Η μόνη σταθερή μεταβλητή στην ζωή μας, είναι η ίδια η αλλαγή

Written by on 16/04/2021

image_print

Περίεργο που προσπαθούμε να <<βολευτούμε>> σε κάποιες σίγουρες καταστάσεις, όταν στην πραγματικότητα τίποτα δεν κρατάει για πάντα. Εκτός αυτού τίποτα δεν είναι φτιαγμένο να κρατάει για πάντα, όλα και όλοι είναι  αναλώσιμα. Όπως έλεγαν και οι παλιοί << ουδείς αναντικατάστατος>>. Είναι αστείο πως ότι μας δίνει ζωή, το ίδιο μας την παίρνει κιόλας. Όπως το οξυγόνο, δίνει ζωή στα φυτά, αλλά αφού κοπούν για την δική μας κατανάλωση δεν αντέχουν πολύ  λόγο του οξυγόνου και χαλάνε, ενώ αν τα διατηρούμε σακούλες καινού αέρος διατηρούνται περισσότερες μέρες.

Χτίζουμε ζωές πάνω σε ιδέες που κάποια μέρα έτσι απλά γυρνάνε 365ο  και καταρρέουν όλες οι προσπάθειες μιας ζωής σε ένα δευτερόλεπτο. Στην πραγματικότητα τίποτα χειροπιαστό δεν έχει τόση σημασία όσο όλα εκείνα που το μυαλό αποθηκεύει σαν την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Το μυαλό μας αποφεύγει τις αλλαγές εκτός όταν πλέον έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι.

Παρόλο που η ζωή είναι μια συνεχόμενη αλλαγή, εμείς για κάποιο λόγο συνεχίζουμε να μην το βλέπουμε αυτό. Ακόμη και στην προσπάθεια μας να βρούμε κάτι σταθερό στην ζωή μας, και ακόμη και όταν το βρίσκουμε, κάποια άλλα πράγματα γύρο από αυτό αλλάζουν. Όπως ένα ζευγάρι, που ξεκινάει με μια απλή σχέση, μετά παντρεύονται, κάποια στιγμή κάνουν παιδιά, όλα αυτά παρόλο που μοιάζει με μια σταθερή κατάσταση, δεν είναι. Είναι μια εναλλασσόμενη κατάσταση με σταθερό ρυθμό.   

Οι αλλαγές είναι εκείνες που μας κρατάνε ζωντανούς, που δίνουν νόημα στην καθημερινότητα μας. Λέμε ότι δεν μας αρέσουν οι αλλαγές, αλλά πόσες φορές λέμε << χρειάζομαι μια αλλαγή>>, ή θέλω να σηκωθώ να φύγω, να πάω κάπου διαφορετικά, να δω κάτι άλλο. Πολλές φορές, πιο πολλές φορές από όσες νομίζουμε. Στην προσπάθεια μας να πετύχουμε κάποιους στόχους στην ζωή μας, περνάμε μέσα από διάφορες δοκιμασίες, για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε. Και αυτά αλλαγές ονομάζονται.

Με κάποιο ασύλληπτο τρόπο σαν να καταφέραμε τα αρνητικά να τα κάνουμε θετικά και τα θετικά αρνητικά. Σαν να μάθαμε όλες τις έννοιες των λέξεων αντίστροφα. Ούτως ή άλλως μέχρι τώρα κανένας μεγαλοσοφός δεν μας δίδαξε να μένουμε σταθεροί, << δεν είσαι πέτρα, άρα μπορείς να κουνηθείς και να πάρεις την ζωή στα χέρια σου>>. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα αλλαγή, είναι ο τόπος να γίνεις αυτό που προορίζεσαι να γίνεις.  Ακόμα και η ίδια η φύση δεν μένει σταθερή, βρίσκεται σε συνεχή αλλαγή και όλα αυτά για να παραμείνει υγιείς.

Ο κύκλος της ζωής είναι μια συνεχόμενη αλλαγή, για να μένει σταθερή. Όλα στην ζωή είναι σαν τις δύο όψεις ενός νομίσματος, σταθερότητα και αλλαγή είναι το ένα και το αυτό. Δεν μπορεί να υπάρχει το ένα χωρίς το άλλο.

Ιωάννα Γκαβριλίου

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

 Current show