Η ζωή είναι καθρέφτης. Για να αλλάξουμε τις εξωτερικές καταστάσεις, πρέπει πρώτα να αλλάξουμε τον εαυτό μας.

Written by on 18/01/2022

image_print

Γράφει η Βιολέττα Ψωφάκη

Οι πέντε αισθήσεις μας μας βομβαρδίζουν με περισσότερες από 2.000.000 πληροφορίες το δευτερόλεπτο.

Ο λογικός, συνειδητός νους για να μην υπερφορτωθεί περνάει αυτές τις πληροφορίες μέσα από διάφορα φίλτρα. Ο τρόπος με τον οποίο τα εξωτερικά ερεθίσματα μετατρέπονται σε εσωτερικές αναπαραστάσεις μέσα στον εγκέφαλο περιλαμβάνει 3 βασικές διεργασίες: Γενίκευση, διαστρέβλωση και διαγραφή.

Γενίκευση κάνουμε όταν μεταφέρουμε τα συμπεράσματα που βγάζουμε από μία εμπειρία σε όλες τις υπόλοιπες εμπειρίες μας που μοιάζουν με την πρώτη. Οι γενικεύσεις μας βοηθούν να δημιουργούμε έναν γνωσιακό χάρτη του κόσμου, διαφορετικά κάθε μέρα θα έπρεπε να μαθαίνουμε πώς να μαγειρεύουμε ή πώς να οδηγούμε.

Διαστρέβλωση συμβαίνει όταν παρερμηνεύουμε τις πληροφορίες που λαμβάνουμε καθώς επίσης και τη σημασία των πράξεων των άλλων. Για παράδειγμα, ένα παιδάκι ζητάει από τη μητέρα του να του αγοράσει ένα παγωτό και αυτή δεν το κάνει. Το παιδάκι πιθανότατα θα σκεφτεί πως δεν το αγαπάει ή πως το τιμωρεί για κάποιο λόγο.

Διαγραφή κάνουμε όταν στρέφουμε την προσοχή μας σε ορισμένες πληροφορίες που μας ενδιαφέρουν και αγνοούμε κάποιες άλλες. Για παράδειγμα, ένα παιδάκι θυμάται τη μητέρα του να υπόσχεται πως θα το πάει στο πάρτι του φίλου του, αλλά δεν ακούει πως η προϋπόθεση είναι να τελειώσει πρώτα τα μαθήματά του.

Η ζωή είναι ένας καθρέφτης που μας δείχνει τις υποσυνείδητες πεποιθήσεις και τους προγραμματισμούς μας.

Το να προσπαθούμε να αλλάξουμε τις εξωτερικές καταστάσεις, χωρίς να έχουμε αλλάξει τον εαυτό μας, είναι σαν να κοιτάμε στον καθρέφτη και να προσπαθούμε να αλλάξουμε την εικόνα που βλέπουμε μέσα του.

Αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, όλα όσα υπάρχουν και όλα όσα συμβαίνουν, μέσα από φακούς. Γιατί να μη μάθουμε, λοιπόν, να χρησιμοποιούμε μόνο έναν φακό, ο οποίος θα αχρηστεύσει όλους τους υπόλοιπους; Κι αυτός θα μπορούσε να είναι ο φακός της αγάπης.

Πηγή : Εναλλακτική δράση

Νένα Ευθυμιάδου

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

 Current show