Επίπεδα μάθησης

Written by on 01/10/2022

image_print

Οι δυναμικοί χειρισμοί βοηθούν ιδιαίτερα στη μετάβαση των επιπέδων που εισήγαγε ο van Hiele, αφού οι μαθητές αναλύοντας και μελετώντας τα άπειρα, «ομοειδή» σχήματα που προκύπτουν, μπορεί να ανακαλύψουν τις χαρακτηριστικές ιδιότητές τους και έτσι να τα διακρίνουν και να τα ονοματίσουν.

Σύμφωνα με το πρότυπο, κάθε επίπεδο μάθησης στηρίζεται στο προηγούμενο και επεκτείνει τη σκέψη προετοιμάζοντάς την για το παραπάνω επίπεδο. Αυτό είναι σημαντικό για τους δασκάλους στην επιλογή και την αλληλουχία των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Η συνειδητοποίηση και η γνώση των επιπέδων Van Hiele μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα και ένα εργαλείο στην τάξη.

Στο 1ο επίπεδο της «Νοερής Απεικόνισης» αναγνωρίζονται κάποιες τυπικές γεωμετρικές μορφές, ενώ στο 2ο της «Ανάλυσης» οι μαθητές με χρήση των λειτουργιών και εργαλείων του λογισμικού, εντοπίζουν ιδιότητες κάποιων σχημάτων, αν και αδυνατούν όμως, να τις εξηγήσουν και να τις ορίσουν.

Εστιάζοντας στην ειδική αγωγή και αξιοποιώντας όλα τα προηγούμενα, οι μαθητές με εκπαιδευτικές ανάγκες μπορεί να αντιληφθούν, ίσως, την απειρία των ομοειδών σχημάτων, που παράγονται από το λογισμικό και μπορεί να ενθαρρυνθούν και τελικά να οδηγηθούν σε μια σχετική, χαλαρή αναγνώριση και ταξινόμηση.

Κατερίνα Συμφέρη
Εκπαιδευτικός

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

M for Mike

21:00 22:59

 Current show

M for Mike

21:00 22:59