Γιατί το θορυβώδες σεξ είναι καλό για την υγεία σας

Written by on 26/09/2020

image_print

Είναι σχεδόν μεσάνυχτα, κάνετε σεξ και ο ήχος των ουρλιαχτών σας πνίγεται από το μαξιλάρι που καλύπτει το στόμα σας. Ίσως θα θέλατε να φωνάξετε κάτι σαν «ναι, μπαμπάκα» ή «σκληρότερα» καθώς χουφτώνετε τα μυώδη οπίσθιά του, αλλά ντρέπεστε πάρα πολύ. Αντ’ αυτού, ψιθυρίζετε απλώς «σ’ αγαπώ» και του γυρίζετε το καπέλο του μπέιζμπολ ανάποδα, φιλώντας ήρεμα τα χείλια του.

Αλλά, όπως αποδεικνύεται, το να καταπιέζετε τις θορυβώδεις σεξουαλικές στιγμές σας μπορεί να αποβεί σε βάρος της προσωπικής και της δημόσιας υγείας αλλά και της ίδιας της σχέσης σας. Τουλάχιστον αυτό μπορεί να εννοεί ο Gabriel Wikstrom, ο υπουργός Υγείας της Σουηδίας. Όταν ένας πολίτης τουίταρε το παράπονό του για το θορυβώδες σεξ των γειτόνων του, ο Wikstrom απάντησε όπως οποιοδήποτε δημόσιο πρόσωπο έχει θετική στάση έναντι του σεξ: «Ακούγεται καλό για εκείνους, νομίζω. Καλό για την ευημερία τους και άρα και για τη δημόσια υγεία». Το εν λόγω θέμα αλλά και το εάν μιλάς την ώρα του σεξ είναι κάτι που πολλές γυναίκες συζητούν με φίλες τους, ωστόσο πότε ήταν η τελευταία φορά που ρωτήσατε κάποιον ειδικό για το φαινόμενο;

Ο δρ Ian Kerner είναι πιστοποιημένος ψυχοθεραπευτής και σύμβουλος σεξουαλικότητας που ειδικεύεται στη σεξουαλική θεραπεία και συγγραφέας του best seller βιβλίου συμβουλών She Comes First.

«Τα ζευγάρια που μπορούν να επικοινωνήσουν γύρω από το σεξ είναι πιο υγιή και ευτυχισμένα», είπε ο Kerner σε συνέντευξή του στο Broadly, όπου εξηγεί ότι το θορυβώδες σεξ μπορεί να είναι τμήμα αυτής της επικοινωνίας – και άρα καλό για τα ζευγάρια.

«Η εκφορά λόγου τη στιγμή της συνουσίας –να κάνεις θόρυβο κατά το σεξ– είναι βασικός τρόπος επικοινωνίας με τον σύντροφό σου, που επιτρέπει να πεις στον άλλον τι σε κάνει να νιώθεις καλά και τι όχι», είπε ο Kerner, προσθέτοντας ότι το να κάνεις θόρυβο μπορεί να είναι και μια ένδειξη για τον σύντροφό σου ότι είναι ΟΚ να έχει οργασμό. «Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που μιλούν πολύ στη διάρκεια του σεξ, συχνά δεν το κάνουν τόσο για δική τους ικανοποίηση όσο για να δώσουν σήμα στον σύντροφό τους πως μπορεί να έχει οργασμό».

Φυσικά, μπορεί να σε φτιάχνει να ακούς τον σύντροφό σου να βγάζει καυτούς ήχους στη διάρκεια του σεξ. «Το να μπορείς να μιλάς και να μην έχεις αναστολές όταν είσαι με τον σύντροφό σου προσθέτει ικανοποίηση στο σεξ», είπε ο Kerner. Ωστόσο μπορεί να είναι ευκολότερο να το λέμε από το να το κάνουμε: το να αντιστεκόμαστε στο να μιλάμε βρόμικα μπορεί να έχει σχέση με το ότι η σεξουαλικότητά μας είναι βαθιά καταπιεσμένη. «Γνωρίζουμε τις αγαπημένες στάσεις. Γνωρίζουμε πού αρέσει στους συντρόφους μας να τους ακουμπάμε, πού μας αρέσει να ακουμπάνε εμάς», είπε ο Kerner. «Αλλά δεν μοιραζόμαστε απαραιτήτως τις ίδιες φαντασιώσεις. Δεν μοιραζόμαστε κατ’ ανάγκη τις ίδιες αντιδράσεις. Δεν μιλάμε ντε και καλά – πιθανώς αυτό να ανάγεται σε όλες τις μικρές αναπτυξιακές εμπειρίες που έχουμε στην πορεία της ζωής και που εστιάζουν στο πώς να κρύψουμε το σεξ ή στην ντροπή ή την αμηχανία γύρω από το σεξ».

