Γυναίκες στα γήπεδα;

Written by on 23/03/2022

image_print

Που πας κυρία μου στα λημέρια των ανδρών;

Το 2022 είναι θέμα που ακόμα μας κάνει αίσθηση. Τώρα που οι γυναίκες είναι ίσες με τους άνδρες σε κάθε τομέα κάποιοι χώροι είναι ανδροκρατούμενοι. Δεν αποτελούν άβατο απλά η γυναικεία παρουσία μπορεί να προκαλέσει μια μικρή ενόχληση η πανικό.

Ένας χώρος με κυρίαρχο φύλο το ανδρικό είναι το γήπεδο κυρίως οι αθλητικοί χώροι για αγώνες που αφορούν τη στρογγυλή θεά, την μπάλα. Τα αγόρια, έχουν μεγάλη αγάπη να παρακολουθούν αγώνες ποδοσφαίρου με την παρέα τους είτε μέσω τηλεοπτικών μεταδόσεων είτε ζωντανά  στο «ναό» όπως αποκαλούν το γήπεδο της αγαπημένης τους ομάδας. Είναι η ώρα που θέλουν να φωνάξουν, να πανηγυρίζουν , να βρωμολοχήσουν ελεύθερα χωρίς περιορισμούς. Είναι η ώρα που αισθάνονται πως παίζουν οι ίδιοι μπάλα. Άλλωστε οι φίλαθλοι είναι ο 12ος παίκτης μιας ποδοσφαιρικής ομάδας.

Τι γίνεται όμως όταν οι γυναίκες εισέρχονται στο χόμπυ τους; Όταν θέλουν και οι ίδιες να δουν έναν αγώνα καθώς έμαθαν από μικρές να υποστηρίζουν την ομάδα που υποστηρίζει είτε ο μπαμπάς είτε ο αδερφός;

Εκεί λίγο τα πράγματα πιέζονται. Τα αρσενικά κατά την πλειοψηφία τους δεν επιθυμούν τα θηλυκά να μπαίνουν στα λημέρια τους. Δεν θέλουν οι γυναίκες είτε να ακούν τις κουβέντες τους είτε να επέμβουν στο δικό τους χρόνο με την παρέα τους. Υπάρχει όμως και μια κατηγορία ανδρών που δεν αποδοκιμάζει τα κορίτσια που βλέπουν μπάλα. Προτιμάει την παρέα μαζί τους είτε γιατί είναι φίλες τους και περνούν χρόνο μαζί είτε επιθυμούν να έχουν τη σύντροφο μαζί τους και να μοιράζονται τα έντονα συναισθήματα που τους προσφέρουν τα 90 λεπτά παρακολούθησης. Είναι ωραίο να μοιράζεσαι το πάθος για νίκη.

Πολλές γυναίκες(ανάμεσα τους και εγώ) επιδιώκουν να συνοδευούν τα αγόρια τους ή να πάνε παρέα με τους φίλους τους στο γήπεδο. Τα συναισθήματα που σε κατακλύζουν τη πρώτη φορά μέσα στο γήπεδο νομίζω δεν τα ξεχνάς ακόμα και αν δεν σ αρέσει η μπάλα. Θα νιώσεις τη μαγεία πως έχει εισέλθει σε ένα χώρο που έχει ζήσει ιστορικές στιγμές. Κάθε γήπεδο είναι ένα μουσείο καθώς η κάθε ομάδα έχει γράψει την δική της ιστορία στο χορτάρι. Οι γυναίκες ανήκουν στην κατηγορία που είτε θα πάνε μια φορά και θα έχουν καταγεγραμμένη αυτήν την εμπειρία είτε θα συνεχίσουν να πηγαίνουν ξανά και ξανά. Οι γυναίκες φίλαθλοι που αγαπούν πραγματικά την ομάδα είναι δυσεύρετες και σπάνιες.

Βαφτίζονται «φίλαθλοι» καθώς πηγαίνουν μια φορά στο γήπεδο. Δεν είναι όμως έτσι . Φίλαθλος και όχι οπαδός βαφτίζεσαι όταν έχεις νιώσει «στο πετσί» τις χαρές, τις νίκες και τις ήττες. Όταν έχεις διανύσει χιλιόμετρα για την αγαπημένη σου ομάδα και έχεις πονέσει για μια κακή χρονιά. Οι γυναίκες –οπαδοί έχουν δρόμο για να βαφτιστούν αλλά δεν σημαίνει πως υπάρχουν γιατί η μπάλα μπορεί να είναι η μεγάλη τους καψούρα..

Η επόμενη φορά που θα δεις μια γυναίκα στο γήπεδο, άσε την αρνητική κριτική και άφησε τη να το απολαύσει. Οι γυναίκες –ακόμα και αν χαρακτηριστούν «βαμμένες» το γουστάρουν να μην είναι ουδέτερες όταν δεν προκαλούν και αν δεν τις προκαλέσουν κινούμενες πάντα μέσα σε όρια και λογικά πλαίσια.

Βασιλική Κόντε

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

Group Therapy

16:00 17:59Current show

Group Therapy

16:00 17:59