Είσαι πραγματικά ελεύθερος;

Written by on 05/01/2021

image_print

Το θέμα αυτό είναι πολύ ευαίσθητο λόγω της επικαιρότητας. Σίγουρα θα με ρωτήσουν αρκετοί κατά πόσο ελεύθεροι μπορούμε να νιώθουμε στην καραντίνα. Δυστυχώς η κατάσταση της οποία ζούμε όλο αυτό το διάστημα είναι δύσκολη και σκληρή. Είναι κάτι που πρέπει να υπομείνουμε. Η κατάσταση αυτή, να θυμάσαι ότι είναι προσωρινή και δεν θα κρατήσει για πάντα . Οι καιροί δοκιμάζουν την υπομονή μας γι’ αυτό πρέπει να οπλιστούμε ψυχολογικά και να έχουμε γερά νεύρα και αντοχές. Σήμερα θα σου μιλήσω για την πραγματική ελευθερία, αυτή που είναι στο δικό μας χέρι να διεκδικήσουμε.

Το 2021 μπήκε και είναι καιρός να ρίξεις μια ματιά στο περσινό σου ημερολόγιο όπου κατέγραψες τους περσινούς σου στόχους. Καθώς κάνεις αυτή την αναζήτηση, εάν συνειδητοποιήσεις ότι οι περισσότεροι από τους στόχους σου δεν έχουν πραγματοποιηθεί, τότε σημαίνει ότι κάτι δεν κάνεις σωστά.

Ένας από τους βασικότερους και σημαντικότερους λόγους της αποτυχίας πραγματοποίησης προσωπικών στόχων και εξέλιξης είναι το γεγονός ότι αφήνουμε την ζωή μας στα χέρια του σύμπαντος ή της μοίρας ,ή  όπως θέλεις πες το, στην τύχη. Δηλαδή δεν υπάρχει κανένας αυτοέλεγχος και καμία αυτοπαρατήρηση.

Ο άνθρωπος είναι ελεύθερος να αποφασίσει αν θέλει να εξελιχθεί ή δεν θα εξελιχθεί. Είναι δική σου η ευθύνη η επιτυχία ή η αποτυχία. Η επιλογή σου γίνεται το πεπρωμένο σου. Θα παραμείνει μαζί σου και θα γίνει κομμάτι από σένα.  Γενικότερα ο άνθρωπος έχει την τάση να προσπαθεί να διαφύγει από την ευθύνη για την εξέλιξή του, από την ευθύνη της ελευθερίας της επιλογής. Υπάρχει μεγάλος φόβος της ελευθερίας. Όταν είσαι «σκλάβος», η ευθύνη της ζωής σου δεν είναι ποτέ δική σου. Είναι πάντοτέ υπεύθυνος κάποιος άλλος και αυτό είναι κάτι βολικό. Τη στιγμή που γίνεσαι απόλυτα ελεύθερος πρέπει να κάνεις τις δικές σου επιλογές. Όλες οι πόρτες και οι επιλογές είναι ανοιχτές για σένα.

Ένας δρόμος για την επίγνωση είναι και ο δρόμος της μοναχικότητας. Πρόσεξε… όχι ο δρόμος της μοναξιάς αλλά της μοναχικότητας. Δεν λέμε να μην έχεις κοινωνικές συναναστροφές απλώς να μην τις αποζητάς με μανία όταν δεν είναι εφικτό να τις έχεις. Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν με κάθε τρόπο να βρουν παρέες για καφέ, επισκέψεις, να έχουν απασχολημένο τον εαυτό τους με διασκέδαση, με παρέες και να ‘ναι συνεχώς με κόσμο ακόμα και όταν οι συζητήσεις και η διασκέδαση έχουν κορεστεί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν μπορούν να μείνουν μόνοι με τις σκέψεις τους. Δεν περνάνε καλά με τον εαυτό τους. Αν ανήκεις κι εσύ στην κατηγορία των ανθρώπων αυτών, που αναζητάς συντροφιά επειδή δεν μπορείς να είσαι μόνος, τότε ξανασκέψου το. Η συντροφιά των άλλων ανθρώπων δεν είναι αξιόπιστη. Το να μπορείς να μένεις μόνος με τις σκέψεις σου και να περνάς καλά με τον εαυτό σου είναι κάτι αναγκαίο για την εξέλιξη και είναι υγιές. Μόνο μέσα από τη μοναχικότητα μπορείς να ανασυγκροτήσεις τις σκέψεις σου, να επαναπροσδιορίσεις τους στόχους σου, να φτάσεις στην επίγνωση και τη συνειδητότητα. Αν δεν αποδέχεσαι τον εαυτό σου μέσα από το γεγονός της μοναχικότητας, τότε θα νιώθεις μοναξιά. Θα ξεχάσεις τον εαυτό σου μέσα στο πλήθος ή μέσα στις τοξικές ουσίες.