Σύμφωνα με τον Kerner, είμαστε πολύ σεμνότυφοι. «Ζούμε σε μια κοινωνία πολύ αρνητική ως προς το σεξ, που διακρίνεται από βικτοριανή σεμνοτυφία», είπε ο Kerner. «Όχι μόνο δεν μιλάμε στη διάρκεια του σεξ, αλλά ούτε και επικοινωνούμε πραγματικά γύρω από το σεξ, είτε στο επίπεδο της φαντασίωσης είτε απλώς για να δώσουμε πληροφορίες στους συντρόφους μας». Ξεχάστε το να μιλάτε βρόμικα. Ο Kerner λέει ότι το μοντέλο του σεξ για αιώνες επικεντρώνεται στην τεκνοποίηση. «Πρέπει να κάνεις σεξ για να κάνεις παιδιά και οτιδήποτε πέρα από αυτό θεωρούνταν είτε αμαρτία είτε αρρώστια». Και το πράγμα χειροτερεύει, αλλόκοτε σεξουαλικά διεστραμμένε: «Πριν από 200 χρόνια, ο αυνανισμός κυριολεκτικά θεωρούνταν βιολογική ασθένεια που μπορούσε να θεραπευτεί με χειρουργική επέμβαση».

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις κοινωνικές νόρμες που επηρεάζουν τον τρόπο που κάνουμε σεξ. «Εάν δεν κάνεις συναισθηματικό, μονογαμικό έρωτα –εάν αυνανίζεσαι με πορνό, εάν δεν κάνεις μονογαμικό σεξ ή έχεις περίεργα γούστα– πολλοί είναι εκείνοι που το θεωρούν παθολογικό, νομίζοντας πως κάτι πάει στραβά με την πάρτη σου».

Αν και ο Kerner επιβεβαιώνει το υγιές του θορυβώδες σεξ, κάνει επίσης σαφές ότι ο θόρυβος δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για υψηλής ποιότητας έρωτα ούτε κατ’ ανάγκη υποδηλώνει εάν το σεξ είναι καλό ή κακό. Για παράδειγμα, ένας από τους πελάτες του δεν μιλάει στη διάρκεια του σεξ γιατί μ’ αυτό τον τρόπο φτιάχνεται περισσότερο. «Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να κάνεις σεξ και το θορυβώδες σεξ δεν σημαίνει αυτομάτως και καλό σεξ», εξήγησε ο Kerner, προσθέτοντας ότι μερικές φορές ο δυνατός ήχος μπορεί να μην είναι αληθινός. Ο Kerner θυμάται μια άλλη ασθενή του, η οποία προσποιούνταν οργασμούς στη διάρκεια θορυβώδους σεξ· ο άνδρας σύντροφός της «συγκλονιζόταν» από αυτό, είπε, γιατί η κοπέλα του παρήγαγε τόσο ήχο στη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. «Για εκείνη, αυτό ήταν μέρος της σεξουαλικής περφόρμανς», εξήγησε ο Kerner. «Πρέπει να κάνουμε διάκριση μεταξύ του πραγματικού σεξ, των ήχων που κάνουμε στη διάρκεια του αληθινού σεξ και των ήχων που κάνουμε όταν υποκρινόμαστε».

Αλλά ανεξάρτητα του πώς ή πόσο θορυβωδώς κάνεις σεξ, είναι μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης· «το σεξ είναι υγιές μέρος της ζωής και μέρος των ήχων της ζωής», είπε ο Kerner. «Ακούμε τους γείτονές μας να περπατάνε στο πάνω διαμέρισμα, τους ακούμε να τσακώνονται και να φωνάζουν. Ακούμε τα παιδιά τους να ουρλιάζουν και να κλαίνε. Το να τους ακούμε να πηδιούνται και να κάνουν έρωτα είναι απλώς ένας άλλος ήχος που πρέπει να ανεχθούμε».

Το Broadly επικοινώνησε με τον ίδιο τον υπουργό Υγείας της Σουηδίας, που επιβεβαίωσε τα αρχικά tweets του και είπε ότι αυτό το θέμα εκτείνεται πέρα από ένα στιλ σεξ. «Αυτό, στην πραγματικότητα, δεν σχετίζεται με το θορυβώδες σεξ, έχει να κάνει με τη δημόσια ευημερία», έγραψε ο Wikstrom σε μέιλ του στο Broadly. Σύμφωνα με έρευνες, ο αριθμός των φορών που κάνουν σεξ τα ζευγάρια κάθε μήνα έχει μειωθεί κατά 24% σε λιγότερο από 20 χρόνια. Φυσικά, εάν αυτό ήταν απλώς ανθρώπινη επιλογή, ο Wikstrom δεν θα είχε πρόβλημα με τη μείωση. Αλλά λέει ότι η πτώση «συχνά συνδέεται με την πίεση, το άγχος και το ότι οι άνθρωποι δεν νιώθουν ότι έχουν το ιδανικό σώμα. Αυτό είναι το πρόβλημα. Είμαστε άνθρωποι και έχουμε ανάγκη την οικειότητα».

Ο Kerner διαισθάνθηκε ότι οι δηλώσεις του υπουργού ήταν λιγότερο για την πράξη αυτή καθαυτή και περισσότερο για τις πολιτισμικές επιπτώσεις. «Νομίζω ότι ο Σουηδός υπουργός προσπαθούσε να πει ότι είναι καλύτερα να ζεις σε μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι κάνουν σεξ και δημιουργούν πρόβλημα στους γείτονές τους με τον θόρυβο από το να ζεις σε μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι δεν κάνουν σεξ».

Πηγή

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

 Current show