Η Αμερικανική Επανάσταση

Written by on 16/09/2023

image_print

Το 1763 μ.Χ., οι Άγγλοι έχουν νικήσει τους Γάλλους και έχουν ήδη προχωρήσει προς τα κεντρικότερα· δεν έχουν ακόμα φτάσει —σ’ αυτή τη φάση— στον Ειρηνικό ωκεανό. Αλλά αυτές οι αποικίες που είναι Άγγλοι μόνο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αποτελούνται απ’ όλη τη Γη. Η Βόρεια Αμερική εποικίστηκε από Άγγλους. Για τους πρώτους αιώνες Άγγλοι πήγαιναν εκεί και εγκαθίσταντο σε συντριπτική πλειοψηφία. Αυτή η μεγάλη μετακίνηση πληθυσμών προς τη Βόρεια Αμερική έγινε στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και μετά, δηλαδή πρόσφατα, μετά το 1880 μ.Χ. Τα πρώτα 200-300 χρόνια οι άνθρωποι που μετακινούνταν ήταν Άγγλοι, άντε και τίποτα Γερμανοί προτεστάντες οι οποίοι έφευγαν κι εκείνοι απ’ τη Γερμανία και πήγαιναν [εκεί] και εγκαθίσταντο. Γενικά ήταν προτεστάντες και κυρίως Άγγλοι.

Επομένως, υπάρχει ένα παράρτημα της Αγγλίας, οι άποικοι είναι παράρτημα της Αγγλίας, αλλά η Αγγλία τους μεταχειρίζεται σαν μακρινή περιοχή απόσπασης φόρων. Οι άνθρωποι αυτοί είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν μπει στη φωτιά, μακριά από τη χώρα τους έχουν πετύχει να δημιουργήσουν μια οικονομία με την οποία να συντηρούνται. Συγκρούονται με τους Ινδιάνους, έχουν την αίσθηση ότι “εγώ αξίζω, δεν είμαι για να μ’ έχεις εδώ πέρα μακριά και το μόνο που να μου κάνεις είναι να μου ζητάς φόρους χωρίς να μου προσφέρεις άλλα”. Υπάρχει μια δυσαρέσκεια απέναντι στη μαμά Αγγλία απ’ αυτούς τους αποίκους, οι οποίοι λίγο μετά από το τέλος του κύκλου των πολέμων μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας κάνουν επανάσταση εναντίον της μάνας τους.

Το 1775 μ.Χ., δηλαδή 12 χρόνια αργότερα, θα γίνει η περίφημη Αμερικανική   Επανάσταση. Αυτοί οι άποικοι θα αρνηθούν να πληρώσουν τους φόρους που τους στέλνει η μαμά Αγγλία, η Αγγλία θα αντιδράσει έντονα, θα στείλει στρατεύματα κι εκείνοι θα συγκρουστούν μαζί τους. Είναι κατά κάποιον τρόπο ένας εμφύλιος πόλεμος αυτή η Αμερικανική Επανάσταση, που όμως θα ολοκληρωθεί με τη δημιουργία ενός  κράτους που πλέον θα έχει ξεχωριστή αίσθηση ταυτότητας.

Αυτή η επανάσταση έχει πάρα πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, διότι αυτοί οι Άγγλοι που πολεμούν τη μαμά Αγγλία είναι ως επί το πλείστον  προτεστάντες —έτσι κι αλλιώς κι η μαμά Αγγλία είναι προτεστάντισσα—, αλλά ανάμεσά τους είναι πολλοί καλβινιστές, που δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους και που έχουν διάφορες απόψεις για τα πράγματα και μερακλώνονται όταν συγκρούονται με εξουσίες. Εξ αυτού βρέθηκαν πολεμικότατοι απέναντι στην Αγγλία και από ποιους βρήκαν βοήθεια; Από τους Γάλλους.

