Η αλήθεια σε πάει μπροστά

Written by on 15/01/2021

image_print

Πόσες φορές έχουμε πει στον εαυτό μας ψέματα προκειμένου να δικαιολογήσουμε ένα γεγονός; Aρκετές μάλλον, γιατί από την φύση του ο άνθρωπος έχει την τάση να ωραιοποιεί μια κατάσταση, για να αποφύγει μια δύσκολη στιγμή. Έτσι, καταφεύγει στην εύκολη λύση,  που δεν είναι άλλη από το να πει ψέματα.  Κατά την γνώμη μου, η αλήθεια στεναχωρεί πολλούς, δικαιώνει όμως τους δυνατούς.

Πολλές φορές ακούω από φίλους, γνωστούς και ενίοτε  από τον εαυτό μου τον ίδιο, ότι ένα αθώο ψεματάκι δεν είναι καν ψέμα. Διαβάζοντας πίσω όμως από το αθώο ψέμα βλέπουμε την κίνηση και την πράξη ενός ανθρώπου αδύναμου να κοιτάξει ένα πρόβλημα κατάματα. Επιπροσθέτως, το ένα ψέμα θα  φέρει άλλο ψέμα και χωρίς να το καταλάβεις θα ζεις σε μια εικονική πραγματικότητα που δεν θα ξεχωρίζεις τι ισχύει και τι όχι. Επίσης, μια γενική αλήθεια είναι ότι οι φίλοι μεταξύ τους οφείλουν να μοιράζονται τα πάντα, γιατί ο αληθινός φίλος στην δύσκολη στιγμή φαίνεται.

Στην συνέχεια, υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο ψέμα και το αθώο ψεματάκι. Το ψέμα υποδηλώνει δύο πολύ άσχημα συναισθήματα. Το πρώτο είναι η ζήλεια και το δεύτερο είναι η αδυναμία αποδοχής του εαυτού μας και ως αποτελέσματα αυτών των δύο, πολλές φορές μπορούμε να βλάψουμε την ψυχολογία ενός ανθρώπου. Για παράδειγμα, μια κοπέλα σε μια άλλη της λέει ότι έχει παραπανίσια κιλά ή μεγάλο στήθος, ενώ δεν έχει, επειδή ζηλεύει την θηλυκότητά της. Αυτό, ένα αθώο ψέμα δεν είναι, για την κοπέλα που το είπε; Tα αποτελέσματά του μπορεί να μην είναι τόσο «αστεία» τελικά.

Ακόμα ένα θέμα, είναι το παθολογικό ψέμα. Παραπάνω αναφέρθηκα στο γεγονός ότι τα ψέματα πολλές φορές σε μπερδεύουν και εσένα τον ίδιο για το τι είναι πραγματικότητα και τι όχι. Είναι το σημείο που έχει πιάσει κάποιος πάτο και πρέπει να βρει τρόπο να ορθοποδήσει ξανά . Η λύση είναι μόνο μια: να πεις την αλήθεια.

Συμπερασματικά, η αλήθεια δεν σε πάει γρήγορα μπροστά. Θα σε πάει, όμως, μπροστά και μαζί της θα δεις ποιοι πραγματικά αξίζουν και θέλουν να είναι μαζί σου. Από την  άλλη, το ψέμα θα σε πάει πολύ γρήγορα μπροστά και  θα σου προσφέρει μια βραχυχρόνια ικανοποίηση  ότι υπάρχεις και ότι αξίζεις, αλλά εξίσου γρήγορα θα σε πάει και πολύ πολύ πίσω. Εσύ ποιον δρόμο θα διαλέξεις;

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

Good Life

08:00 10:00

 Current show

Good Life

08:00 10:00