Η «Χρυσή παρέλαση» για τη μεταφορά των Φαραώ σε νέα κατοικία

Written by on 07/04/2021

image_print

Το Σάββατο στις 3 Απριλίου του 2021,αρχαίες αιγυπτιακές βασιλικές μούμιες και σαρκοφάγοι, μεταφέρθηκαν με επιβλητικό τρόπο από το Αρχαιολογικό Μουσείο της πλατείας Ταχρίρ σε μια νέα κατοικία.
Με την μεταφορά αυτή, το Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού (NMEC) συνολικής έκτασης 135.000 τ.μ, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Φουστάτ, του παλαιού Καΐρου, φιλοξενεί πλέον την πανάρχαια αυτή αιγυπτιακή κληρονομιά.

Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός ,καθώς η εν λόγω πομπή αποτελούνταν από 22 βασιλικές αιγυπτιακές μούμιες, μαζί με 17 βασιλικές σαρκοφάγους. Ανάμεσα στις μούμιες, βρίσκονταν κι εκείνες των βασιλέων Ραμσή Β΄, Σέτι Α΄, Σέγκεν Ρα, Τούθμωση και Τούθμωση Γ΄, αλλά και των βασιλισσών Χατσεπτσούτ, Μεριταμέν και Άχμος Νεφερτάρη.Η «χρυσή παρέλαση» των Φαραώ , όπως ονομάστηκε, ξεκίνησε με μεγαλοπρέπεια, όπως της άρμοζε, γεμάτη από εορταστικές εκδηλώσεις. Έντονο φως περιέλουζε την πόλη , ενώ φωτίστηκαν επίσης και τα κτήρια από τα οποία πέρασαν τα αρχαία εκθέματα. Η κυκλοφορία είχε απαγορευτεί γύρω από την πλατεία Ταχρίρ , τόσο για τα οχήματα όσο και για τους πεζούς, αλλά και στο μήκος της διαδρομής των 7 χιλιομέτρων που διέσχισε η πομπή.

Οι μούμιες, οι οποίες ανακαλύφθηκαν κοντά στο Λούξορ μετά το 1881, εμφανίστηκαν στην παρέλαση με χρονολογική σειρά. Ο φαραώ Σεκενενρέ Τάο (16ος αιώνας π.Χ.) ή αλλιώς «ο Γενναίος», άνοιξε την παρέλαση, που έκλεισε με τον Ραμσή Θ’ (12ος π.Χ. αι.).Κάθε μούμια τοποθετήθηκε σε ειδική κάψουλα με άζωτο για να προστατευτεί κατάλληλα. Οι κάψουλες μεταφέρθηκαν πάνω σε ειδικά οχήματα που έχουν σχεδιαστεί για να κρατούν τις μούμιες σταθερές χωρίς να αλλοιωθούν.


Τα οχήματα ήταν μαύρα με χρυσά μοτίβα, όπως οι ταφικοί λέμβοι της αρχαιότητας, επειδή το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου ήθελε να αναδημιουργήσει ακριβώς τον βασιλικό τρόπο με τον οποίο κηδεύονταν οι βασιλιάδες και βασίλισσες της χώρας.
Τα οχήματα ξεκίνησαν στις 8 το βράδυ, ενώ έφτασαν στο μουσείο μισή ώρα αργότερα, συνοδευόμενα από ήχους κανονιοβολισμών. Οι μούμιες θα εκτεθούν στο μουσείο μετά τις 18 Απριλίου.


Στο μουσείο βρισκόταν και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι ,με τη συνοδεία του πρωθυπουργού Μοστάφα Μαντμπούλι αλλά και της γενικής διευθύντριας της UNESCO, Οντρεΐ Αζουλέ. Παράλληλα στο Κάιρο βρίσκονταν επίσημοι καλεσμένοι από όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα ήταν επίσης παρούσα στην παρέλαση, με εκπρόσωπο τον Χάρη Θεοχάρη.

Το κορυφαίο αυτό πολιτιστικό γεγονός μεταδόθηκε ζωντανά σε πάνω από 400 τηλεοπτικά δίκτυα παγκοσμίως.

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

Good Life

08:00 10:00

 Current show

Good Life

08:00 10:00