίσως επέδρασε στη σύσταση τοπικής εορτής. Με πρώτες μαρτυρίες στον Άγιο Πρόκλο, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, το 430 μ.Χ. και στο Πασχάλιον Χρονικόν (624 μ.Χ.), ως συσταθείσα στις 25 Μαρτίου από τους θεοφόρους δασκάλους.

Η πανήγυρη του Ευαγγελισμού τελείται από τους Βυζαντινούς στο ναό των Χαλκοπρατείων και με παρουσία αυτοκρατόρων. Κάθε χρόνο, γιορτάζουμε το γεγονός αυτό στις 25 Μαρτίου. 

Η Επανάσταση του 1821 

Είναι σημαντικό η τιμή αφενός των ηρώων του 1821 και αφετέρου των σημερινών ηρώων με τις λευκές και πράσινες στολές που επιτελούν λειτούργημα. Η καθιέρωση της γιορτής της ελληνικής επανάστασης ως εθνικής επετείου ξεκινά τα πρώτα επαναστατικά χρόνια, ήδη από τον 19ο αιώνα.

Στις 25 Μαρτίου γιορτάζουμε την έναρξη της ελληνικής Επανάστασης του 1821 που έγινε εναντίον του τουρκικού ζυγού μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς. Δηλαδή την ένοπλη εξέγερση των Ελλήνων εναντίον των Οθωμανών έχοντας ως στόχο την θεσμοθέτηση ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Αφετηρία αυτής η  προκήρυξη του Αλέξανδρου Υψηλάντη στις 24 Φεβρουαρίου σε διπλωματικό επίπεδο, οπότε και άρχισε η επανάσταση των Ελλήνων στη Μολδοβλαχία και ακολουθεί η επανάσταση στην Πάτρα. Σύμφωνα, όμως, με τους λαϊκούς θρύλους η Επανάσταση ξεκίνησε από τα Καλάβρυτα και συγκεκριμένα από την Αγία Λαύρα.

Η καθιέρωση των εορτασμών επιτυγχάνεται ήδη από το 1834 από τον Παναγιώτη Σούτσο, ενώ το 1838 οι επίσημοι εορτασμοί με βασιλικό διάταγμα της Κυβέρνησης Όθωνος μετά από προτροπή του Ιωάννη Κωλέττη. Ο πρώτος εορτασμός γίνεται στον Ναό της Αγίας Ειρήνης την ίδια χρονιά με πολιτικές, στρατιωτικές αρχές και πλήθος λαού. Το 1875, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά η στρατιωτική παρέλαση μπροστά από τα ανάκτορα, ενώ η μαθητική το 1899. Το 1932 τα σχολεία παρέλασαν μπροστά από το άγαλμα του άγνωστου Στρατιώτη και το 1936 ο Ιωάννης Μεταξάς, καθιερώνει επίσημα τις μαθητικές παρελάσεις. 

Η επέτειος και οι εορτασμοί κατά την πάροδο των ετών συνέπεσαν με τραγικές στιγμές της ιστορίας, όπως η Μικρασιατική Καταστροφή με τη δεινή οικονομική θέση της χώρας. Ενώ, κατά τη διάρκεια της κατοχής παρατηρείται η αντανάκλαση εθνικοπατριωτικού συναισθήματος. Άλλες χρονιές μένουν στην ιστορία για τις εκδηλώσεις που πήραν αντιφασιστικό χαρακτήρα. Έκτοτε, εκδηλώσεις και παρελάσεις επαναλήφθηκαν κάθε χρονιά έως και πέρυσι.

Στην καλλιέργεια της εθνικής ταυτότητας έπαιξε καταλυτικό ρόλο ο νεοελληνικός διαφωτισμός. Κύριοι εκπρόσωποι ο Ρήγας Φεραίος ή Βελεστινλής, συγγραφεύς του «καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά 40 χρόνια σκλαβιά και φυλακή», φράση που συνδέθηκε άρρηκτα με τον απελευθερωτικό αγώνα.

Ο Όθωνας προσπαθούσε να ενισχύσει τη δημοτικότητά του προσεταιριζόμενος την απήχηση των εκφραστών της Ορθοδοξίας, και ενδεχομένως σε αυτό να οφείλεται η θρησκευτική χροιά του διατάγματος και η καθιέρωση της εορτής. Επιπλέον, σύμφωνα με μια άποψη η ημερομηνία επιλέχθηκε αφενός λόγω της θρησκευτικής σημασίας της και αφετέρου γιατί πίστευαν ότι την ημέρα εκείνη θα μπορούσαν να κρύψουν την Επανάσταση μέσα στους θρησκευτικούς πανηγυρισμούς.

Έτσι, η επέτειος αυτή του εορτασμού καθορίστηκε κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου.

Αικατερίνη Συμφέρη
Θεολόγος-Εκπαιδευτικός

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


Αν σταματήσετε τον player

χρειάζεται η σελίδα refresh

Πατήστε εδώCurrent show

Αν σταματήσετε τον player

χρειάζεται η σελίδα refresh

Πατήστε εδώCurrent show