Η υγεία του πλανήτη «περνάει» μέσα από το πιάτο σου!
Written by Μιχάλης Ιωαννίδης on 17/05/2024
Έχοντας κάνει πλέον εμφανή τα σημάδια της η κλιματική αλλαγή, ο πλανήτης εκπέμπει sos και οφείλουμε να αναλογιστούμε με ποιον τρόπο, με μικρή ή και μεγάλη επίδραση, μπορούμε να τον βοηθήσουμε. Μπορεί να μη το έχεις σκεφτεί, αλλά η υγεία του πλανήτη περνάει -και- μέσα από το πιάτο σου.
Ο Θανάσης Τσιώλης, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος απάντησε στις ερωτήσες μας σε ένα θέμα διαφορετικό από τα υπόλοιπα…
Τι είναι η βιώσιμη διατροφή;
«Βιώσιμη ονομάζουμε τη διατροφή όπου παρουσιάζει μειωμένο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, η διατροφή όπου έχει τις λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις στον πλανήτη μας. Μια βιώσιμη διατροφή ευνοεί τη φύση αλλά και τον άνθρωπο.»
Που μπορεί να συμβάλλει μια διατροφή φιλική προς τον πλανήτη;
«Μια διατροφή πιο φιλική προς τον πλανήτη θα είναι ταυτόχρονα και φιλική προς τον άνθρωπο. Μια τέτοια διατροφή όπου ο άνθρωπος θα περιορίσει – και όχι αποκλείσει – την κατανάλωση κρέατος, πουλερικών, ψαριών και θα αυξήσει την κατανάλωση τροφών που δεν αφήνουν μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Αρκεί να αντιληφθούμε ότι κατά προσέγγιση, το 35% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχεται από την διαδικασία παραγωγής τροφίμων.
Επιπλέον η χρήση λιγότερου πόσιμου νερού στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και η μείωση φυτοχημικών μπορούν επίσης να δράσουν ευεργετικά προς το καλό του πλανήτη.
Οπότε, μια στροφή στη κατανάλωση λιγότερων ζωικών προϊόντων είναι ικανή να οδηγήσει στη μείωση εκπομπών αερίων/διοξειδίων του άνθρακα.
Να επιδράσει ευεργετικά στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Να συμβάλλει στη σταθεροποίηση του κλίματος.»
Στην Ελλάδα τι μοτίβο διατροφής ακολουθούμε και τι επίδραση έχει σε εμάς αλλά και στο περιβάλλον;
«Σε μία έκθεση της WWF που δημοσιεύτηκε το 2020 δείχνει ότι οι Έλληνες έχουμε απομακρυνθεί από τη μεσογειακή διατροφή, το οποίο μοντέλο σαφώς και είναι εξαιρετικά φιλικό προς το περιβάλλον. Στην Ελλάδα λοιπόν, τρώμε αρκετά μεγαλύτερη ποσότητα κόκκινου κρέατος από τις συστάσεις της Μεσογειακής διατροφής αλλά και από τον διατροφικό οδηγό που έχει διαμορφωθεί, ενώ έχουμε περιορίσει σημαντικά τα όσπρια και τα λαχανικά. Ειρωνικό για μία χώρα μεσογειακού κλίματος όπου ευνοεί την καλλιέργεια πολλών τροφών.»
Τι πρέπει να κάνουμε στην Ελλάδα σχετικά με αυτό;
«Για εμάς τους Έλληνες η λύση είναι εξαιρετικά απλή και πραγματικά βρίσκεται μπροστά μας. Μεσογειακή Διατροφή. Το μοντέλο διατροφής που κυριαρχούσε για χρόνια στην χώρα μας, το οποίο αποδεδειγμένα είναι εξαιρετικά ευεργετικό για τον άνθρωπο αλλά και το περιβάλλον, είναι το μέσο μας προς την κατεύθυνση μιας πιο βιώσιμης διατροφής αλλά και ενός πιο βιώσιμου τρόπου ζωής. Η μεγαλύτερη κατανάλωση οσπρίων και λαχανικών, η μείωση κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, το μαγείρεμα με αγνό ελαιόλαδο, η αύξηση της κατανάλωσης των φρούτων είναι ήδη κάποια μικρά βήματα όπου μπορούν να αποφέρουν μεγάλο αντίκτυπο.»
Επιπλέον Tips :
«Προτιμάμε να μαγειρεύουμε αντί να αγοράζουμε συσκευασμένα τρόφιμα.
Επιλέγουμε τρόφιμα με λιγότερη ζάχαρη και συντηρητικά, προτιμάμε τα προϊόντα της φύσης.
Μαγειρεύουμε χωρίς να κάνουμε υπερβολές στις ποσότητες, ώστε το επιπλέον φαγητό να μη καταλήγει στα σκουπίδια.
Αλλάζουμε συνήθειες, αλλάζουμε ζωή, αλλάζουμε τον πλανήτη.»
Θανάσης Τσιώλης
Διαιτολόγος/Διατροφολόγος
Δεληγιάννη 9, Τρίπολη