Βιβλίο κανείς ;

Written by on 31/07/2020

Τα βιβλία είναι φαντασία, χαρά ,λύπη, μυστήριο και γνώση μαζί. Όμως δεν είναι πάντα ο δεδομένος τρόπος ψυχαγωγίας. Βάση ενός “μύθου” τα βιβλία είναι ένας τρόπος διασκέδασης περισσότερο για τις μεγάλες παρά για τις νέες ηλικίες , ποια είναι όμως η πραγματικότητα;

Σύμφωνα με έρευνα τα ποσοστά των αναγνωστών στην Ελλάδα δεν είναι τόσο ανησυχητικά όσο κανείς θα πίστευε. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς βιβλιοφάγος για να μπορέσει να απολαύσει ένα βιβλίο, βέβαια άλλα τύποι διασκέδασης όπως μουσική και τηλεόραση έρχονται πιο πάνω στην λίστα του ελληνικού πληθυσμού.

Οι νέοι διαβάζουν βιβλία; - Platform.gr

Η ερώτηση όμως που θα μπορούσε να ξαφνιάσει τους περισσότερους από τα αποτελέσματα είναι “Σε σχέση με πέρυσι διαβάζετε τον ίδιο αριθμό βιβλίων, λιγότερο ή περισσότερο;” στις ηλικίες 18-24 υπήρχε 18% αύξηση ενώ στις ηλικίες 65-74 59% μείωση, ενώ ενδείξεις δείχνουν πως πάντα υπάρχει μία εξάρτηση με το κοινωνικό επίπεδο. Από ότι φαίνεται και θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι λογικό, οι νέοι έχουν περισσότερο χρόνο και διάθεση για την ανάγνωση ενός βιβλίο. Για πιο λόγο όμως θα μπορούσε να συμβαίνει αυτό;

Υπάρχουν τόσα πολλά υπέροχα βιβλία που πολλοί θα θέλαμε να διαβάσουμε, στις ηλικίες των 18-24 ίσως να είναι και η κατάλληλη στιγμή στην οποία μπορεί ο άνθρωπος να κατανοήσει και ,ίσως, να εκτιμήσει το βιβλίο. Κάτι το οποίο δεν θα μπορούσε να κάνει μέχρι εκείνο το διάστημα της ζωής του. Δεδομένου του φόρτου εργασίας που αντιμετωπίζουν οι σημερινοί νέοι κάτω των 18 είναι λογικό ο χρόνος που μπορούν να διαθέσουν για την ανάγνωση ενός βιβλίο, λογοτεχνικού ή όχι , να είναι λίγος.

Λίγος διότι ο νέος καλείτε να δώσει χρόνο για μαθήματα προετοιμασίας. Το όριο της ηλικίας των 18 ή καλύτερα της τελευταίας τάξης του λυκείου, είναι αυτό που θα μπορούσε να περιορίζει τις δραστηριότητες και πολλές φορές να αγχώνει τους νέους με αποτέλεσμα ασχολίες όπως η ανάγνωση να είναι μία μακρινή ιδέα και πολλές φορές ανύπαρκτη.

Ποια είναι τα δύο βιβλία που διαβάζουν αυτές τις ημέρες οι νέοι ...

Θα μπορούσε κανείς να ερωτηθεί “Θα ήταν καλό οι νέοι κάτω των 18 να είχαν περισσότερο χρόνο και αν ναι θα διάβαζαν βιβλία ή όχι;”. Δυστυχώς στην έρευνα δεν υπήρχε δειγματοληψία κάτω των 18 οπότε η ιδέα πως οι νέοι κάτω των 18 δεν διαβάζουν ,σε μεγάλο ποσοστό, βιβλία θα μπορούσε να είναι επίσης ένας μύθος ή απλά μια αντίληψη .

Πηγή

Μπούτης Ηλίας


CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


Αν σταματήσετε τον player

χρειάζεται η σελίδα refresh

Πατήστε εδώCurrent show

Αν σταματήσετε τον player

χρειάζεται η σελίδα refresh

Πατήστε εδώCurrent show