Η νέα τάση του Mindful Sex

Written by on 18/01/2020

image_print

Στην εποχή που όλοι μοιάζουν να βρίσκονται σε διαρκή κίνηση και κανείς δύσκολα βρίσκει έστω και λίγα λεπτά ελεύθερο χρόνο για να αποστασιοποιηθεί από το έντονο άγχος της καθημερινότητας, έχουμε φτάσει σε σημείο ακόμα και τις πιο απλές απολαύσεις της ζωής, όπως το σεξ, να το αντιμετωπίζουμε ως δραστηριότητα που πρέπει να μπει στο πρόγραμμα.

Όπως και σε όλες τις υπόλοιπες καθημερινές πρακτικές που δεν έχουν να κάνουν με δουλειά και υποχρεώσεις, οι οποίες σας επιτρέπουν επιτέλους να έρθετε πιο κοντά με τον σύντροφό σας αλλά και με τους ίδιους τους εαυτούς σας -έτσι και στην περίπτωση του σεξ, αν καταλήξετε να το κάνετε από συνήθεια ή έχοντας ως στόχο μόνο την τελική ικανοποίηση που σας προσφέρει ο οργασμός (αν είστε τυχερές και τον βιώσετε), τότε χάνετε την ουσία.

Είναι σαν να καταβροχθίζετε το γεύμα σας μόνο και μόνο για να χορτάσετε, χωρίς να απολαμβάνετε την κάθε μπουκιά. Άλλωστε, σημασία έχει το ταξίδι κι όχι ο προορισμός!

Το trend λοιπόν που κυκλοφορεί τελευταία στα διάφορα wellness sites και θέλει το σεξ να επανέρχεται στην αρχική του μορφή, πιο απολαυστική, λιγότερη αγχώδη και ισόποσα πνευματική και σαρκική, λέγεται “Mindful sex”.

Mindful στα αγγλικά σημαίνει το ενσυνείδητο -το προσεκτικό, και επιμελές, αυτό που δε γίνεται με βιασύνη και στα πεταχτά (καμιά φορά βέβαια και αυτά είναι πολύ πετυχημένα, αλλά όταν γίνεται συνήθεια χάνουν το νόημά τους).

Αν και ο όρος mindfulness έχει συνδεθεί περισσότερο με την πνευματική ευεξία, όλο και περισσότεροι πλέον αναφέρονται σε αυτόν τον όρο και στα ζητήματα περί σεξ, περιγράφοντας μια ιδανική επαφή, όπου δύο άνθρωποι δε σκέφτονται τίποτα άλλο εκείνη τη στιγμή.

Η ψυχοθεραπεύτρια Kate Moyle, με ειδίκευση σε θέματα που αφορούν το σεξ και τις σχέσεις, υπογράμμισε στην «Independent» ότι: «Το mindful sex σχετίζεται με το να δίνεις χρόνο στον εαυτό σου και να του επιτρέπεις ν’ απολαμβάνει και να βιώνει το σεξ που κάνει εκείνη τη στιγμή. Το κλειδί είναι να είσαι παρών. Πολύ συχνά στη ζωή μας είμαστε αποσυντονισμένοι και σπάνια δίνουμε σε κάτι την αμέριστη προσοχή μας, με αποτέλεσμα να χάνουμε πολλά».

Η ίδια, μιλώντας στην Guardian αυτή τη φορά, είπε ότι, τα προβλήματα που εμφανίζουν στο σεξ πολλά ζευγάρια σχετίζονται συνήθως με το άγχος -όχι με το σώμα ή τις κινήσεις τους. Η «ενσυνειδητότητα» τους φέρνει πιο κοντά εκείνη τη στιγμή «Όταν κάποιος λέει ότι μόλις έκανε το καλύτερο σεξ και τους ρωτάς τις σκέφτονταν εκείνη τη στιγμή, δεν μπορούν να σου πουν, γιατί δε σκέφτονταν τίποτα, απλά απολάμβαναν τη στιγμή». Επίσης, πρόσθεσε ότι ένας τρόπος για να το πετύχει κανείς είναι να επικεντρωθεί στα συναισθήματά του, να εξερευνήσει τις αισθήσεις του και να νιώσει σε βάθος ό,τι ακριβώς γίνεται εκείνη τη στιγμή.