Όταν κάτι πάει στραβά κατηγορούμε και ρίχνουμε ευθύνη στην πολιτεία, στην κρατική οργάνωση ακόμα και στην οικογένεια μας. Δεν μπορείς να ρίξεις σε κανέναν άλλον την ευθύνη για την δική σου εξέλιξη. Δεν υπάρχει κανένας για να ακούσει τις δικαιολογίες σου. Είσαι μόνος. Εντελώς μόνος. Αυτό πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό. Το να αποδεχθείς αυτή την κατάσταση, σου δίνει δύναμη. Είναι μια σπουδαία ευκαιρία για εξέλιξη. Το να αναλάβεις την ευθύνη του εαυτού σου, της ζωής και της ελευθερίας σου, παρόλο που είναι ένας δύσκολος δρόμος, κρύβει μια μεγάλη ευλογία. Με την ατομική ευθύνη έρχεται ο αγώνας ο οποίος τελικά οδηγεί στην επίγνωση.

 Όταν είσαι μόνος συμβαίνει ένα θαύμα. Το «εγώ» γίνεται αδύναμο. Ο εγωισμός μας, είναι ένα επίσης μεγάλο εμπόδιο στην εξέλιξη μας. Μπορείς να γίνεις αρκετά θαρραλέος για να είσαι μόνος. Το πλήθος είναι ένα ψεύτικο υποκατάστατο της αίσθησης της ενότητας.  Εάν το συνειδητοποιήσεις αυτό, τότε δεν θα επιλέγεις ψεύτικα υποκατάστατα αλλά θα ζεις με τα πραγματικά γεγονότα. Σίγουρα έχεις αισθανθεί πολλές φορές μόνος ακόμα και με κόσμο. Για παράδειγμα μπορεί να αισθάνεσαι άσχημα αλλά τα παιδιά και ο άντρας σου ή οι φίλοι σου να υποτιμούν το πρόβλημα σου και να μην σε καταλαβαίνουν.Πολλές φορές φανταζόμαστε και προσδοκούμε από τους ανθρώπους διάφορα πράγματα. Όλα αυτά είναι κατασκευάσματα της φαντασίας, είναι προβολές, δημιουργήματα και καλλιεργημένες αλήθειες που σε αποτρέπουν να γνωρίσεις αυτό που όντως υπάρχει. Ζήσε λοιπόν με το γεγονός της ευθύνης, με το γεγονός ότι είσαι μόνος. Είναι επίπονο, είναι όμως ο μόνος τρόπος. Τότε θα υπάρξει η ευδαιμονία, η ηρεμία μέσα σου.

Αυτή η ικανότητα έρχεται μόνο μέσα από την πειθαρχία η οποία έρχεται αυτόματα από την ολοκληρωτική ευθύνη που έχεις για τον εαυτό σου. Κάθε βήμα τότε είναι πειθαρχημένο, δεν μπορείς να ξεστομίσεις ανεύθυνα ούτε μια λέξη, δεν θα είσαι σε θέση να κάνεις ούτε μια ανεύθυνη πράξη και θα συμπονάς περισσότερο και τους άλλους. Αν μπορείς να ζήσεις με το γεγονός της μοναχικότητας σου, γνωρίζεις ότι ο καθένας είναι μόνος.

Εάν θέλεις αλλαγή στην ζωή σου τότε ο παλιός μηχανισμός της ασυνείδητης εξέλιξης πρέπει να τελειώσει για σένα.  Θεωρείς δεδομένα τα μάτια σου, τα χέρια σου και την αναπνοή σου, αυτές όμως είναι μεγάλες ευλογίες, κανένας μας δεν τις εκτιμά στ’  αλήθεια. Εκτίμησε όλα αυτά που έχεις, σταμάτα να γκρινιάζεις για αυτά που δεν έχεις ή γίνε άξιος να τα αποκτήσεις και προσπάθησε να είσαι καλά μέχρι να τα έχεις. Το σημαντικό δεν είναι τόσο η επιτυχία αλλά η ίδια η προσπάθεια. Η προσπάθεια δίνει σημασία στην επιτυχία, είναι ο αγώνας σου. Είσαι ελεύθερος να επιλέξεις τον παράδεισο ή την κόλαση. Ελευθερία σημαίνει να μπορείς να επιλέξεις είτε το ένα είτε το άλλο. Η επιλογή είναι απολύτως δική σου. Η αξιοπρέπεια, η ομορφιά και η λαμπρότητα του ανθρώπου είναι η συνειδητότητα.

Σου εύχομαι να είσαι χαρούμενος, υγιής και ελεύθερος.

Ποιότητα Ζωής.

Παπαδοπούλου Αντελίνα

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

Group Therapy

16:00 17:59

 Current show

Group Therapy

16:00 17:59