Για την μαμά μου ….

Written by on 13/11/2020

image_print

Το στήριγμα σου . Ο άνθρωπος σου . Σε εκείνον θα τρέξεις στην πρώτη δυσκολία , στην πρώτη ερωτική απογοήτευση , στο πρώτο στραβοπάτημα . Θα σε ακούσει με υπομονή , μέχρι και την τελευταία σου λέξη . Θα σε συμβουλεύσει ,καθώς μόνη έγνοια του συνιστά η προστασία σου . Και αν καμιά φορά σε μαλώνει ή έρχεστε σε αντιπαράθεση , μην θυμώνεις . Σ’ αγαπάει , για αυτό τα κάνει όλα . Η αγάπη είναι το ομορφότερο συναίσθημα που μπορείς να νιώσεις με αυτόν τον άνθρωπο . Πόσα ποιήματα , στίχοι , τραγούδια , έχουν γραφτεί για αυτό το ιερό πρόσωπο . Πόσοι αγώνες για την απελευθέρωση της μάνας -γης ; Ναι καλά καταλάβατε ! Η μάνα , αυτό το άτομο που σε φέρνει στον κόσμο , που επωμίζεται μια τόσο μεγάλη ευθύνη ,αξίζει εκατοντάδες λέξεις , φράσεις για να την περιγράψεις ! Πόσο χαρούμενη/ος/ο νιώθεις παραπάνω , εφόσον έχεις την μανούλα σου δίπλα ;

Φυσικά δεν περιορίζεται ο ρόλος της πατρικής φιγούρας . Ο πατέρας είναι πάντα εκεί όταν θα τον χρειαστείς , ακοίμητος φρουρός στο πλευρό σου . Μαζί , συνιστούν το τέλειο αχτύπητο δίδυμο που θα σε στηρίξουν μέχρι το τέλος της ζωής τους. Σ ‘αγαπάνε πιο πολύ από ότι αγαπάς εσύ τον εαυτό σου. Μην αμφιβάλλεις . Επιστημονικά , τεκμηριωμένα πράγματα αυτά που σου λέω .Φυσικά , υπάρχουν και εξαιρέσεις στον κανόνα… Όμως κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αγάπη της μάνας προς το παιδί !

Θα μπορούσα να χαρακτηρίσω την αγάπη αυτή , με μια μόνο λέξη . Ανιδιοτελή .Κατά την κρίση μου , είναι ίσως η μοναδική , σπάνια , λέξη που θα μπορούσε να σκιαγραφήσει ένα τέτοιο μεγαλειώδες συναίσθημα. Και φυσικά , μία άλλη λέξη που θα ήταν αρκετή για να αντικατοπτρίσει αυτή την σχέση είναι αμφίρροπη. Ή έστω έτσι θα πρέπει να είναι . Η αγάπη οφείλει να εκδηλώνεται και από τις δυο πλευρές . Αν νιώθετε ότι η μητέρα σας δεν σας αγαπάει , ποντάρετε στο λάθος συμπέρασμα . Στην σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα , οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής , η πολύωρη εργασία των γονέων , δεν επιτρέπει στο παιδί να αναπτύξει ομαλές σχέσεις , γεμάτες συναίσθημα, με τους ίδιους.

Η σημερινή μάνα είναι εργαζόμενη , γονιός , νοικοκυρά , σύζυγος , καταλαμβάνει δηλαδή πολλούς και διαφορετικούς ρόλους στην κοινωνία όπου ζει . Με τι να ασχοληθεί πρώτα πρώτα ; Ξεχάστε τις εποχές , που οι γυναίκες είχαν ως αποκλειστική αρμοδιότητα την ανατροφή των παιδιών και έμεναν στο σπίτι , περιορίζοντας τον χρόνο τους σε υφαντά και αργαλειούς. Η σύγχρονη γυναίκα μπορεί να είναι τα πάντα. Την επομένη φορά που θα παραπονεθείτε για την απουσία της μητέρας σας από το μεσημεριανό , αναλογιστείτε ποιος εργάστηκε για να έχετε αυτό το πιάτο φαί στο τραπέζι σας . Φυσικά δεν επευφημώ την μη ισορροπημένη αυτή σχέση , όμως αξίζει να σημειωθεί ότι δεν αλλάζει τίποτα στα συναισθήματα της ….

