Διεθνής Ημέρα Φιλανθρωπίας

Written by on 05/09/2020

Η εν λόγω μέρα καθιερώθηκε το 2012 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Σεπτεμβρίου, που είναι και η ημέρα αποδημίας της Μητέρας Τερέζας, μίας εμβληματική προσωπικότητα της διεθνούς φιλανθρωπίας. Συγκεκριμένα, ήταν μοναχή και ιεραπόστολος και γεννήθηκε ως Agnes Gonxha Bojaxhiu το 1910. Το 1928 πήγε στην Ινδία και αφοσιώθηκε στη βοήθεια των απόρων. Το 1948 έγινε Ινδή πολίτης και ίδρυσε το Τάγμα των Ιεραπόστολων της Φιλανθρωπίας στην Καλκούτα το 1950.

Τι είναι, όμως, η φιλανθρωπία;
Η φιλανθρωπία ετυμολογικά σημαίνει «αγάπη του ανθρώπου» ως προς την φροντίδα για την θρέψη, την ανάπτυξη και την ενίσχυση δεινοπαθούντων συνανθρώπων, που απορρέει από την άσκηση των ανθρώπινων αξιών και βασίζεται στον εθελοντισμό. Ο πιο συμβατικός σύγχρονος ορισμός είναι οι «ιδιωτικές πρωτοβουλίες, για το κοινό καλό, με έμφαση στην ποιότητα της ζωής».

Ποιοι τιμώνται
Τιμώνται όλοι εκείνοι, οι οποίοι βοηθούν τα αναξιοπαθούντα μέλη της κοινωνίας και προάγουν τις φιλανθρωπικές δραστηριότητες ανά την υφήλιο. Η φιλανθρωπία, όπως και η έννοια του εθελοντισμού, εξασφαλίζει αληθινούς κοινωνικούς δεσμούς και συντελεί στη δημιουργία πιο συνεκτικών και κοινωνιών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ποιος ο σκοπός της
Ο πρωταρχικός σκοπός της Διεθνούς Ημέρας Φιλανθρωπίας έγκειται στο να δημιουργήσει μια κοινωνία με «ισότητα και αλληλεγγύη», να καλλιεργήσει τη συναίσθηση και να εξασφαλίσει ένα κοινό βήμα για δραστηριότητες συνδεόμενες με τη φιλανθρωπία, σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Επιπλέον, αφορά στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης των πολιτών για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης και μέσω του εθελοντισμού, όπου και βασίζεται ολόκληρη η κουλτούρα της προσφοράς στο συνάνθρωπο.

Κάποιες μορφές εθελοντικής προσφοράς μπορεί να είναι από τις διάφορες οργανώσεις, που ασχολούνται με το μεταναστευτικό, μέχρι τους οργανισμούς για τα υποσιτιζόμενα παιδιά, τις κακοποιημένες γυναίκες, τη βοήθεια στους αρρώστους, την αγάπη στα ζώα, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Ποιος ο ρόλος της
Ο ρόλος της Φιλανθρωπίας σήμερα είναι πολύ σημαντικός. Συμπληρώνει τις δημόσιες υπηρεσίες στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης, της στέγασης και της προστασίας των παιδιών. Συμβάλλει στην πρόοδο του πολιτισμού και της επιστήμης ενώ προστατεύει και προωθεί τα δικαιώματα των περιθωριοποιημένων.

Ιστορικό υπόβαθρο
Η πρώτη όμως χρήση του όρου «φιλανθρωπία» με τη μορφή ουσιαστικού περιεχομένου εμφανίζεται στον πλατωνικό διάλογο «Ευθύφρων», όπου ο Σωκράτης φέρεται να έχει πει: «Εγώ όμως φοβούμαι μήπως από την φιλανθρωπία μου φαίνομαι σ΄ αυτούς ότι διδάσκω αδιακρίτως κάθε άνθρωπο ό,τι γνωρίζω, όχι μόνον χωρίς κανένα μισθό, αλλ’ αν είχα χρήματα, και θα πλήρωνα ακόμη με ευχαρίστηση μου εκείνον, ο οποίος ήθελε να ακούει τις ομιλίες μου».

Αικατερίνη Συμφέρη
Θεολόγος-Εκπαιδευτικός


CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

ArtistNow On Air

Group Therapy

16:00 18:00


Now On Air

Group Therapy

16:00 18:00