Η Διατροφή ως σύμμαχος στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας: Συμβουλές από Διατροφολόγο

Written by on 22/10/2024

image_print

Η κυτταρίτιδα αποτελεί ένα κοινό αισθητικό πρόβλημα που επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες, αλλά και τους άντρες, ανεξαρτήτως σωματικού βάρους ή ηλικίας. Η διατροφή διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση και τη διαχείριση της κυτταρίτιδας, καθώς οι τροφές που καταναλώνουμε επηρεάζουν το μεταβολισμό, την κατακράτηση υγρών και τη λιπογένεση. Ένας υγιεινός τρόπος διατροφής μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης της κυτταρίτιδας, προωθώντας την καλή κυκλοφορία, την αποτοξίνωση και την ενυδάτωση του οργανισμού.

Στο Cityvibes.gr μίλησε η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Μαριά Παρίση, δίνοντάς μας περισσότερες πληροφορίες για το εν λόγω θέμα.

Ποιοι είναι οι βασικοί διατροφικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση
της κυτταρίτιδας; Υπάρχουν τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε;

«Η κυτταρίτιδα είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί 8 στις 10 γυναίκες και το
σημαντικότερο, δεν εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τα κιλά . Αδύνατες αλλά
και γυναίκες με περιττά κιλά μπορεί να αποκτήσουν κυτταρίτιδα. Η παχυσαρκία δεν
είναι η κύρια αιτία της κυτταρίτιδας, αλλά  ένας επιβαρυντικός παράγοντας που
κάνει πιο εμφανές ένα ήδη υπάρχον πρόβλημα.

Υπάρχουν τρόφιμα τα οποία μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά και να οδηγήσουν στην
εμφάνιση κυτταρίτιδας.

Τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα ή τρανς λιπαρά ( τηγανητά, έτοιμες σάλτσες
και dressing , πατατάκια κ.α. ) επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος και
συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού λίπους και την εμφάνιση
κυτταρίτιδας.
Επεξεργασμένα τρόφιμα. Τα τρόφιμα αυτά συχνά περιέχουν πρόσθετα
σάκχαρα, αλάτι και ανθυγιεινά λιπαρά τα οποία μπορεί να επηρεάσουν
αρνητικά την υγεία του δέρματος.
Τροφές πλούσιες σε ζάχαρη. Οι τροφές αυτές ανεβάζουν την ινσουλίνη, που
ενεργοποιεί τη δημιουργία λιπώδους ιστού. Η αυξημένη κατανάλωση τροφών
που είναι πλούσιες σε ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και έτσι
έχουμε την εμφάνιση κυτταρίτιδας. Στην κατηγορία περιλαμβάνονται τα
κρουασάν, τα μπισκότα, οι σοκολάτες κ.α .
Το αλκοόλ και η αυξημένη κατανάλωσή του, είναι ένας παράγοντας που
επιβαρύνει την κυτταρίτιδα. Δρα ανασταλτικά στην επίδραση της βιταμίνης
C, του ασβεστίου και του ψευδαργύρου στον οργανισμό με αποτέλεσμα την
μείωση της διάσπασης των λιπαρών σε λιπαρά οξέα.
Το αλάτι και τα αλμυρά τρόφιμα μπορεί να οδηγήσουν σε κατακράτηση
υγρών, επιδεινώνοντας την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Τέτοια τρόφιμα είναι
τα λουκάνικα, τα πατατάκια, τα αλμυρά τυριά και πολλά συσκευασμένα
προϊόντα .
»

Ποιες τροφές ή θρεπτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της
κυτταρίτιδας και στη βελτίωση της υφής του δέρματος;

«Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν παράγοντες και τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν
στη πρόληψη, στη βελτίωση και στην καταπολέμηση του προβλήματος.

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Τα φρούτα και τα λαχανικά, λόγω της
μεγάλης περιεκτικότητας τους σε βιταμίνες και μεταλλικά άλατα είναι απαραίτητα
για τον καλό μεταβολισμό των κυττάρων, την καταστροφή των τοξινών, την
βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, και την διατήρησης της σωστής ισορροπίας
των υγρών του σώματος. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι επίσης πλούσια σε
αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, όπως βιταμίνη C, που ενισχύει την παραγωγή
κολλαγόνου και την βελτίωση της κυτταρίτιδας.
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Τρόφιμα που περιέχουν αυτά τα λιπαρά οξέα, βοηθούν στην
καταπολέμηση της φλεγμονής και στη βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος. Τέτοια τρόφιμα είναι το ψάρι (σολομός, σαρδέλες, τόνος , πέστροφα ), τα καρύδια, ο
λιναρόσπορος , το σπανάκι , το κουνουπίδι , οι σπόροι chia κ.α.
Τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.  Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε
αμινοξέα (δομικά υλικά των πρωτεϊνών), φυτικές ίνες οι οποίες προφυλάσσουν και
βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας (παράγοντα καθοριστικού για την
δημιουργία της κυτταρίτιδας), αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο,
μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο .
Βότανα και μπαχαρικά: Ορισμένα, όπως η κανέλα και το τζίντζερ, έχουν
αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσουν στην κυκλοφορία του αίματος.
Πρωτεΐνες: Η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών βοηθά στην αποκατάσταση και τη
διατήρηση της δομής του δέρματος. Τρόφιμα όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα
όσπρια τα γαλακτοκομικά και οι ξηροί καρποί δρουν προληπτικά στην εμφάνιση της
κυτταρίτιδας.»