Η Γαλλία είχε ηττηθεί το 1763 μ.Χ. Ο Γάλλος βασιλιάς έφερνε βαρέως αυτή την ήττα του. Μόλις άκουσε, 12 χρόνια μετά, ότι οι Άγγλοι άποικοι πολεμούν ενάντια στην Αγγλία, σκέφτηκε ότι είναι ευκαιρία να χτυπήσει την Αγγλία προσεταιριζόμενος τους επαναστάτες. Έτσι, έστειλε στρατεύματα στην Αμερικανική Επανάσταση, στους Άγγλους επαναστάτες που πολεμούσαν εναντίον της μητέρας Αγγλίας.

Μάλιστα, έχει ενδιαφέρον ότι, επειδή αυτή η αποστολή του ήταν πολυέξοδη, αύξησε κατά πολύ τη φορολογία στη χώρα του και είναι μια από τις αιτίες της έκρηξης της Γαλλικής Επανάστασης το 1789 μ.Χ. — γιατί είμαστε κοντά. Η Αμερικανική Επανάσταση ξεκινά το 1775 μ.Χ. και τελειώνει το 1783 μ.Χ. και σε αυτή μετέχει ένας μεγάλος αριθμός Γάλλων στρατιωτών με αρχηγό τον Λαφαγιέτ (Lafayette). Έχει ενδιαφέρον αυτό, διότι αυτό που έπαθε ο Γάλλος βασιλιάς βοηθώντας τους Αμερικανούς επαναστάτες είναι απρόσμενο. Δεν πέτυχε κάτι διπλωματικά σοβαρό — αυτό που έλπιζε εκείνος. Εκείνο το οποίο του συνέβη είναι να φορτώσει με φόρους τη χώρα του και να υποστεί αργότερα αυτά που υπέστη με τη Γαλλική Επανάσταση. Δεν ήταν βέβαια ο μόνος λόγος, αλλά ήταν μέσα στις αιτίες που ετοίμασαν τη μεγάλη Γαλλική Επανάσταση το 1789 μ.Χ.

Κάτι άλλο που συνέβη στον Γάλλο βασιλέα είναι ότι οι Γάλλοι στρατιώτες που ήρθαν να συμπολεμήσουν με τους Αμερικανούς, βρέθηκαν μπροστά σε έναν πόλεμο που δεν ήταν μόνο πόλεμος στρατιωτικός. Εμπεριείχε πολλή ιδεολογία, διότι αυτοί οι καλβινιστές προτεστάντες που πολεμούσαν εναντίον της Αγγλίας το συνέλαβαν όλο αυτό σαν κοινωνική επανάσταση, όχι μόνο σαν στρατιωτική επανάσταση, και συνέταξαν καταπληκτικά επαναστατικά κείμενα.

Μετά από πολλά χρόνια, η Γαλλία στον 19ο αιώνα, για να θυμίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής —που πια είχαν γίνει μεγάλη δύναμη στον 19ο αιώνα— ότι τις βοήθησαν για την ελευθερία τους, τους χάρισαν το περίφημο Άγαλμα της Ελευθερίας, το οποίο δημιουργήθηκε στη Γαλλία (αυτό το τεράστιο άγαλμα) στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Μάλιστα επιστατούσε στην κατασκευή του ο Άιφελ, αυτός ο μεγάλος Γάλλος μηχανικός, και έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής τεμαχισμένο και στήθηκε και οξυγονοκολλήθηκε για να γίνει όπως ξέρετε. Αυτό το Άγαλμα της Ελευθερίας σχετίζεται με το γεγονός της αποστολής Γάλλων στρατιωτών και στρατού για τη βοήθεια της Αμερικανικής Επανάστασης.

Η Αμερικανική Επανάσταση ήταν πάρα πολύ ζωντανό γεγονός ιδεολογικά, πολιτικά, στρατιωτικά. Απευθύνονται στις διάφορες πολιτείες, (New Jersey, New York, Virginia, South Carolina, North Carolina), που είναι αυτές οι πολιτείες που σας είχα δείξει στον προηγούμενο χάρτη της ανατολικής [Αμερικής] προς το κέντρο. Καλούνται όλοι να ενωθούν, γιατί αν δεν ενωθούμε στη μάχη εναντίον της Αγγλίας θα πεθάνουν.

