Η αγενής συμπεριφορά και η αντιμετώπισή της

Written by on 05/07/2021

image_print

Στις μέρες μας, παρατηρειται αγένεια και αγριότητα στη συμπεριφορά των ανθρώπων. Ο καθένας εκφράζεται εύκολα με αγένεια, ακόμα κι αν γνωρίζει κάποιον πολύ λίγο… Αγένεια είναι συνήθως η συμπεριφορά που παραβιάζει τους γενικούς αποδεκτούς κανόνες αρμόζουσας συπεριφοράς και μπορεί να εκδηλωθεί από ανθρώπους ανεξαρτήτως καταγωγής ή μόρφωσης. Στους δρόμους, στα λεωφορεία, στο σπίτι, στην δουλειά. Αρκετά σοβαρά είναι τα πράγματα στον εργασιακό χώρο και στο οικογενειακό περιβάλλον. Τα αίτια είναι πάρα πολλά. Οι άνθρωποι του σήμερα είναι πολύ πιο αγχωμένοι, τους απασχολεί πλήθος πραγμάτων, τα κυριότερα των οποίων είναι η κατάσταση στον τόπο τους, η κρίση, η πανδημία. Τα ψυχολογικά προβλήματα που συνεπάγονται, είναι οι πηγές της αγένειας στη συμπεριφορά.

Όταν είμαστε δέκτες της αγένειας δυστυχώς δεν μπορούμε να απευθυνθούμε πουθενά. Το χειρότερο μάλιστα είναι ότι όταν το συζητήσουμε με τον περίγυρο θα ακούσουμε από τους περισσότερους τις ίδιες απαντήσεις: «έτσι είναι η ζωή, έτσι είναι οι άνθρωποι, έτσι ήταν πάντα…». Οι περισσότεροι έχουμε μάθει να ανεχόμαστε και να προσπερνάμε την αγένεια αντιμετωπίζοντας το σαν κάτι που είναι φυσιολογικό και δεδομένο. Αυτό είναι αρκετά βλαβερό γιατί με την πάροδο του χρόνου προκαλεί πάγωμα συναισθημάτων που καταγράφονται μέσα μας και κάπως έτσι γινόμαστε κι εμείς, άλλος ένας οργισμένος άνθρωπος, που θα ξεσπάσει τον θυμό του στο ποτό, στους φίλους, στην οικογένεια.  Η συνεχής τριβή με αγενή άτομα μπορεί να βλάψει την ψυχή και την σκέψη μας.

Παρακάτω αναφέρω κάποιους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε λεκτικά την προσβλητική, υποτιμητική συμπεριφορά, την τοξική στάση τον ανθρώπων απέναντί μας.

 Όταν έχουμε ανθρώπους στο περιβάλλον μας με αρνητική απέναντι μας συμπεριφορά, πρέπει να ξέρουμε ότι κάποιες φορές είμαστε συνδημιουργοί του προβλήματος. Οι άνθρωποι θα φερθούν άσχημα, θα βρίσουν, θα προσβάλουν, θα υποτιμήσουν εκεί που βρίσκουν εύφορο έδαφος. Πρέπει να κατανοήσουμε πότε ενθαρρύνουμε και επιβραβεύουμε, άθελα μας βέβαια, την κακή συμπεριφορά. Για παράδειγμα όταν δείχνουμε ολοφάνερα ότι πληγωνόμαστε, ότι υποφέρουμε τότε παραχωρούμε τη δύναμη μας σε αυτόν που μας πληγώνει, μας μειώνει. Τον κάνουμε να νιώθει ότι έχει δύναμη επάνω στο συναίσθημα μας.  Ένας τρόπος για να αντιμετωπίσουμε μια αγενή συζήτηση είναι να κοιτάξουμε τον άνθρωπο αυτόν κατάματα λέγοντας την μαγική λέξη «μάλιστα». Όταν λέμε αυτή την λέξη δείχνουμε ότι ακούμε τον άλλο, ότι είμαστε παρόντες, ότι τον παρακολουθούμε παρ’ όλο που δεν  συμφωνούμε. Να θυμόμαστε ότι το να χάσουμε την ψυχραιμία μας, να θυμώσουμε, να πληγωθούμε δείχνει ότι παίρνουμε πολύ προσωπικά όλη αυτή τη συμπεριφορά. Όταν σπεύδουμε να μπούμε σε θέση άμυνας, απολογούμαστε, προσπαθούμε να δώσουμε εξηγήσεις δίνουμε την εντύπωση στον άλλο ότι δικαιολογημένα μας κατηγορεί και μας μιλάει με αγένεια. Οπότε και να έχουμε δίκιο, δεν το υποστηρίζουμε από μια θέση αδυναμίας. Είναι προτιμότερο  να απαντήσουμε με μία ερώτηση αντί να απολογηθούμε, να δικαιολογηθούμε κλπ. Ένα παράδειγμα είναι «Μάλιστα κύριε, γιατί μου μιλάτε σε αυτό τον τόνο;» ή «τι σας κάνει αυτή τη στιγμή να μου μιλάτε με αυτό το θυμωμένο ύφος;» και μπορείτε φυσικά να φανταστείτε ένα σωρό παρόμοιες ερωτήσεις. Με αυτόν τον τρόπο «πετάμε το μπαλάκι» στον άλλο και τον βάζουμε να μιλήσει για τον εαυτό του. Να έχουμε τα αυτιά μας ανοιχτά να ακούμε για να μάθουμε τι κρύβει αυτή η συμπεριφορά. Συχνά και μόνο αυτή η ερώτηση βοηθά τον άλλο να καταλάβει ότι πρέπει να κατεβάσει τους τόνους. Επιπλέον μας δίνει τον χρόνο να εξετάσουμε τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας.

Οι άνθρωποι που είναι αγενείς απέναντί μας, δεν ανήκουν στην ίδια κλίμακα σημαντικότητας για εμάς, γι’ αυτό πρέπει να αξιολογουμε καλά τις καταστάσεις. Πρέπει να διαχωρίζουμε την αξία της αγένειας ενός ανθρώπου που μας είναι άγνωστος και ενός ανθρώπου από το πιο στενό μας περιβάλλον. Αλλιώς υπολογίζουμε τα λόγια των ανθρώπων για τους οποίους έχουμε εκτίμηση και αλλιώς ανθρώπους με τους οποίους έχουμε μια τυπική σχέση. Πρέπει να μάθουμε να ξεφορτώνουμε τον νου και την ψυχή μας από περιττές σκέψεις και πόνους.  Είναι ανάγκη να μιλάμε ήπια μεν ξεκάθαρα δε.

Παπαδοπούλου Αντελίνα

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

Group Therapy

16:00 17:59

 Current show

Group Therapy

16:00 17:59