Για την ώρα ας δώσουμε λίγο χρόνο στο παρόν

Written by on 30/06/2021

image_print

Παρελθόν, παρόν και μέλλον. Όλα βρίσκονται στην ίδια συχνότητα, όλα βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση. Αυτός ο διαχωρισμός είναι μια ανθρώπινη επινόηση για την δική μας διευκόλυνση. Αν και προήλθε από εμάς αυτός ο διαχωρισμός, εμείς κάπου στην πορεία χάσαμε το μέτρημα.

Βάση του τρόπο ζωής μας πλέον, το παρόν δεν υπάρχει, η στιγμή δεν υπάρχει. Το μυαλό μας τρέχει διαρκώς πίσω ή μπροστά, στο χθες και στο αύριο. Το σήμερα είναι σαν διάφανη επικάλυψη του αύριο. Αυτό που απολαμβάνουμε τώρα, περιμένουμε να το συνειδητοποιήσουμε αύριο.

Πολλές φορές φαίνεται λες και λειτουργούμε μηχανικά, και ότι τίποτα δεν έχει νόημα. Παρόλα αυτά έχουμε το θράσος να κλαφτούμε όταν κάτι μας πλήγωσε, επειδή εμείς πετάμε χαρταετό. 

Ήρθα να σε δω μετά από πολύ καιρό, ήξερα μέσα μου ότι θέλω και έχω ανάγκη τα μάτια σου. Απολαμβάνω το κάθε φιλί, το κάθε χάδι, την κάθε πιρουνιά που με ταΐζεις. Ζω τελείως στο τώρα γιατί δεν ξέρω πότε θα τελειώσει, οπότε ζω την στιγμή, που άλλωστε για αυτά που ήρθα τα παίρνω. Γιατί να χαθώ στο αύριο όταν το τώρα είναι ακριβώς το θέλω μου.

Η ειρωνεία όμως είναι πως αν το καλοσκεφτούμε όλα είναι μόνο παρόν. Όλα τα άλλα δεν υπάρχουν. Χαθήκαμε στις δικές μας δημιουργίες, και χάσαμε τα αυτονόητα. Κάναμε κάτι δεδομένο που δεν μπορεί να είναι δεδομένο. Μετράμε πράγματα και έννοιες που δεν μετριούνται. Αντιστρέψαμε ολόκληρη την έννοια της ύπαρξης μας, και ζητάμε και τα ρέστα που δεν μας βολεύει το αποτέλεσμα.

Παρόν….. η ανησυχία του αύριο. Οι καταστάσεις, της ζωής μας, μας έχουν επιλέξει πριν ακόμη εμείς τις δούμε. Από τα δέκα πράγματα που θα συναντήσουμε, εμείς θα διαλέξουμε τα πέντε. Εκείνα τα πέντε όμως θα επιλέξουν  ποια όντως θα γίνουν πράξη. Είναι όλα ισόποσα μοιρασμένα έτσι ώστε εμείς να έχουμε την άνεση της απόλαυσης του παρόντος.

Η πραγματική γενναιοδωρία προς το μέλλον έγκειται στο να τα δίνουμε όλα στο παρόν. ( Albert Camus )

Ένας φίλος μια μέρα μου λέει γελώντας, εγώ αυτήν την στιγμή σκέφτομαι ένα πράγμα, και εσύ μέσα σε πέντε λεπτά έχεις σκεφτεί ήδη δέκα πράγματα που θέλεις να κάνεις, χάνεις την στιγμή. Αυτή είναι η γενναιοδωρία μου για το δικό μου μέλλον. Δεν χάνω το παρόν, προσελκύω απλά το μέλλον.  

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

 Current show