Η τέχνη του δρόμου συναντά την απανθρωπιά των Χριστουγέννων (vid)

Written by on 23/12/2020

image_print

Τo όνομά του και τα έργα του αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερο κοινό σε όλο τον πλανήτη. Η ταυτότητά του όμως παραμένει άγνωστη. Ο πιο γνωστός street artist , ακούει στο όνομα Banksy και έχει καταφέρει να περνάει μέσα από τα έργα του ισχυρά πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα. Άλλωστε η δύναμη της τέχνης του αποδεδειγμένα σημειώνει μεγάλη επιτυχία , αγγίζοντας τα συναισθήματα και την αισθητική ανθρώπων κάθε ηλικίας .

Ο Banksy πιο επίκαιρος από ποτέ , μας προσγειώνει σε μια ρεαλιστικά σκληρή πραγματικότητα , με ένα μήνυμα εορταστικό και ταυτόχρονα ανθρωπιστικό . To χριστουγεννιάτικο grafitti που ακολουθεί δημιουργήθηκε το 2019 , στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας , μια πόλη με πάρα πολλούς αστέγους στους δρόμους της.

Το timing δεν είναι καθόλου τυχαίo : η εορταστική περίοδος και η εκλογική αναμέτρηση τότε στη Μεγάλη Βρετανία αποτέλεσαν κίνητρο για τον καλλιτέχνη. Ο Βanksy λοιπόν πάτησε τους ταράνδους του Άγιου Βασίλη στον τοίχο όμως αντί για έλκηθρο έδειχνε να “σέρνουν” το παγκάκι ενός αστέγου. Ο πρωταγωνιστής του σχετικού βίντεο είναι ο Ryan, ένας άστεγος ο οποίος ζει στο παγκάκι το οποίο επιχειρούν οι τάρανδοι μάταια να απογειώσουν υπό τους ήχους του εντελώς ειρωνικού “I’ll Be Home for Christmas” («Θα είμαι σπίτι για τα Χριστούγεννα»).

Στη λεζάντα ο Banksy έγραψε: God bless Birmingham. In the 20 minutes we filmed Ryan on this bench passers-by gave him a hot drink, two chocolate bars and a lighter – without him ever asking for anything. Δηλαδή, «Ο Θεός να ευλογεί το Μπέρμιγχαμ. Στα 20 λεπτά που κινηματογραφήσαμε τον Ryan σε αυτό το παγκάκι, οι περαστικοί τού έδωσαν ένα ζεστό ρόφημα, δύο σοκολάτες και έναν αναπτήρα – χωρίς τον ίδιο να ζητάει τίποτα»

Νένα Ευθυμιάδου

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


Αν σταματήσετε τον player

χρειάζεται η σελίδα refresh

Πατήστε εδώCurrent show

Group Therapy

16:00 17:59

Αν σταματήσετε τον player

χρειάζεται η σελίδα refresh

Πατήστε εδώCurrent show

Group Therapy

16:00 17:59