Η μουσική εξημερώνει

Written by on 23/08/2023

image_print

”Μουσικὴν πᾶσι μὲν ἀνθρώποις ὄφελος ἀσκεῖν” έτσι είναι η μουσική αποτελεί όφελος για τους ανθρώπους και την κοινωνία και έρχεται αντιμέτωπη με τις δυσκολίες. Η μελωδία πολλές φορές μας κάνει να ονειρευόμαστε τον κόσμο που πραγματικά θα θέλαμε και άλλες φορές μας βάζει στη θέση να ερμηνεύσουμε τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας, και επειδή τα γύρω έχουν αρνητικό πρόσημο , η μουσική μας υποδεικνύει την ανάγκη της αλλαγής.

Και αν δεν υπάρχει μουσική ;

Η μουσική λειτουργεί σαν την ιατρική καθώς πραγματικά αποτελεί ένα είδος γιατρειάς , θεραπεύει τον εσωτερικό μας κόσμο και δεν είναι λίγες οι φορές που λέμε ότι η μουσική μας απαλλάσσει απο τη σύγχυση που επικρατεί μέσα μας… Αυτός άλλωστε είναι και ο χρησιμοθηρικός χαρακτήρας της μουσικής. Αν δεν υπήρχε πιθανώς να μην μπορούσαμε να επιβιώσουμε στη σύγχρονη κοινωνία με τις παραμέτρους που έχει λάβει.

 Και τι άλλο κάνει ;

Γοητεύει : Για να καταλάβουμε την έννοια της γοητείας θα την παρομοιάσουμε με αυτή του ανθρώπου. Ο άνθρωπος στη πορεία της ζωής του διαμορφώνει χαρακτήρα. Αυτο κάνει και η μουσική αποκτά προσωπικότητα. Για αυτό και δεν μπορούν να μας αρέσουν όλα τα ακούσματα. Άρα η μουσική αποτελεί κομμάτι του χαρακτήρα μας.

Ενώνει : Δεν μπορούμε να αρνηθούμε οτι η μουσική δεν φέρνει κοντά τους ανθρώπους. Η μουσική λειτουργεί (κυρίως στις μέρες) ως αφορμή επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Με τα κοινά ακούσματα οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά και γοητεύονται απο αυτό που λέγεται έρωτας. Γιατί η μουσική αυτό κάνει!

Χαρίζει χαμόγελα : Αυτό πιθανώς να συμβαίνει και σήμερα απο κάποια κατηγορία ανθρώπων που ψάχνει μουσική με τον παραδοσιακό τρόπο ,όπως τα βινύλια (όχι μέσα απο πλατφόρμες μουσικής). Η διαδικασία αναζήτησης κάτι συγκεκριμένου για κάποιον, δίνει αξία στη μουσική και χαρά στο απευθυνόμενο πρόσωπο και δημιουργούνται μοναδικά συναισθήματα ανάλογα με την περίσταση.

Ερμηνεύει : Πολλοί συνθέτες ισχυρίζονται οτι η μουσική απαιτεί τις κατάλληλες κοινωνικές συνθήκες για να είναι φιλοσοφικά ωφέλιμη στους ανθρώπους. Εξάλλου βλέπουμε κατά περιόδους οτι μελωδίες και τραγούδια που ακούμε αφορούν την περίοδο που διανύουμε. Τέλος αποτελεί πριόν προοικονομίας για όσα έπονται να συμβούν. Σημαντικό είναι επίσης να αναφέρουμε οτι ο καλλιτέχνης εκφράζεται και ΔΕΝ μεταφράζεται. Σκοπός του είναι η μουσική/τέχνη του να αποτελέσει κάτι διαφορετικό για κάθε άνθρωπο και θα τον κάνει ξεχωριστό.

Το σημαντικότερο όμως είναι οτι η μουσική παρουσιάζει ένα ποσοστό του εσωτερικού μας κόσμου. Έτσι ο άλλος γνωρίζοντας τι ακούσματα έχουμε, μπορεί εύκολα να αναλύσει τον χαρακτήρα μας…

Άραγε να ακούν όλοι μουσική ;

Αν ακούνε όλοι θα αλλάξει κάτι ; (Food for thought)

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

Group Therapy

16:00 17:59

 Current show

Group Therapy

16:00 17:59