Εσείς είστε ευτυχισμένοι;

Written by on 23/12/2020

image_print

Ευτυχία! Μια λέξη που ακόμα κι όταν απλά την αναφέρουμε πλημμυρίζει η καρδιά μας με όμορφα συναισθήματα. Όλοι την κυνηγάμε αλλά πότε ήταν η τελευταία φορά που νιώσατε το τεράστιο χαμόγελο στα χείλη σας  να φωτίζει το πρόσωπό σας;

Δυστυχώς στην εποχή που ζούμε, στην εποχή της πανδημίας, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι οι οποίοι όχι απλά δεν νιώθουν ευτυχισμένοι αλλά αντίθετα νιώθουν απόλυτα δυστυχισμένοι όμως εμείς θα αναζητήσουμε τρόπους για να βρούμε ξανά την ευτυχία.

Αρχικά ας πάμε να δούμε κάποιες από τις ερμηνείες που υπάρχουν είτε από τα λεξικά είτε από αποφθέγματα για το «Τι είναι ευτυχία»;

  • ευτυχία  αρχαία ελληνική εὐτυχία  εὖ + τεύχω = φτιάχνω”.
  • “Η Ευτυχία είναι η ψυχική ικανοποίηση του ανθρώπου, προερχόμενη από την  επιτυχία των σκοπών του.
  • “Ευτυχία είναι μια κατάσταση βαθιάς και διαρκούς ικανοποίησης, που δημιουργείται από την εκπλήρωση των ψυχικών και υλικών αναγκών και επιθυμιών.”
  • “Ευτυχία σημαίνει καλή τύχη”.

Υπάρχουν πολλές και διάφορες ερμηνείες όμως στην πραγματικότητα η ευτυχία είναι διαφορετική για τον καθένα. Στη ζωή μας υπάρχουν πράγματα που εμείς θεωρούμε δεδομένα ή που δεν προλαβαίνουμε να δούμε και τα προσπερνάμε με αδιαφορία αυτά ,όμως τα πράγματα, μπορεί να είναι αυτά που θα κάνουν κάποιον άλλον να αισθανθεί απόλυτα ευτυχισμένος.

Πολλοί συνάνθρωποι μας έχουν καταθλιπτικά συμπτώματα. Και υποφέρουν πραγματικά. Υπάρχει ένας πόνος, ένας φρικτός πόνος που έχει εγκατασταθεί στην καρδιά τους και δεν λέει να φύγει. 

Όταν απουσιάζει η ευτυχία επικρατεί ο φόβος, η θλίψη, ο πόνος και άλλα αρνητικά συναισθήματα.

Όσο περισσότερο λείπει η χαρά και η ζωντάνια από την ζωή σας, τόσο περισσότερο πονάμε, λυπόμαστε, υποφέρουμε.

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν τους ρωτάς αν είναι ευτυχισμένοι σου λένε “Θα είμαι ευτυχισμένος όταν…” Βάζουν την ευτυχία τους στο μέλλον και όχι στο παρόν. Γιατί όχι τώρα; Το παρόν είναι το μόνο που έχουμε και μπορούμε να παρέμβουμε σε αυτό.

Τώρα είναι η ώρα να είστε ευτυχισμένοι. Σήμερα, τώρα είναι η ώρα να είστε χαρούμενοι. Αξίζετε να την ευτυχία και το δικαίωμα στο όνειρο. Χαρείτε την κάθε στιγμή.

Την ευτυχία δεν χρειάζεται ούτε να την ψάξετε, ούτε να την κυνηγήσετε, ούτε να την φτάσετε. Η ευτυχία είναι ήδη εκεί.. Μέσα σας! Γι’ αυτό μιλήστε με τον εαυτό σας και αισθανθείτε την ευτυχία

Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι η επιτυχία θα φέρει την ευτυχία. Αυτό δεν είναι σωστό. Για την ακρίβεια συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο η ευτυχία φέρνει την επιτυχία. Όταν βρείτε την ηρεμία και την γαλήνη μέσω της επικοινωνίας με τον εαυτό σας τότε θα βρείτε την ευτυχία στην ζωή σας, τότε θα έχετε λιγότερο άγχος και μεγαλύτερη παραγωγικότητα. Έτσι είναι μεγαλύτερες και οι πιθανότητες για την επιτυχία στους τομείς που σας ενδιαφέρουν γιατί είστε περισσότερο συντονισμένοι ώστε να τις δείτε και να τις διεκδικήσετε..

