Η ολοκλήρωση γίνεται μέσα από όλα αυτά τα ερεθίσματα ;

Written by on 09/07/2021

image_print

Η πιο όμορφη και λογική (για μένα πάντα μιλάμε) απορία που θα μπορούσα να ακούσω σήμερα. Μεγάλη κουβέντα, και ας είναι μια μόνο λέξη. Ολοκλήρωση, την ακούς και καταιγίδα  λέξεων και εικόνων πλημμυρίζουν το μυαλό σου. Κάτι έφτασε στην κορυφή, κάτι ωρίμασε, κάτι έκανε τον κύκλο του.

Τα ερεθίσματα είναι μια απλή σπρωξιά, μια κινητήρια δύναμη, το έργο  εμείς το ολοκληρώνουμε όμως. Το ερέθισμα είναι σαν ένας ψίθυρος, το επακόλουθο είναι δική μας ευθύνη . Για να φτάσουμε σε σημείο να μοιραστούμε τα εύσημα με το ερέθισμα, θα πρέπει πρώτα να έχει γίνει δικό μας κομμάτι, να έχει ενσωματωθεί στην δική μας ύπαρξη, για να πούμε ότι ευθύνεται για την ολοκλήρωση του έργου.

Καθημερινά καθ΄ όλη την διάρκεια της ζωής μας λίγο πολύ όλοι κάτι μαθαίνουμε. Νιώθουμε ότι αλλάζουμε. Αυτές οι αλλαγές έρχονται ακριβώς όταν έχει ολοκληρωθεί ένα μάθημα και είμαστε έτοιμοι για το επόμενο. Τα ερεθίσματα βρίσκονται σε κάθε γωνιά, σε κάθε κουβέντα, σε κάθε εικόνα. Εμείς όμως είναι το θέμα τι θέλουμε να αποκομίσουμε ή να δούμε. Με έναν τόσο ‘’ στάνταρ’’ πλέον τρόπο ζωής πολλές φορές νιώθουμε ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο να προσθέσουμε στο ημερολόγιο της ζωής. Έχουμε την ψευδαίσθηση ότι όλα είναι τόσο εμφανή και ότι δίνονται απλόχερα σε όλους. Δυστυχώς όμως ο καθένας πρέπει να τα πάρει μόνος, κανείς δεν μπορεί να σου ‘’φυτέψει’’ τίποτα, αν πρώτα δεν καταλάβεις ο ίδιος ότι το χρειάζεσαι ή σου ταιριάζει.

Η ολοκλήρωση είναι μεγάλη κουβέντα, και μια ζωή δεν είναι αρκετή ώστε να πούμε ότι έγινε στο 100%. Η ζωή σαν ένα πάζλ, που ανά διαστήματα βρίσκουμε και ένα κομμάτι να το κολλήσουμε, με την ελπίδα ότι θα δούμε την μεγάλη εικόνα. Που εκείνη η εικόνα δεν έχει καμία σχέση με αυτό που εμείς είχαμε στο μυαλό μας. Δεν υπάρχει πουθενά μια βοηθητική εικόνα όταν ξεκινάμε το χτίσιμο. Μόνο τα μάτια μας και τα αυτιά μας έχουμε σαν εργαλεία, και  αν εκείνα πέφτουν στην παγίδα ότι όλα είναι φανερά, το τελικό αποτέλεσμα μας έρχεται σαν χαστούκι από το πουθενά.

Όπως ούτε οι έννοιες του καλού και του κακού δεν μας εξυπηρετούν ιδιαίτερα στην ολοκλήρωση μας, όταν και αυτά κοινωνικά και πολιτισμικά αλλάζουν για το υποτιθέμενο συμφέρων της κοινωνίας. Το φιλτράρισμα των πληροφοριών πρέπει να γίνεται πάντα κατά των προσωπικών μας πεποιθήσεων και όχι κατά την γενική ιδέα, γιατί κανείς δεν ζει στο πετσί κανενός.

Επομένως η ολοκλήρωση είναι ατομική υπόθεση και όχι ομαδική ψυχοθεραπεία.

Ιωάννα Γκαβριλίου

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

No(w) On Air

12:00 13:59

 Current show

No(w) On Air

12:00 13:59