Βιολειτουργική Διατροφή: Η εξατομικευμένη προσέγγιση ενισχύει την υγεία
Written by Μιχάλης Ιωαννίδης on 23/10/2024
Η βιολειτουργική διατροφή είναι μια επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση στη διατροφή που στοχεύει στην προαγωγή της υγείας μέσω της κατανάλωσης τροφών με ειδικά θρεπτικά συστατικά που επηρεάζουν τη λειτουργία του οργανισμού. Συνδυάζει την εξατομίκευση της διατροφής με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ατόμου, με έμφαση στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών και τη βελτίωση της συνολικής υγείας. Τρόφιμα όπως τα προβιοτικά, τα αντιοξειδωτικά, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και οι φυτικές ίνες αποτελούν βασικά στοιχεία της βιολειτουργικής διατροφής, καθώς ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνουν τη φλεγμονή και βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου.
Στο Cityvibes.gr μίλησε η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Ελένη Παρδάλη, δίνοντάς μας περισσότερες πληροφορίες για το εν λόγω θέμα.
Τι ακριβώς είναι η βιολειτουργική διατροφή και πώς διαφέρει από τις
παραδοσιακές διατροφικές προσεγγίσεις;
«Η βιολειτουργική διατροφή υπογραμμίζει τη σημασία της διατροφής σε ένα
σύνολο ολιστικής προσέγγισης και έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο,
προάγοντας την υγεία ως θετική ζωτικότητα.
Περιλαμβάνει:
– Διατροφική Θεραπεία με την εισαγωγή τροφών πυκνών σε θρεπτικά
συστατικά, ποικιλία φυτοχημικών στοιχείων, επαρκή ενυδάτωση, πέψη και
αφομοίωση θρεπτικών στοιχείων, ισορροπία σακχάρου στο αίμα και
ισορροπία βασικών λιπαρών οξέων
– Αλλαγές στον τρόπο ζωής/lifestyle (σωστός ύπνος, υγιείς σχέσεις,
συναισθηματική ισορροπία και σωματική άσκηση).
Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση υγειονομικής περίθαλψης,
βασισμένη στην επιστήμη, όπου ο επαγγελματίας υγείας εξετάζει τον
περίπλοκο ιστό των αλληλεπιδράσεων στο ιστορικό του ασθενή, αλλά και τη
φυσιολογία και τον τρόπο ζωής του κάθε ανθρώπου. Λαμβάνεται υπόψη η μοναδική γενετική
σύνθεση κάθε οργανισμού, μαζί με εσωτερικούς (νους, σώμα και πνεύμα) και
εξωτερικούς παράγοντες (φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον) που επηρεάζουν
τη συνολική λειτουργία.»
Ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι της βιολειτουργικής διατροφής και πώς
μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας μας σε βάθος χρόνου;
«Η βιολειτουργική διατροφή προάγει την υγεία και ευεξία του οργανισμού τόσο
σε βραχυπρόθεσμο, όσο και σε μακροπρόθεσμο διάστημα, καθώς οι αλλαγές
που την συνοδεύουν αφορούν πρωτίστως τον τρόπο ζωής (lifestyle) και τις
καθημερινές μας συνήθειες. Με αυτόν τον τρόπο, προσπαθούμε να
προωθήσουμε την συνολική υγεία του οργανισμού, με επιλογές τροφίμων
πλούσιων σε θρεπτικά στοιχεία και φυτοχημικά που θα καλύψουν τυχόν
ανισορροπίες ή και ελλείψεις του οργανισμού. Αυτές οι ελλείψεις μπορεί να
μην μας είναι γνωστές, αλλά να τις συνειδητοποιούμε μέσα από διάφορα
συμπτώματα που αφορούν είτε τα κλινικά μας χαρακτηριστικά (νύχια, μαλλιά,
δέρμα κ.α.), είτε συμπτώματα (γαστρεντερική δυσφορία, κόπωση, ανάγκη
κατανάλωσης γλυκών, κ.α.) και φυσικά από διάφορες αιματολογικές ή/και
αναίμακτες εξετάσεις. Τέτοια θρεπτικά στοιχεία μπορούν να είναι οι βιταμίνες
A, C, E και D, το φολικό οξύ, η βήτα καροτίνη, και ιχνοστοιχεία όπως
ψευδάργυρος, σελήνιο, μαγγάνιο και σίδηρος.»
Ποιες είναι οι βασικές ομάδες τροφίμων που θεωρούνται
«βιολειτουργικές» και πώς επηρεάζουν τη λειτουργία του οργανισμού;
«Τα βιολειτουργικά ή λειτουργικά τρόφιμα είναι τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια
σε θρεπτικά στοιχεία, όπως βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτοχημικά
(φλαβονοειδή, οι ισοφλαβόνες, οι λιγνάνες, τα καροτενοειδή κ.α). Δεν
αποτελούν λοιπόν μία συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμων, αλλά ούτε και
πρόκειται για τρόφιμα που αφορούν όλους τους ανθρώπους, καθώς
γνωρίζουμε πως «one size doesn’t fit all». Και αυτό φυσικά σημαίνει πως
χρειάζεται εξατομικευμένη καθοδήγηση και κατάλληλος συνδυασμός μεταξύ
των τροφών, στην αντίστοιχη ποσότητα, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του
κάθε οργανισμού, χωρίς να κάνουμε υπερβολές ή αστοχίες.»
Μπορεί η βιολειτουργική διατροφή να εφαρμοστεί για την πρόληψη ή
και τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης ή οι
καρδιαγγειακές παθήσεις;
«Οι παρεμβάσεις που βασίζονται στη διατροφή είναι θεμελιώδη συστατικά
πολλών θεραπευτικών στρατηγικών που χρησιμοποιούνται για την
καταπολέμηση των χρόνιων ασθενειών και την αποκατάσταση της βέλτιστης
υγείας, ή ακόμη και να δράσουν προληπτικά στην αποτροπή της εμφάνισής
τους. Πολλά τέτοια τρόφιμα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικά,
βοηθώντας στην εξουδετέρωση των επιβλαβών ενώσεων που είναι γνωστές
ως ελεύθερες ρίζες, και κατά συνέπεια στην πρόληψη της κυτταρικής βλάβης
και ορισμένων χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών
παθήσεων, του καρκίνου και του διαβήτη. Άλλα τρόφιμα είναι πλούσια σε ω-3
λιπαρά οξέα, για παράδειγμα, που συμβάλoυν στη μείωση της φλεγμονής.
Γενικότερα, η εκάστοτε εξατομικευμένη θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει
θεραπευτικά πλάνα και πρωτόκολλα διατροφής που αντιμετωπίζουν
διατροφικές ανισορροπίες. Για να επιτευχθεί αυτό, η συνεργασία ασθενούς-
επαγγελματία είναι απαραίτητη για την επιτυχή εφαρμογή αυτών των αλλαγών
και τη βιωσιμότητα της νέας συνθήκης.»