Τι μπορείτε να κάνετε για να μην πελαγώσετε στην καραντίνα και για να διεκδικήσετε την ευτυχία;

 

1. Σωματική άσκηση και υγιεινή διατροφή

Έρευνες έχουν δείξει ότι η γυμναστική και ο πιο υγιεινός τρόπος ζωής μας βοηθάνε να αισθανόμαστε περισσότερο ευτυχισμένοι. Για την ακρίβεια οι έρευνες έχουν δείξει ότι αν ακολουθούμε μια σωστή διατροφή με φρούτα και λαχανικά καθημερινά η διάθεση μας βελτιώνεται μέρα με την μέρα. Για όσους βαριούνται την γυμναστική 30 λεπτά περπάτημα την μέρα σίγουρα θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα. Η καλύτερη ώρα για περίπατο και γυμναστική είναι η μέρα με το φως του ήλιου γιατί έτσι αυξάνοντα τα επίπεδα της σεροτονίνης (ορμόνη που σχετίζεται με την καλή διάθεση).

 

2.Καλός ύπνος

Το ένα τρίτο της ζωής μας το αφιερώνουμε στον ύπνο. Μάλιστα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την ευτυχία μας. Έχει παρατηρηθεί μάλιστα μέσα από έρευνες ότι όσοι κοιμούνται τουλάχιστον 8 ώρες έχουν περισσότερα θετικά συναισθήματα απ’ ότι αρνητικά. Ένας καλός ύπνος μπορεί να μας κάνει να βλέπουμε τα πράγματα περισσότερο θετικά.

 

4. Περισσότερες συναναστροφές με συγγενείς και φίλους

Αυτό το διάστημα είναι πολύ δύσκολο να έχουμε κοινωνικές συναναστροφές όμως πρέπει να αξιοποιήσουμε ακόμα και αυτές τις λίγες που μπορούμε να έχουμε. Όσο περισσότερο συναναστρέφεστε με τους ανθρώπους που αγαπάτε, με τους φίλους σας, τον σύντροφο σας, την οικογένεια σας, είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για να ανεβάσετε τα επίπεδα της ευτυχίας σας αλλά και την ποιότητα της ζωής σας; Γι’ αυτό πάρτε τηλέφωνο τους φίλους σας, την οικογένεια σας, την σχέση σας, κανονίστε να βρεθείτε και να περάσετε χρόνο μαζί. Η ευτυχία όταν μοιράζεται.. διπλασιάζεται!

5. Βγείτε έξω στην φύση

Το φως του ήλιου μπορεί να φέρει το φως μέσα σας και να σας κάνει να τα βλέπετε όλα πιο φωτεινά από πρίν. Και δεν το λέω εγώ. Το λένε έρευνες Πανεπιστημίων που έχουν αποδείξει ότι όσοι βρίσκονται συχνά σε κοντά στην φύση, είναι περισσότερο ευτυχισμένοι από αυτούς που είναι κλεισμένοι μέσα στους τοίχους του σπιτιού και γενικότερα από τους ανθρώπους που ζούνε στις πόλεις.

6. Κοινωνική προσφορά, αλληλεγγύη και βοήθεια

Ξοδεύοντας χρήματα για άλλους ανθρώπους, είτε κάνοντας κάποιο δώρο σε έναν φίλο, είτε κάποια δωρεά, είτε εξυπηρετώντας κάποιον δικό σας άνθρωπο που αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες μας διπλασιάζει το αίσθημα της χαράς από το να ξοδεύαμε αυτά τα χρήματα για τον εαυτό μας. Η βοήθεια σε άλλους ανθρώπους μας δίνει το αίσθημα της ευτυχίας. Πολλές φορές δεν είναι απαραίτητο να δώσετε χρήματα, μπορείτε να κάνετε κάτι πιο απλό, να βοηθήσετε τους γονείς σας, να ρωτήσετε τους ηλικιωμένους γείτονες αν είναι καλά. Να προσφέρετε χαμόγελο. Έχω προσέξει πως ακόμα και όταν είμαι στεναχωρημένη αν κάποιος με χαιρετίσει με χαμόγελο, αμέσως μου δίνει ενέργεια. Ο εθελοντισμός και η βοήθεια σε άλλους συνανθρώπους βοηθάει στην αίσθηση της ικανοποίησης από την ζωή και μας κάνει περισσότερο ευτυχισμένους μέσα από την προσφορά.

 

7. Διαλογισμός

Ο διαλογισμός μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε τα επίπεδα χαλάρωσης, να έχετε καλύτερο ύπνο, να έχετε καλύτερη εστίαση και συγκέντρωση, αυξημένη αισιοδοξία, ευχαρίστηση και ευτυχία, μειώνει το άγχος και αυξάνει την πνευματική διαύγεια και επίγνωση. Βιώνοντας την κατάσταση του διαλογισμού, κάθε μέρα, δημιουργείτε θετικές αλλαγές στο μυαλό σας και κατά επέκταση στην ζωή σας.