Η πρόσληψη υγρών, όπως το νερό ή τα αφεψήματα, παίζει ρόλο στη μείωση της
κυτταρίτιδας; Πόσο σημαντική είναι η σωστή ενυδάτωση;

«Η επαρκής πρόσληψη υγρών, όπως το νερό και διάφορα αφεψήματα, είναι σημαντική
για την υγεία του δέρματος και συμβάλλει στη μείωση της κυτταρίτιδας. Η σωστή
ενυδάτωση βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος όπως επίσης και
στην βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.

Η ενυδάτωση διευκολύνει επίσης την αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό και
μειώνει την κατακράτηση υγρών, δύο βασικοί παράγοντες που επιδεινώσουν την
κυτταρίτιδα.

Η γενική σύσταση είναι να καταναλώνουμε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό ημερησίως,
βέβαια οι ανάγκες κάθε ατόμου ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, την
δραστηριότητα και το κλίμα. Επιπλέον, η κατανάλωση αφεψημάτων, όπως το τσάι
από βότανα, μπορεί να ενισχύσει την ενυδάτωση και να προσφέρει επιπλέον οφέλη.»

Υπάρχουν συγκεκριμένες δίαιτες ή τρόποι διατροφής που θεωρούνται πιο
αποτελεσματικοί για τη μείωση της κυτταρίτιδας; Για παράδειγμα, η
μεσογειακή διατροφή είναι ωφέλιμη σε αυτό το κομμάτι;

«Στη πραγματικότητα δεν υπάρχει δίαιτα ”αντικυτταρίτιδας” , υπάρχουν ωστόσο
δίαιτες που θεωρούνται ωφέλιμες για τη μείωση της κυτταρίτιδας και η μεσογειακή
διατροφή είναι μια από αυτές.

Τα χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής είναι ότι περιλαμβάνει φρούτα και
λαχανικά , ψάρι και θαλασσινά όπως επίσης σιτηρά και ελαιόλαδο , τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες , φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που βελτιώνουν την συνολική υγεία
του δέρματος .

Επίσης ωφέλιμες είναι οι δίαιτες που εστιάζουν στην πρόσληψη τροφίμων τα οποία
είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως τα μούρα, το πράσινο τσάι. το κακάο κ.α ή
ακόμη και δίαιτες που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες που μπορούν να βελτιώσουν
την κυτταρίτιδα.
»

Πόσο σημαντικός είναι ο συνδυασμός διατροφής με άσκηση για την
καταπολέμηση της κυτταρίτιδας; Τι είδους διατροφή θα προτείνατε σε άτομα
που αθλούνται τακτικά;

«Η άσκηση είναι αυτή που ενισχύει τη μυϊκή μάζα, βελτιώνει την κυκλοφορία του
αίματος και βοηθά στη μείωση του σωματικού λίπους. Τα στοιχεία αυτά σε
συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της
κυτταρίτιδας.
Ακόμα και οι απλές δραστηριότητες όπως το περπάτημα, η χρήση σκάλας έναντι του
ασανσέρ και η διάνυση μικρών αποστάσεων με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο
μπορούν να δράσουν θετικά. Γενικά να θυμάστε πως ο καλύτερος τρόπος για την
απομάκρυνση της κυτταρίτιδας  είναι η αερόβια άσκηση χαμηλής έντασης, σε
συνδυασμό με προπόνηση με βάρη και μείωση της θερμιδικής πρόσληψης από
τροφές που περιέχουν πολλά κορεσμένα λίπη.

Τα άτομα που αθλούνται τακτικά θα πρέπει να ακολουθούν μια διατροφή η
οποία να περιέχει

Πρωτεΐνες όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι, αυγά, όσπρια, και ξηροί
καρποί που είναι σημαντικές για την αποκατάσταση των μυών.

Πλήρη Σιτηρά όπως βρώμη, κινόα, καστανό ρύζι που παρέχουν ενέργεια και
φυτικές ίνες.

Φρούτα και Λαχανικά τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και
αντιοξειδωτικά

Υγιή Λιπαρά όπως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, τα λιπαρά ψάρια (σολομός,
σαρδέλες) που υποστηρίζουν τη καρδιαγγειακή υγεία και την υγεία του
δέρματος.

Τέλος σημαντικός παράγοντας είναι η επαρκής ενυδάτωση που βοηθά στη μείωση
της κατακράτησης υγρών και στη βελτίωση της υφής του δέρματος όπως επίσης και
η μείωση πρόσληψης ζάχαρης και αλατιού, που μπορεί να συμβάλλουν στην
κατακράτηση υγρών.
»

mariaparisi.gr

Instagram

Facebook

info@mariaparisi.gr

image_print

[There are no radio stations in the database]