«Δώσε προσοχή στο πώς το σώμα σου -αλλά και το σώμα του άλλου- ανταποκρίνεται κατά τη διάρκεια του σεξ. Πώς ανταποκρίνεται στις κινήσεις σου; Τι σου αρέσει περισσότερο στο σώμα του παρτενέρ σου;» τονίζει ο sex therapist Peter Saddington.

Η συνήθεια του μοντέρνου ανθρώπου να κάνει multitasking και να σκέφτεται ήδη το επόμενο πράγμα που θα κάνει πριν καν τελειώσει με το πρώτο, φαίνεται να επηρεάζει και την ποιότητα της σεξουαλικής επαφής, καθώς εκείνη την ώρα οι άμεσα ενδιαφερόμενοι αντί να δώσουν όλοι τους την προσοχή στον παρτενέρ τους σκέφτονται τα deadlines στη δουλειά, το φαγητό που πρέπει να μαγειρέψουν ή ό,τι άλλο «τρέχει». Tο mindful sex μας προτείνει την ώρα που κάνουμε σεξ να μη σκεφτόμαστε τίποτα άλλο -ούτε το πριν ούτε το μετά.

Βέβαια, ένας ακόμη λόγος που μόνιμα έχουμε το μυαλό μας αλλού είναι το γεγονός ότι είμαστε προσκολλημένοι σε μια οθόνη, συνήθως του κινητού μας. Σύμφωνα πάλι με την Guardian, σε αυτό συμφωνεί και η ερευνήτρια Cath Mercer του University College London, ενώ η ψυχοθεραπεύτρια Diana Richardson, στην οποία ανήκει η TEDx ομιλία «Η Δύναμη του Mindful Sex», συμβουλεύει να αφήνουμε το κινητό μας να φορτίζει σε άλλο δωμάτιο και να μην το έχουμε ποτέ μαζί μας στην κρεβατοκάμαρα.

«Ένα από τα καλύτερα gadgets που μπορείς να αποκτήσεις για να ενισχύσεις την ερωτική σου ζωή είναι ένα παραδοσιακό ξυπνητήρι, ώστε να μη βασίζεσαι στο κινητό σου για να ξυπνάς το πρωί. Έτσι μπορείς να το αφήνεις σε άλλο δωμάτιο, μακριά από το βλέμμα σου». Με αυτόν τον τρόπο, όταν ξεκινήσει το private session με τον σύντροφό σου δε θα σου αποσπά την προσοχή!

Είναι όμως τόσο εύκολο όσο ακούγεται; Φυσικά και όχι. Το καθημερινό πρόγραμμα των περισσότερων είναι τόσο φορτωμένο, που ακούγεται σχεδόν αστείο να καταφέρουμε απλά να αδειάσουμε το μυαλό και να μη σκεφτόμαστε τίποτα, ενώ σίγουρα δεν έχουν όλοι την πολυτέλεια να διαθέτουν αμέτρητες ώρες.

Ωστόσο, δε βλάπτει να προσπαθήσετε και να αντιμετωπίζετε την κάθε ερωτική επαφή ως κάτι ξεχωριστό και πρωτόγνωρο. Αν σταματήσετε να τη βλέπετε σαν «συζυγική» υποχρέωση, τότε θα ενισχύσετε και την οικειότητα με τον σύντροφό σας. Πάρτε τον χρόνο σας, αποκλείστε κάθε άλλη σκέψη και προσπαθήστε ακόμα και τα λίγα λεπτά που μπορείτε να αφιερώσετε, να είστε παρόντες 100%.

Πηγή

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

Group Therapy

16:00 17:59

 Current show

Group Therapy

16:00 17:59