Πολλές φορές η μοναξιά…μας πονάει. Όμως, ο χρόνο με τον εαυτό μας μπορεί να μας βοηθήσει να ενισχύσουμε τις κοινωνικές μας σχέσεις, να γίνουμε πιο δημιουργικοί, να αποκτήσουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση και να αντιμετωπίσουμε αντίξοες συναισθηματικές καταστάσεις.

Το κλειδί για να απολαύσουμε τα οφέλη του χρόνου με τον εαυτό μας είναι να σταματήσουμε να θεωρούμε τη μοναξιά ως κάτι απαραίτητα αρνητικό. Η κοινωνία μας αντιμετωπίζει τη μοναξιά ως μια διαδικασία αποκλειστικά αρνητική, πράγμα που έχει επηρεάσει τον τρόπο που την αντιμετωπίζουμε. Όμως, όπως επισημαίνει η ψυχοθεραπεύτρια Emily Roberts, ο χρόνος με τον εαυτό μας μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε το στρες. Επίσης, όπως αναφέρει ο Dr. Grey, ο χρόνος αυτός ενισχύει την ενσυναίσθησή μας και μας βοηθάει να καταλάβουμε ποιοες είναι οι ουσιαστικές μας φιλίες, να ξεχωρίσουμε τους γνωστούς από τους φίλους. Τέλος, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Current Directions in Psychological Science, τα άτομα που ψάχνουν ιδέες μόνα τους είναι πιο δημιουργικά από αυτά που ψάχνουν σε ομάδες. Για όλους αυτούς τους λόγους, ο χρόνος που περνάμε μόνοι μας έχει πολύ θετική επίδραση σε εμάς.

Διαβάστε ακόμη:  Εσείς έχετε αυτοπεποίθηση;(vid)

Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε το χρόνο μόνοι μας στο έπακρο; Ο Dr. Nuygen προτείνει να ξεκινήσουμε με κάτι που μας ευχαριστεί να κάνουμε. Είναι καλό να αποφύγουμε τα social media. Μπορούμε να πάμε μόνοι μας στο σινεμά, να μαγειρέψουμε,  να πάμε σε ένα πάρκο ή σε μια έκθεση τέχνης, να διαβάσουμε ένα βιβλίο ή να μάθουμε μια νέα δεξιότητα.

Πηγή