Η Αποστολική Σύνοδος

Written by on 01/08/2020

image_print

Μετά την αποστολή του Βαρνάβα και του Παύλου από την εκκλησία της Αντιόχειας στην πρώτη αποστολική περιοδεία, επέστρεψαν και πάλι στο Ιεραποστολικό τους κέντρο την Αντιόχεια και αφού συγκέντρωσαν την εκκλησία, τους διηγήθηκαν όσα έκανε ο Θεός με αυτούς και ότι άνοιξε -και στους εθνικούς- την πόρτα της πίστεως. Αυτή την περίοδο ήρθαν από την Ιουδαία στην Αντιόχεια μερικοί χριστιανοί που δίδασκαν τους πιστούς πως αν δεν περιτέμνονται, όπως ακριβώς προστάζει ο νόμος του Μωυσή, δεν δύνανται να σωθούν.

Απόστολοι, πρεσβύτεροι, όλη η τοπική Εκκλησία. Ομιλητές: 1. Απ. Πέτρος. 2. Απ. Παύλος & Απ.Βαρνάβας. 3. Απ. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος.

Μια τέτοια διδασκαλία των ιουδαϊζόντων προκάλεσε την αντίδραση του Παύλου και του Βαρνάβα και έτσι δημιουργήθηκε αναστάτωση και συζήτηση μεγάλη ανάμεσα στις δύο μερίδες.

Αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης ήταν να ανέβουν στα Ιεροσόλυμα, για να λύσουν το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τους αποστόλους και τους πρεσβυτέρους και μετά την υποδοχή, συγκροτήθηκε η Σύνοδος των Ιεροσολύμων, η γνωστή ως Αποστολική Σύνοδος στα τέλη του 48 μ.Χ..

Απαρτίζεται από Επισκόπους. Αποφάσεις σε θέματα πίστης, διοίκησης και λατρείας. Οικουμενικές, Επαρχιακές, Τοπικές Συνόδους.

Η Αποστολική Σύνοδος έδωσε τη δύναμη στον Απόστολο Παύλο να συνεχίσει το κήρυγμα του Ευαγγελίου στον εθνικό κόσμο. Στις επόμενες ιεραποστολικές του περιοδείες ο Απόστολος θεμελίωσε, όπως και οργάνωσε τις πρώτες χριστιανικές κοινότητες στην Ελλάδα.

Κήρυττε για τα «ξένα δαιμόνια», που όπως φαίνεται μοιάζει με την αντίστοιχη αναφορά του Σωκράτη, καθώς ο τελευταίος είχε προσαχθεί στον Άρειο Πάγο με την κατηγορία ότι διέφθειρε τους νέους, αμελούσε τα παραδοσιακά θρησκευτικά καθήκοντα και εισήγαγε θρησκευτικούς νεωτερισμούς.

Αικατερίνη Συμφέρη
Θεολόγος-Εκπαιδευτικός

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


Αν σταματήσετε τον player

χρειάζεται η σελίδα refresh

Πατήστε εδώCurrent show

So Simply Unique

00:00 02:00

Αν σταματήσετε τον player

χρειάζεται η σελίδα refresh

Πατήστε εδώCurrent show

So Simply Unique

00:00 02:00