Σε περίπτωση που το ιερό αυτό πρόσωπο δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσα σας , μην σας παίρνει από κάτω . Η απώλεια ενός αγαπημένου μας ανθρώπου είναι ένα ιδιαίτερα μεγάλο κεφάλαιο , με ατελείωτες σελίδες , που χρειάζεται μια λεπτή και ευαίσθητη μεταχείριση . Όμως , οι άνθρωποι δεν φεύγουν . Ανόητος , όποιος πιστεύει ότι η μάνα ξεχνάει εν τέλει το παιδί της. Ο μόνος εχθρός που στέκεται απέναντι , είναι η λησμονιά. Οι άνθρωποι , λένε , πεθαίνουν μόνο όταν τους ξεχνάμε. Και έχει δίκιο ο ανώνυμος ποιητής. Η μάνα , είναι εκεί για το παιδί της , ό,τι και να συμβεί .

Πολλές φορές , όντας μικρότεροι , δεν μπορούμε να συλλάβουμε την έννοια αυτή. Πως γίνεται η μαμά μου , εφόσον έχει φύγει , να βρίσκεται κοντά μου ; Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν πολλές θεωρίες περί του συγκεκριμένου ζητήματος. Δεν είμαστε ούτε κληρικοί , ούτε επιστήμονες προκειμένου να αναζητήσουμε τις ρίζες του . Το σίγουρο είναι , όμως , μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για την αγάπη της μάνας , όπου και αν βρίσκεται . Θέλοντας και μη , το πράγμα είναι αυτονόητο . Δεν φεύγει η αγάπη με την απώλεια . Ίσα ίσα , είναι η μόνη πηγή ελπίδας για να ξεπεράσεις τον χαμό . Τρέφεσαι με την δύναμη της αγάπης που σου έδινε τόσα χρόνια και χαράζεις τον δρόμο σου μπροστά ! Δεν ξεχνάς , μνημονεύεις. Οι αναμνήσεις σε συντροφεύουν καθ όλη την διάρκεια της ζωής σου και σου συμπαραστέκονται σε κάθε δύσκολη στιγμή που αντιμετωπίζεις .

Η μάνα ,σύμβολο αγάπης , δεν αφορά μόνο το πρόσωπο .Μάνα γη αποκαλούμε το χώμα , από το οποίο προερχόμαστε . Κατά το πέρασμα των αιώνων, χύθηκε αίμα , έγιναν αγώνες για την επικράτηση λαών και εθνών , στο χώμα αυτό . Η μάνα γη , ως μητέρα όλων μας , απαιτεί εξίσου σεβασμό με αυτόν που δείχνουμε στον άνθρωπο που μας κουβαλούσε 9 μήνες . Η περιβαλλοντική ρύπανση , το καυσαέριο , οι πόλεμοι και άλλες χιλιάδες ανθρώπινες παρεμβάσεις στην φύση , καταστρέφουν το οικολογικό σύστημα , που ονομάζουμε μη ειρωνικά μάνα ! Πως μπορεί ο άνθρωπος , γέννημα θρέμμα φύσης , να σέβεται τον άνθρωπο που του χάρισε ζωή , την ίδια στιγμή που εμποδίζει την καθαυτή γενέτειρα του , την μάνα-γη να επιβιώσει;

Τα τελευταία χρόνια , γίνονται ορισμένες προσπάθειες για αναδιαμόρφωση του φυσικού περιβάλλοντος και υιοθέτηση- φιλικών προς το περιβάλλον- συνηθειών. Ανακύκλωση , ανανεώσιμες πηγές ενέργειας , μη χρήση πλαστικών , αποτελούν μερικές από τις προτεινόμενες λύσεις για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε , όλοι μαζί , σαν μια γροθιά , την γη που μας γέννησε , που μας έθρεψε και συνεχίζει να μας θρέφει. Μην ξεχνάμε , άλλωστε , ότι η κατάσταση αυτή θα γυρίσει boomerang κάποια στιγμή για μας . Η μάνα γη θα επαναστατήσει , απέναντι στην υποτίμηση της ανθρωπότητας . Η μεταβολή των καιρικών φαινομένων συνιστά μια από τις αντιδράσεις του φυσικού περιβάλλοντος. Μήπως ήρθε η ώρα να της συμπεριφερθούμε ως μάνα μας ;