Η Αμερικανική Επανάσταση αποδείχτηκε νικηφόρα. Το 1783 μ.Χ. πλέον ολοκληρώνεται αυτός ο κύκλος και συνδυάζεται με ένα Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών που είναι ο τρόπος σύλληψης της οργάνωσης της δημοκρατίας αυτής.

Μια μεγάλη δημοκρατία δημιουργείται στον κόσμο το 1783 μ.Χ., η οποία μάλιστα είναι και ομοσπονδιακή, δηλαδή έχει πολιτείες που η κάθε μία πολιτεία έχει τους δικούς της νόμους και εκλέγει τους δικούς της εκπροσώπους και όλοι μαζί στέλνουν εκπροσώπους στην κεντρική κυβέρνηση και δημιουργείται αυτή η καινούρια μεγάλη δημοκρατία στον κόσμο, της οποίας η γέννηση συνοδεύτηκε με λαμπρά κείμενα τα οποία επηρέασαν πάρα πολύ τη Γαλλική Επανάσταση και τους Γάλλους στρατιώτες που μετέχουν στην Αμερικανική Επανάσταση. Όταν γύρισαν στην πατρίδα τους —γύρισαν στην πατρίδα τους το 1783 μ.Χ. που τελείωσε η Αμερικανική Επανάσταση— το 1789 μ.Χ. ξεκίνησε η Γαλλική Επανάσταση, ανάμεσα στους αρχηγούς της Γαλλικής Επανάστασης είναι στελέχη του στρατού που είχαν πολεμήσει μαζί με τους Αμερικανούς επαναστάτες.

Το 1783 μ.Χ. μία χώρα, παράρτημα της Αγγλίας, κάνει τη δεύτερη μεγάλη επανάσταση. Είναι η Αμερικανική Επανάσταση και πάει παραπέρα την Αγγλική Επανάσταση με τα κείμενα τα οποία παρήγαγε και την έννοια της ελευθερίας και της δημοκρατίας την οποία συνέλαβε. Παιδί της Αμερικανικής Επανάστασης θα είναι η Γαλλική Επανάσταση που πρόκειται να γίνει το 1789 μ.Χ.

Άρα, οι δύο πρώτες μεγάλες επαναστάσεις της Ευρώπης είναι αγγλική η πρώτη (το 1642 μ.Χ.), αμερικανική η δεύτερη (το 1775 μ.Χ.) —και οι δύο αγγλικές δηλαδή στην πραγματικότητα, αγγλοσαξονικές— και βέβαια πάντα υπάρχει η Ολλανδία, που για λόγους εντιμότητος πρέπει να την αναφέρουμε, γιατί είχε πρωτοπορήσει, αλλά είχε τις δικές της κλίμακες.

Άρα, ο προτεσταντισμός έπαιξε ρόλο σε αυτές τις εξελίξεις, και η Αγγλία δημιούργησε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στον βορρά του Ατλαντικού, ένα της παράρτημα, που ήταν πρώτα πρώτα οι άποικοί της και μετά οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και ο Καναδάς, που είναι παιδιά της Αγγλίας. Μπορεί διοικητικά να μην τα έλεγχε —αν και ο Καναδάς είναι τμήμα της Κοινοπολιτείας—, αλλά δεν παύει να είναι η καρδιά της Βορείου Αμερικής αγγλική (αγγλοσαξονική) και προτεσταντική. Και επομένως η Αγγλία μετέφερε τον προτεσταντισμό της και τη γλώσσα της στη Βόρεια  Αμερική. Η Ισπανία μετέφερε τη γλώσσα της και τον καθολικισμό της στη Νότια και Κεντρική Αμερική και η Αγγλία τη γλώσσα της και τον προτεσταντισμό της στη Βόρεια Αμερική.

Κατερίνα Συμφέρη
Εκπαιδευτικός

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

Group Therapy

16:00 17:59

 Current show

Group Therapy

16:00 17:59