Γεωργοί και ηθικές αξίες

Written by on 13/08/2022

image_print

Καθώς ωριμάζει η γεωργική ζωή, είναι προφανές, από διάφορες μελέτες που γίνονται και ερμηνεύουν θεούς και θεότητες του πανθέου των διαφόρων λαών, της πρώιμης Γεωργικής Επανάστασης, ότι οι θεότητές τους όχι μόνο ιεραρχούνται, αλλά μέσα σ’ αυτές μπαίνουν και κάποιες εμβόλιμες θεότητες, οι οποίες εκφράζουν ηθικές αξίες. Όχι μόνο δηλαδή τη δύναμη του άλφα ή του δείνα φυσικού φαινομένου —που θα περίμενε κανείς— αλλά και ηθικές αξίες.

Παραδείγματος χάριν στο πάνθεον των πολλών, πάρα πολλών, θεοτήτων του αιγυπτιακού χώρου, υπήρχε μία θεά, η περίφημη θεά Μάατ, η οποία δεν εκπροσωπούσε κάποιο φυσικό στοιχείο, αλλά εκπροσωπούσε την αλήθεια, τη δικαιοσύνη, την ευθύτητα του χαρακτήρα, την τήρηση των λόγων και των συμφωνιών, την τάξη.

Αυτά είναι στοιχεία που μία γεωργική κοινωνία επιδιώκει για τον χώρο της, το περιβάλλον της το κοινωνικό και προφανώς δημιουργεί μια θεότητα για να επιστατεί, ούτως ώστε να υπάρχει αυτό το κλίμα της δικαιοσύνης, της ευγένειας, της ευθύτητας.

Αντιστοίχως και στο δωδεκάθεο των αρχαίων Ελλήνων η θεά Αθηνά, παρουσιάζεται σαν μια πολύ ενδιαφέρουσα μορφή, η οποία έχει γεννηθεί με παρθενογένεση. Δεν προϋπήρξε συνουσία ανδρός και γυναικός, αλλά γεννήθηκε από την κεφαλή του πατέρα της, δηλαδή του Δία· είναι μία θεότητα που γεννήθηκε χωρίς συνουσία.

Στον κόσμο των γεωργών, αυτών των αρχέγονων γεωργών, για κάποιον λόγο η γέννηση θεοτήτων χωρίς συνουσία δείχνει ενίσχυση του κύρους τους και της δύναμής τους. Η Αθηνά, μια ισχυρότατη θεά των αρχαίων Ελλήνων, δεν αντιπροσώπευε κάποιο φυσικό στοιχείο, αλλά εκπροσωπούσε και προστάτευε τη σοφία, την αξιοπρέπεια, δηλαδή στοιχεία τα οποία ο γεωργός —πιο συστηματικά, γιατί οι άνθρωποι και τα προηγούμενα εκατομμύρια χρόνια πάλι θα είχαν προβληματισμούς πάνω σε θέματα ηθικής, αλλά τώρα ο γεωργός— ζητάει να τα κωδικοποιήσει και να έχει και κάποιον προστάτη πάνω σ’ αυτά.

Κατερίνα Συμφέρη
Εκπαιδευτικός

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

(S)mash (it) up

18:00 19:59

 Current show

(S)mash (it) up

18:00 19:59