Ξαναγυρνώντας στην μητέρα , θα ήθελα να καταγράψω μερικά από τα χαρακτηριστικά της , για να αναδείξω το μεγαλείο της ψυχής που διαθέτει . Αρχικά , μάνα σημαίνει αγάπη . Μάνα σημαίνει αποδοχή για αυτό που είσαι , όχι αυτό που θα ήθελε η ίδια να είσαι . Η μάνα θα σκύψει να μαζέψει τα σπασμένα σου κομμάτια και θα προσπαθήσει να τα συνδέσει ξανά , ώστε να γίνεις ευτυχισμένος. Μάνα, είναι η γυναίκα που θα της ζητήσεις το τελευταίο κομμάτι πίτσας και θα στο δώσει κατευθείαν , ακόμη και αν επιθυμούσε να το φάει . Με ένα φιλί , μια αγκαλιά , ένα βλέμμα της , παίρνεις θάρρος , γίνεσαι απευθείας καλά. Μάνα , είναι αυτή που της λες δεν έχω τίποτα και έχει καταλάβει αμέσως τι συμβαίνει . Μάνα είναι εκείνη που την διώχνεις , πάνω στα νεύρα σου και εκείνη στέκεται δίπλα σου , ακλόνητη σαν βράχος , προσπαθώντας να σε συμβουλεύσει .

Φαινομενικά , ποτέ δεν αρρωσταίνει , διαθέτει 10 χέρια και πόδια , έχει χρόνο για όλα. Τρέχει , αγωνίζεται για τα παιδιά της , δεν προδίδει , δεν εγκαταλείπει , δίνει απλόχερα την αγάπη της ! Εγωισμός , άγνωστη λέξη για εκείνη . Μάνα είναι η γυναίκα που υιοθέτησε 17 παιδιά γιατί είχε μέσα της μόνο αγάπη. Η μάνα που δεν έδωσε το παιδί της για υιοθεσία, παρ΄ όλο που η ίδια δεν είχε να φάει. Μάνα , όμως δεν είναι μόνο η γυναίκα που σε γεννά , αλλά αυτή που σε δημιουργεί .Μάνα είναι αυτή που σε μαθαίνει να πετάς για να βρεθείς εκεί που αγαπάς…

Μάνα είναι αυτή που από τη μέρα που σε πρωτοαντίκρισε έγινε η ζωή της ομορφότερη, που δε σου είπε ποτέ πόσο έκλαψε για σένα. Μητέρα είναι αυτή που δε σε είδε ποτέ ως λάθος. Μητέρα είναι αυτή που σε βλέπει όταν κοιμάσαι ! Είναι αυτή που σου σκουπίζει τα δάκρυα, σου ψιθυρίζει πως όλα θα πάνε καλά ακόμα κι αν η ίδια μέσα της ραγίζει…Μάνα που ξενύχτησε μέρες ολόκληρες στο νοσοκομείο , στο προσκέφαλο σου , όταν την είχες ανάγκη , την σέβεσαι , την τιμάς . Και ας φωνάζει ολημερίς για τα πεταμένα βιβλία στο δωμάτιο σου. Και ας λες πως ώρες ώρες δεν την αντέχεις . Και ας επαναστατείς , θέλοντας να φύγεις από το σπίτι .

Η μάνα , σε πολλές περιπτώσεις αναλαμβάνει τον ρόλο του πατέρα . Μάνες που χάνουν τα παιδιά τους , την γη κάτω από τα πόδια τους , τις θαυμάζεις , τις δοξάζεις . Είναι πραγματικές ηρωίδες . Ένα ευχαριστώ σε όλες τις μαμάδες του κόσμου είναι λίγο για αυτά που πραγματοποιούν καθημερινά . Αγκαλιάσετε , λοιπόν , την μαμά σας και πείτε της σαγαπώ. Είναι ίσως η ομορφότερη επιβράβευση που μπορεί να λάβει !

Αφιερωμένο στην δική μου μανούλα , και σε όλες τις μανούλες του κόσμου !

Αριάδνη Εμμανουηλίδου

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

Group Therapy

16:00 17:59

 Current show

Group Therapy

16:00 17:59