8. Ευγνωμοσύνη και συγχώρεση

Η ευγνωμοσύνη είναι κάτι πολύ ουσιώδες και ουσιαστικό, ακόμα και αν αφορά απλά πράγματα στην ζωή σας. Μάλιστα η έμπρακτη ευγνωμοσύνη έχει αποδειχτεί ότι δημιουργεί μια εσωτερική ανάταση και σας βοηθάει να αγγίξετε την ευτυχία. Η συγχώρεση είναι εξίσου ένας πολύ σημαντικός παράγοντας και η καρδιά σας γίνεται πιο ελαφριά και μπορείτε να πάρετε μια “ανάσα” ευτυχίας. Έτσι μην ξεχνάτε να είστε ευγνώμων για τα μικρά και τα μεγάλα.. Για όλα τα απλά και όλα τα ουσιαστικά που συμβαίνουν στην ζωή σας.. Και να συγχωρείτε.

9. Ξοδέψτε χρήματα για εμπειρίες

Αλλά αν θελήσετε να ξοδέψετε κάποια από τα χρήματα σας για να νιώσετε ευτυχία, καλύτερα να τα ξοδέψετε κάνοντας κάποια επένδυση ώστε να ζήσετε μία εμπειρία παρά σε κάτι υλικό. Η ευτυχία που θα σας προσφέρει μία εμπειρία μπορεί να νομίζετε ότι θα κρατήσει μόνο για λίγο αλλά κάνετε λάθος.

Η ανάμνηση αυτών των εμπειριών θα φέρνουν πάντα στο νου και στην καρδιά σας το συναίσθημα που το συνόδευε. Τα υλικά αγαθά είναι αυτά που προσφέρουν πραγματικά μια στιγμιαία χαρά, μια προσωρινή ευτυχία.

10. Να είστε ο εαυτός σας

Να είστε ο αυθεντικοί. Μην υποκρίνεστε, μην γίνετε μια φτηνή απομίμηση κάποιου άλλου. Μπείτε στην διαδικασία να δείτε ποιος πραγματικά είστε. Ο κάθε άνθρωπος έχει κάτι μοναδικό μέσα του κι αυτό που χρειάζεται να κάνει ο καθένας είναι να ψάξει τον εαυτό του, να τον βρει και αυτό είναι δημιουργεί μια ηρεμία στο νου και την ψυχή αφού όταν ανακαλύπτουμε ποιοι πραγματικά είμαστε αισθανόμαστε μεγαλύτερη σιγουριά για τον εαυτό μας και έτσι αυτόματα υποφέρουμε λιγότερο αφού παύουμε να ψάχνουμε την επιβεβαίωση έξω από εμάς.

11. Μουσικοθεραπεία

Έχει αποδειχτεί ότι η μουσική φέρνει ηρεμία και δημιουργεί ευτυχία. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι μια μουσική που μας ενθουσιάζει αυξάνει την ντοπαμίνη και προσφέρει περισσότερη ευχαρίστηση.  που σας ηρεμεί ή σας ενθουσιάζει και απολαύστε την.

12.Ανακαλύψτε την θετική πλευρά της ζωής

Στην σύγχρονη εποχή οι άνθρωποι έχουν την τάση να μπαίνουν σε μια αρνητικότητα και μια μιζέρια και να βλέπουν όλα τα κακά και τα άσχημα στους ανθρώπους, στα πράγματα, στις καταστάσεις, στον κόσμο όλο. Κι όμως το καλό υπάρχει γύρω μας, υπάρχει παντού, απλά δεν το βλέπουμε όλοι.

Μια ωραία άσκηση για να αποχτήσετε μια πιο θετική ματιά και στάση για την ζωή είναι κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε σκεφτείτε τι καλό έγινε μέσα στην ημέρα σας. Κάτι που σας έκανε να γελάσετε μέσα στην μέρα. 

Αν αυτή η άσκηση μπει στην καθημερινότητα σαςπλέον θα ανακαλύπτετε το καλό γιατί θα είστε πιο εστιασμένοι για να το δείτε. Θα ανακαλύπτετε πράγματα, καταστάσεις, ανθρώπους που θα σας γεμίζουν χαρά.. Γιατί θα είστε εστιασμένος στην χαρά και στην ευτυχία.

Να θυμάστε ότι η ευτυχία είναι επιλογή! Είστε μοναδικοί! Είστε υπέροχοι!

Να Αγαπάτε τον Εαυτό σας και τη ζωή.

«Ποιότητα Ζωής»

Παπαδοπούλου Αντελίνα


image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

M for Mike

21:00 22:59

 Current show

M for Mike

21:00 22:59