Ημέρα προστασίας του περιβάλλοντος

Written by on 05/06/2021

image_print

Κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου γιορτάζεται η Ημέρα προστασίας Περιβάλλοντος. Απαρτίζει την κύρια εκδήλωση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση και δράση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με το περιβάλλον και τα ζητήματα που το αφορούν. Συνακόλουθα, δύναται να επισημαίνει τη σημαντικότητα της φύσης για την προστασία του φυσικού κόσμου. 

Η διαδικτυακή πλατφόρμα του ΟΗΕ για την Ημέρα προστασίας Περιβάλλοντος περιλαμβάνει οδηγούς για κάθε πολίτη ή φορέα που στοχεύει να υλοποιήσει μία τέτοιου είδους δράση, ενώ με τα hashtags  #WorldEnvironmentDay και #WithNature καλεί για τον διαμοιρασμό εικόνων και εμπειριών.

Έχει εξελιχθεί σε παγκόσμια πλατφόρμα, η μέρα αυτή, για δημόσια προβολή, με τη συμμετοχή περισσότερων από 143 χωρών ετησίως. Για πρώτη φορά στην ιστορία μια κρίση, που προκάλεσε ο SARS-CoV-2, συσπείρωσε τόσο πολλούς γύρω από ένα σχέδιο εξόδου με επίκεντρο το περιβάλλον. Επήλθαν, παρεπόμενος, φωνές φέρνοντας σε εγγύτητα τον άνθρωπο με την άγρια ζωή, για τον κίνδυνο που ελλοχεύει η περιβαλλοντική ανισορροπία.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Την 25η θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα στον παγκόσμιο «Δείκτη Περιβαλλοντικής Απόδοσης 2020», υποχωρώντας το 2018 από την 22η θέση. Ο δείκτης καταρτίζεται ανά διετία από επιστήμονες των αμερικανικών πανεπιστημίων Yale και Columbia κατατάσσοντας 180 χώρες με βάση 32 περιβαλλοντικά κριτήρια. Πέρυσι, το 2020, συγκέντρωσε βαθμολογία ως η 28η τόσο σε «ζωτικότητα οικοσυστημάτων», όσο σε «περιβαλλοντική υγεία».
Για τα αναλυτικά τα στοιχεία του Δείκτη ΕΔΩ.

Επιπλέον, υφίσταται ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάκαμψης που πρότεινε η Κομισιόν και περιλαμβάνει τη δημιουργία του νέου εργαλείου «Next Generation EU», καθώς και στοχευόμενες ενισχύσεις στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε. για την περίοδο 2021-2027 που θα αυξήσουν τη συνολική δημοσιονομική δύναμη παρέμβασης του προϋπολογισμού της.

ΝΟΜΟΣ 4685/2020
Ο νέος νόμος 4685/2020 με τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» προβλέπει την ίδρυση ενός νέου κεντρικού οργανισμού φυσικού περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής με 24 μονάδες διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών. Μετά τις πρόσφατες αλλαγές που έφερε, σε κάθε περιοχή θα οριστούν έως και τέσσερις ζώνες κλιμακούμενης προστασίας.

Μολαταύτα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) δείχνει αποφασισμένο να επιλύσει τα προβλήματα που οδηγούν στην κατάρρευση των οικοσυστημάτων. Άλλωστε, πλέον, ορίζεται ως η μόνη αρμόδια αρχή για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας αναλαμβάνοντας την εκτέλεση των έργων και την παρακολούθηση των δράσεων για την αποκατάσταση της.

Συμφέρη Αικατερίνη
Θεολόγος-Εκπαιδευτικός-Προπτυχιακή Ιταλικής Φιλολογίας ΑΠΘ

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

 Current show