Γεωργικός κύκλος

Written by on 06/08/2022

image_print

Στην περίπτωση των γεωργών οι δύο περίοδοι του χρόνου γίνονται πολύ σημαντικές για αυτούς, γιατί σχετίζονται με τον κύκλο της καλλιέργειας της γης. Ο γεωργός στη ζωή του έχει έναν κύκλο.

Η ένταση της δουλειάς του και της λειτουργίας του ξεκινά περίπου τον μήνα Μάιο, τείνει προς την καρποφορία και στην ολοκλήρωση οι καρποί οι οποίοι έχουν σπαρθεί μέσα στη γη, οι σπόροι που ‘χουν σπαρθεί μέσα στη γη ή οι καρποί, για να παρουσιαστούν στα δέντρα και να τα τρυγήσουν οι άνθρωποι και οι σπόροι για να ξεπεταχτούν από τη γη και ο άνθρωπος να τα θερίσει.

Η περίοδος της άνοιξης και η περίοδος του καλοκαιριού είναι περίοδοι σκληρής εργασίας για τον γεωργό και, κατά κανόνα, τα περισσότερα από όσα καλλιεργεί έχουν τον κολοφώνα της φροντίδας και των δράσεων, από πλευράς των γεωργών, στους καλοκαιρινούς μήνες.

Τον Σεπτέμβριο πλέον ο κύκλος αυτός βρίσκεται προς το τέλος του, φθίνουν οι οπώρες —εξού και το φθινόπωρο—, δηλαδή γενικά οι καρποί της γης αρχίζουν να μειώνονται. Απ’ τον Οκτώβριο πλέον μήνα τα πράγματα καταλαγιάζουν.

Οι χωρικοί Οκτώβριο-Νοέμβριο σπέρνουν και προετοιμάζουν τη γη να δεχθεί τους καρπούς και τους σπόρους, ούτως ώστε μέσα στον χειμώνα να βρεθούν μέσα στη γη, για να ξαναπαρουσιαστούν την άνοιξη. Εκεί λοιπόν προς το τέλος του Νοεμβρίου, ο γεωργός παύει να έχει πολλές δουλειές, γιατί έρχεται ο κρύος καιρός και οι καρποί μένουν μέσα στη γη, βυθισμένοι μέσα στη γη.

Κυλούν ο Δεκέμβριος, ο Ιανουάριος, ο Φεβρουάριος, ο Μάρτιος. Στον Μάρτιο αρχίζει η προετοιμασία του νέου κύκλου: οι καρποί, οι σπόροι, ετοιμάζονται να ξεπεταχτούν και να δώσουν τη ζωή.

Γι’ αυτό και στη ζωή των γεωργών υπάρχουν δύο τομές· τουλάχιστον στη ζώνη των πρώτων γεωργών, που ήταν εύκρατη ζώνη, υπάρχουν δύο τομές. Η μία τομή είναι εκεί γύρω στις 20-25 Δεκεμβρίου. Γιατί 20-25 Δεκεμβρίου είναι η περίοδος του χειμερινού ηλιοστασίου, δηλαδή εκείνη την περίοδο έχουμε τη μεγαλύτερη νύχτα του έτους (μεταξύ 21 και 22 Δεκεμβρίου έχουμε τη μεγαλύτερη νύχτα του έτους). Και από τις 23, 24, 25, 26 Δεκεμβρίου πλέον αρχίζει το φως να κερδίζει εις βάρος της νύχτας. Έτσι, σε αυτήν την περίοδο, επειδή το φως αρχίζει να νικά τη νύχτα, οι γεωργοί οργάνωσαν μεγάλες γιορτές και πίστεψαν ότι γεννιόνται τότε θεοί του φωτός, που νικούν το σκότος, και υπάρχουν πολλοί από αυτούς.

Κατερίνα Συμφέρη
Εκπαιδευτικός

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

Group Therapy

16:00 17:59

 Current show

Group Therapy

16:00 17:59