Η ζωή στα 38.000 ft

Written by on 04/12/2020

Όταν ταξιδεύουμε με αεροπλάνο, οι περισσότεροι έχουμε την τάση να κοιτάμε έξω από το παράθυρο, παρατηρώντας τα σύννεφα και τις μορφές τους. Είναι μια μορφή χαλάρωσης για τον επιβάτη και τον κάνει κάπως να ξεχνιέται κατά τη διάρκεια της πτήσης. Βέβαια, οι συνθήκες διαβίωσης μέσα σε μια καμπίνα αεροπλάνου δεν είναι εκ των πραγμάτων ίδιες με αυτές του περιβάλλοντος μας, οπότε και θα πρέπει να προσαρμοστούμε. Ειδικότερα δε, αν εργαζόμαστε οι ίδιοι ως ιπτάμενο προσωπικό.

Το να εργάζεται κανείς στα 40.000 πόδια σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση και σαφέστατα δεν αποτελεί το ασφαλέστερο επάγγελμα. Καταρχάς ο χώρος που μπορείς να κινηθείς είναι περιορισμένος και ο καθαρός αέρας της καμπίνας συμπιεσμένος. Και μόνο αυτό δημιουργεί μια αίσθηση εγκλεισμού και σε κάνει να νιώθεις ασφυκτικά κάποιες φορές. Ένας επιπλέον κίνδυνος, είναι φυσικά η παρουσία επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Η αλλαγή της έντασης των ανέμων μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις, οι οποίες ενδεχομένως να τρομοκρατήσουν το επιβατικό κοινό και να δυσκολέψουν το έργο του πιλοτηρίου, το οποίο θα δυσκολευτεί κατά την προσγείωση του αεροσκάφους (hold position). Άλλο καιρικό φαινόμενο που δυσχεραίνει τα καθήκοντα του κυβερνήτη, είναι η παρουσία ομίχλης και χαμηλής ορατότητας, η οποία οδηγεί στο να γίνονται όλα πιο αργά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται το λεγόμενο CTOT ( calculating take off time), φράση που προκαλεί αγανάκτηση σε ολόκληρο το πλήρωμα.

Έπειτα, πέρα από τις καιρικές δυσκολίες, η μεγαλύτερη πρόκληση για κάποιον ιπτάμενο, είναι αυτή της κατοχύρωσης της ασφάλειας των επιβατών και εν συνεχεία του ίδιου του πληρώματος. Τόσο οι πιλότοι, όσο και οι αεροσυνοδοί είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια του κοινού και τον εφησυχασμό τους σε κάθε περίπτωση. Οι ιπτάμενοι φροντιστές εκπαιδεύονται ειδικά, για να αντιμετωπίσουν κάθε φαινόμενο και κατάσταση που ενδέχεται να παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της πτήσης και να φροντίσουν για την τήρηση των πρωτοκόλλων και διαδικασιών που πρέπει να ακολουθούνται για μια ασφαλή και ομαλή πτήση. Το πιλοτήριο είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον προϊστάμενο και το πλήρωμα, ανταλλάσσοντας πληροφορίες ζωτικής σημασίας πριν, κατά και μετά την πτήση. Πρέπει να υπάρχει πάντα αυτή η αλληλεπίδραση μεταξύ καμπίνας και πιλοτηρίου , διότι από παραπληροφόρηση ίσως γίνουν λάθη στις πτητικές διαδικασίες. Για παράδειγμα, πριν την απογείωση του αεροσκάφους, αν δεν υπάρξει διαβεβαίωση( cabin secure) από την προϊσταμένη προς τον κυβερνήτη ότι έχει γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος καμπίνας, η απογείωση δεν θα πραγματοποιηθεί.

Φυσικά, τα πτητικά καθήκοντα και οι ευθύνες δε σταματούν εκεί. Το επάγγελμα αυτό χαρακτηρίζεται κυρίως απ’ την επικοινωνία με τους επιβάτες και την παροχή υπηρεσιών προς αυτούς. Οι ιπτάμενοι συνοδοί πέρα απ’ το βασικό τους καθήκον της ασφάλειας, δευτερευόντως έχουν και άλλα καθήκοντα. Θα διαθέσουν οτιδήποτε χρειαστεί στο επιβατικό κοινό ξεκινώντας απ’ την κάλυψη των βασικών τους αναγκών, της σίτισης και της προσφοράς ποτών, της ψυχαγωγίας τους μέσω παροχής εφημερίδων και περιοδικών κ άλλα είδη για την άνεση τους μέσα στο αεροπλάνο, καθώς και την πώληση ταξιδιωτικών προϊόντων και είδη δώρων. Επιπρόσθετα, θα φροντίσουν για κάθε ανάγκη, επείγουσα και μη, του επιβάτη ακόμα και ιατρική καθώς παρέχονται φαρμακευτικά είδη πρώτης ανάγκης. Τέλος, το σημαντικότερο είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι εκεί για να εξασφαλίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης την καλή ψυχολογία των επιβαινόντων, όταν χρειάζεται και να να τους επιβεβαιώνουν ότι όλα βαίνουν καλώς. Το χαμόγελο και η ευγένεια δεν πρέπει να λείπουν, αφού είναι τα κύρια και βασικά στοιχεία για την συγκεκριμένη εργασία.

Τα επαγγέλματα αυτά επομένως, καταλαβαίνουμε ότι είναι αρκετά απαιτητικά και σίγουρα για λίγα ”στομάχια”, καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν όλοι υπό τέτοιες συνθήκες στον αέρα. Χρειάζεται θάρρος κουράγιο και απέραντη υπομονή. Αυτή είναι η μια πλευρά βεβαίως, γιατί η άλλη είναι μαγική. Μαγική για αυτούς όμως που θέλουν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία, με όλο τους το είναι και να ανοίξουν στην κυριολεξία τα φτερά τους, αφήνοντας τη γοητεία του ουρανού να τους συνεπάρει. Μόνο ψηλά μπορεί να τους πάει. Αποδεδειγμένα!

Fly safe!

Γιώτα Τηγανίτη


CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


Αν σταματήσετε τον player

χρειάζεται η σελίδα refresh

Πατήστε εδώCurrent show

Echo Jam Session

16:00 17:59

Αν σταματήσετε τον player

χρειάζεται η σελίδα refresh

Πατήστε εδώCurrent show

Echo Jam Session

16:00 17:59