Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Θύματα Εγκλημάτων Μίσους

Written by on 22/07/2020

image_print

Εγκρίθηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης καθιέρωσε την 22η Ιουλίου ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Θύματα Εγκλημάτων Μίσους» (European Day for the Victims of Hate Crime) για να τιμήσει τη μνήμη των 77 νέων ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο νησί Ούτεγια της Νορβηγίας από τον νεοναζιστή Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ στις 22 Ιουλίου 2011. Η Ολομέλεια ενέκρινε την έκθεση της Σουηδής βουλευτού του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μαριέττας ντε Πουρμπάιχ-Λουντίν για το νεοναζισμό με την σχετική απόφαση να λαμβάνεται στις 29 Σεπτεμβρίου 2014.

Με το Ψήφισμα αυτό, εκτέθηκε το πρόβλημα δημοσίως, με σαφήνεια, απορρίπτοντας και καταδικάζοντας την νεοναζιστική ιδεολογία και πρακτική. Επιπλέον, οι δράσεις των νεοναζί δεν πρέπει να αγνοηθούν και οι ίδιοι δεν πρέπει να μετατραπούν σε «μάρτυρες».

Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ γεννήθηκε στο Όσλο το 1979. Στις 22 Ιουλίου του 2011, ο Μπρέιβικ τοποθέτησε βομβιστικό μηχανισμό σε αυτοκίνητο έξω από κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο της πρωτεύουσας της Νορβηγίας, κάτι που προκάλεσε τον θάνατο οκτώ ατόμων. Έπειτα, μετέβη στην κατασκήνωση της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια, παριστάνοντας τον αστυνομικό, όπου πυροβόλησε μέχρι θανάτου 69 ακόμη άτομα,μια μαζική σφαγή, πριν τελικά συλληφθεί από τις Νορβηγικές αρχές. Στις 24 Αυγούστου 2012 το Επαρχιακό Δικαστήριο του Όσλο εξέδωσε την απόφασή του σύμφωνα με την οποία ο Μπρέιβικ κρίθηκε υγιής ψυχικά και ένοχος.

Καταδικάστηκε σε 21 χρόνια φυλάκισης με τη μορφή προληπτικής κράτησης, σύμφωνα με την οποία θα εκτίσει την ελάχιστη υποχρεωτική 10ετή φυλάκιση, με περαιτέρω δυνατότητα επέκτασης της κράτησης για όσο διάστημα θεωρείται «κίνδυνος για την κοινωνία», κάτι που σημαίνει πως, πιθανότατα, θα παραμείνει στη φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής του. Σήμερα παραμένει κρατούμενος στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Skien.

Την ημέρα των επιθέσεων, ο Μπρέιβικ δημοσιοποίησε ηλεκτρονικά μια συλλογή κειμένων με τίτλο «2083: Ευρωπαϊκή Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας», περιγράφοντας την ακροδεξιά εξτρεμιστική ιδεολογία του. Σε αυτά, περιγράφει μια κοσμοθεωρία που περιλαμβάνει την ισλαμοφοβία, την υποστήριξη στον «ακροδεξιό Σιωνισμό» και την εναντίωσή του στον φεμινισμό. Στα κείμενα του αποκαλεί το Ισλάμ και τον «Πολιτιστικό Μαρξισμό» «εχθρούς», υποστηρίζει τη βίαιη διάλυση των δομών πολυπολιτισμικότητας και της αποκαλούμενης «Ευραραβίας» και συνηγορεί υπέρ της απέλασης όλων των μουσουλμάνων από την Ευρώπη, με βάση το μοντέλο των διαταγμάτων του Μπένες.

Υποστήριξε πως το κύριο κίνητρό για τις αγριότητες στις οποίες προέβη ήταν η ευρύτερη δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου μανιφέστου, του φυλετικού μίσους, στο κοινό. Θεωρούσε όλα τα θύματά του προδότες, επειδή υποστήριζαν τη μετανάστευση και την πολυπολιτισμικότητα.

Το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων συμμερίζεται τις ανησυχίες όλων των Ευρωπαίων για το τρομακτικό αυτό φαινόμενο. Σκοπός της ημέρας αυτής είναι να αναγνωριστεί το πρόβλημα των εγκλημάτων μίσους στην Ευρώπη, να αποκτήσουν «φωνή» τα στοχοποιημένα θύματα, να εκφρασθεί αλληλεγγύη και να επαναβεβαιωθεί η δέσμευση για περιορισμό του φαινομένου, η επιβολή του νόμου και η ευαισθητοποίηση του κοινού. Στόχος η διασφάλιση μιας κοινωνίας που σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καλλιεργεί την ανοχή και την αποδοχή της πολυπολιτισμικότητας.

Αικατερίνη Συμφέρη

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


Αν σταματήσετε τον player

χρειάζεται η σελίδα refresh

Πατήστε εδώCurrent show

Group Therapy

16:00 17:59

Αν σταματήσετε τον player

χρειάζεται η σελίδα refresh

Πατήστε εδώCurrent show

Group Therapy

16:00 17:59