Εθισμός στο διαδίκτυο

Written by on 15/12/2021

image_print

Ο εθισμός στο διαδικτύο προκύπτει από την καταναγκαστική, υπερβολική χρήση του διαδικτύου και τον εκνευρισμό ή τη δυσθυμική συμπεριφορά που παρουσιάζεται κατά τη στέρησή του. Σχετικά είναι μια νέα μορφή εξάρτησης και ενώ στην επιστημονική κοινότητα ο όρος «εθισμός» στο διαδίκτυο δεν είναι απόλυτα αποδεκτός, αποτελεί μια κατάσταση κατά την οποία το άτομο παραμελεί τις προσωπικές, επαγγελματικές, ακαδημαϊκές και κοινωνικές του ανάγκες παραμένοντας υπερβολικά πολλές ώρες μπροστά από μια οθόνη που είτε παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια είτε συνομιλεί με άλλους.

Το διαδίκτυο έχει την ικανότητα να καλύψει ορισμένες ψυχολογικές ανάγκες του ατόμου. Ένα από τα χαρακτηριστικά του είναι ότι μπορεί να δημιουργήσει μια «ιδανική κατάσταση εαυτού», όπου το άτομο μπορεί να εξερευνήσει διάφορες πτυχές της προσωπικότητάς του χωρίς να έχει περιορισμούς και συνέπειες. Στο διαδίκτυο δεν υπάρχουν άμεσες συνέπειες των πράξεων, ο χρήστης μπορεί να μπει και να βγει όποτε θέλει. Ακόμη, μπορεί να πειραματιστεί και να γνωρίσει ανθρώπους που θα τον επηρέασουν.

Δυστυχώς, όμως, η υπερβολική χρήση του διαδικτύου μπορεί να είναι το αποτέλεσμα άλλων ψυχικών διαταραχών, όπως κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές προσωπικότητας και κοινωνική φοβία. Πέρα από αυτό, μπορούν να παρατηρηθούν και διάφορα σωματικά συμπτώματα, παραδείγματως χάρη πονοκέφαλοι, πόνοι στη μέση, διαταραχές ύπνου, παράλειψη γευμάτων κ.α.

Βέβαια, υπάρχουν κάποιες προειδοποιητικές ενδείξεις για τον εθισμό στο διαδίκτυο που καλό θα ήταν να γνωρίζουμε. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Αδυναμία να σταματήσει ή να μειώσει το χρόνο ενασχόλησης με το διαδίκτυο.
  2. Επιθυμία για ολοένα και περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο.
  3. Σκέψεις για προηγούμενες online δραστηριότητες ή αναμονή της επόμενης δραστηριότητας online.
  4. Παραμέληση ή και απομόνωση από την οικογένεια και τους φίλους.
  5. Μείωση αποδόσεων είτε σε επαγγελματικό είτε σε ακαδημαϊκό επίπεδο.
  6. Συναισθηματικό κενό, ανησυχία, άσχημη διάθεση, επιθετικότητα όταν δεν είναι online ή όταν προσπαθεί να περιορίσει τη χρήση.
  7. Αδιαφορία σχετικά με τις δραστηριότητες και τις ευθύνες που του αναλογούν.
  8. Αίσθηση ευεξίας, ευτυχίας και ευφορίας όταν βρίσκεται μόνο στον υπολογιστή.

Παρ’ όλα αυτά, αν το πρόβλημα αναγνωριστεί σε αρχικό στάδιο είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπισθεί. Το ιδανικό θα ήταν να καλλιεργούμε σωστές στάσεις αξιοποίησης του διαδικτύου από μικρή ηλικία έτσι ώστε να απολαμβάνουμε τα θετικά της τεχνολογίας χωρίς αρνητικές συνέπειες. Σημαντικό είναι να μην παραμελούμε τις δραστηριότητές μας, τον ύπνο μας, τους φίλους μας και την οικογένειά μας προς χάρη του διαδικτύου. Τέλος, δεν είναι κακό να ζητήσουμε βοήθεια αν χρειαστεί. Ο εθισμός στο διαδίκτυο, ως ψυχική διαταραχή, χρήζει αντιμετώπισης από επαγγελματίες ψυχικής υγείας εξειδικευμένους στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Καταλήγοντας, αξίζει να δούμε όλοι το webinar που παραθέτω παρακάτω από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου με τίτλο Διαδικτυακό σεμινάριο για την υπερβολική ενασχόληση με το διαδίκτυο και να κάνουμε περιήγηση στην ιστοσελίδα https://saferinternet4kids.gr/ προκειμένου να μάθουμε περαιτέρω γι’ αυτό:

Αναστασία Κακλαμάνου

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

Music for All

16:00 17:59

 Current show

Music for All

16:00 17:59