Η σημασία της επιβράβευσης

Written by on 27/04/2021

image_print

Τις περισσότερες καταστάσεις στην ζωή μας τις ξεπερνάμε ανάλογα με την ψυχική δύναμη που διαθέτουμε. Όσες συμβουλές και αν παίρνουμε, η δική μας δράση έχει τα όρια της. Η στιγμή συνήθως είναι το κλειδί για όλα. Το τωρινό συναισθηματικό φορτίο είναι η χαρισματική βολή για όλες τις αποφάσεις.

Σίγουρα είναι μεγάλο προνόμιο να έχουμε δίπλα μας ανθρώπους να μας στηρίζουν, και κυρίως αναφερόμαστε σε επίπεδο κατανόησης. Γιατί μέχρι εκεί είναι η γραμμή βοήθειας που μπορούμε να δεχτούμε, μιας και κανείς δεν περπατάει στα παπούτσια κανενός. Μια ευγενική και θερμή κουβέντα είναι υπέρ αρκετή σε αρχικό στάδιο για να δούμε τα πράγματα και από διαφορετική σκοπιά.

Ευτυχώς ή δυστυχώς η αντίληψη του καθενός επειδή είναι διαφορετική, υπάρχουν φορές που κάποιοι χρειάζονται όμορφες κουβέντες, υπάρχουν όμως και άλλοι που προτιμούν τις πιο τραχιές και βαριές κουβέντες για να ξεκολλήσουν από τις δικές τους σκέψεις. Ασχέτως με το τι χρειάζεται ο καθένας πάντα μια διαφορετική άποψη βοηθάει.

Η επιβράβευση δεν έχει να κάνει με την ηλικία. Η επιβράβευση είναι ένα είδος αναγνώρισης του κόπου και της πάλης που δίνει ο καθένας σε καθημερινή βάση, σε ότι και αν κάνει. Δεν την δίνουμε μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις, ή μόνο σε μεγάλες επιτυχίες κάποιου. Και η παραμικρή προσπάθεια μας στην καθημερινότητα για ένα καλύτερο αύριο είναι αιτία επιβράβευσης. Μια μικρή λέξη όπως το << μπράβο>> ισοδυναμεί με χίλια μετάλλια για κάποιον που προσπαθεί να γίνει καλύτερος.

Ξεκινώντας από τα παιδιά που θέλουν να καμαρώνουν οι γονείς για τις πράξεις τους, μέχρι σε έναν ενήλικα που μέσα στην δύσκολη εποχή που διανύουμε δεν το βάζει κάτω, η επιβράβευση είναι σαν τον θεό που τους δίνουν σημάδι να συνεχίσουν το έργο τους. Σαν να είναι κάθε μέρα γιορτή με ένα δώρο να ξεκινάει η μέρα τους. Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να τα καταφέρει απολύτως μόνος του. Γιατί η ψυχολογική υποστήριξη είναι εκείνο που φορτίζει τις μπαταρίες μας.

Η επιβράβευση επίσης δεν σημαίνει πάντα ότι κάναμε κάτι  <<καλό>>.  Όπως παραδείγματος χάριν το να παραιτηθούμε από μια δουλειά που ψυχικά μας φόρτιζε, ή να αφήσουμε ακατάλληλους  ανθρώπους πίσω μας, και αυτά είναι καταστάσεις που χρειάζονται επιβράβευση, γιατί χρειάστηκε κουράγιο και μεγάλη θέληση να βγάλουμε αταίριαστα πράγματα από την ζωή μας.    

Η επιβράβευση είναι μια ακτίνα φωτός στο μονοπάτι μας.

Ιωάννα Γκαβριλίου

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist