Δυναμικά Περιβάλλοντα (Συστήματα)

Written by on 14/09/2022

image_print

Μια διαδεδομένη κατηγορία χρήσεων των ΤΠΕ περιλαμβάνει περισσότερο εποικοδομιστικές προσεγγίσεις. Οι τεχνολογίες που εδράζονται στον εποικοδομισμό, όπως η γλώσσα προγραμματισμού LOGO και τα Δυναμικά Περιβάλλοντα Γεωμετρίας, μπορούν να αλλάξουν την κοινωνία σε πολλούς και διάφορους τομείς αλλά και να της προσδώσουν έναν νέο εκπαιδευτικό προσανατολισμό.

Η καθημερινή-μαθησιακή ζωή των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες μπορεί να βελτιωθεί, όπως επίσης μπορεί να πριμοδοτηθεί ακόμη και η ένταξή τους στην κοινωνία. Έτσι, σύνολα απλών εργαλείων μπορούν να βοηθήσουν παιδιά με αναπηρίες, αξιοποιώντας κυρίως τη δημιουργική, φρέσκια φαντασία τους.

Σύμφωνα με τον «πατέρα» του κονστρουκτιονισμού, τον Papert, η γνώση για την ψηφιακή τεχνολογία είναι τόσο σημαντική όσο η ανάγνωση και η γραφή. Η εκμάθηση και η αξιοποίηση των υπολογιστών στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι ουσιαστική για το μέλλον των μαθητών μας. Ο σπουδαιότερος, όμως, σκοπός είναι η χρησιμοποίηση των υπολογιστών τώρα, ως γνωστικό εργαλείο και όχημα για να μαθευτεί οτιδήποτε άλλο.

Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι σωστά χωρίς να κάνουμε πρώτα λάθος. Ο μόνος τρόπος για να γίνει κάτι σωστά είναι να εξεταστούν προσεκτικά αυτά που συνέβηκαν, όταν αυτό πήγε στραβά

Papert

Τα παιδιά με τη χρήση των υπολογιστών δε φοβούνται και δεν αναθεματίζουν τα λάθη και, εξαιτίας αυτού του γεγονότος, μπορούν συνήθως να λύνουν κάποια προφανώς δυσεπίλυτα προβλήματα με επιστράτευση δημιουργικών λύσεων.

Επιπλέον, οι δυνατότητες υπολογισμών, οι γραφικές παραστάσεις και οι δυνατότητες συρσίματος (drag mode) παρέχουν αναλύσεις, γενικεύσεις και ανακαλύψεις ιδιοτήτων, αφού οι μαθητές δημιουργούν πληθώρα ομοειδών σχημάτων, πειραματίζονται, εξερευνούν και παρατηρούν, προκειμένου να εντοπίσουν σταθερές, πρότυπα και κανονικότητες.

Η ερευνητική θετική, μαθησιακή συνιστώσα και παρακαταθήκη μπορεί να ενθαρρύνει τους δασκάλους αλλά και τους υπεύθυνους για την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών στην κεφαλαιοποίηση των Δυναμικών Λογισμικών ως αποτελεσματικών εργαλείων.

Κατερίνα Συμφέρη
Εκπαιδευτικός

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

 Current show