Αυτόματο μηχάνημα με δωρεάν διηγήματα αποκτά η Νέα Υόρκη

Written by on 16/10/2021

image_print

Το πρώτο αυτόματο μηχάνημα που θα προσφέρει με το πάτημα ενός κουμπιού δωρεάν διηγήματα θα αποκτήσει στις αρχές του Οκτωβρίου η Νέα Υόρκη, με πρωτοβουλία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Center for Fiction, ελληνηστί Κέντρο Φαντασίας με έδρα το Μπρούκλιν.

Μια πολιτιστική καινοτομία που αρχικά δοκίμασε ο δήμος της γαλλικής πόλης Γκρενόμπλ, που βρίσκεται στις Άλπεις. Η συνταγή με τους αυτόματους πωλητές πέτυχε, κι έγιναν ένα μέσον προσφοράς δωρεάν πολιτισμού. Πλέον οι κάτοικοι αξιοποιούν ποιοτικά μέρος της αναμονής που περιλαμβάνει η καθημερινότητας τους.

Η ιδέα είναι να προσφέρουν στο κοινό μια «χειροπιαστή στιγμή με μια ιστορία σε ένα φιλικό προς το περιβάλλον χαρτί». Οι επισκέπτες της Center for Fiction θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν στα χέρια τους ένα σύντομο διήγημα,σε μορφή απόδειξης, που στις περισσότερες περιπτώσεις θα μπορούν να διαβάσουν σε λιγότερο από πέντε λεπτά.

Ένα κουμπί θα είναι για παιδικά διηγήματα, ενώ τα άλλα δύο με θέματα που θα εναλλάσσονται στη διάρκεια του χρόνου, έτσι ώστε οι αναγνώστες να έχουν πάντα μια νέα – και κάθε φορά διαφορετική – συλλογή ιστοριών, από κλασικά λαϊκά παραμύθια έως και σύγχρονες ιστορίες.

«Η ανάγνωση στο χαρτί είναι πιο ζωντανή και ενθαρρύνει την ονειροπόληση. Η ανάγνωση διηγημάτων συνεισφέρει στην προώθηση της αγάπης για τα βιβλία, ενώ ταυτόχρονα προωθείται και η αγάπη για τη γνώση και τον πολιτισμό. Η Short Édition προσφέρει μια φρέσκια, πνευματική στιγμή για όλα τα επίπεδα ανάγνωσης και τις ηλικίες, με σκοπό την πρόοδο της κοινωνίας», αναφέρει η Short Édition.

Η φαντασία και ο γραπτός λόγος έχουν επιστρέψει στους δημόσιους χώρους, υποστηρίζουν αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι και συγγραφείς. Ενώ πολλοί είναι οι κάτοικοι που υποστηρίζουν ότι οι αυτόματες μηχανές πώλησης ιστοριών με την έντυπη μορφή τους, είναι ένα διάλειμμα από τις πανταχού παρούσες οθόνες των κινητών τους.

Τα διηγήματα που θα τυπώνει το μηχάνημα θα επιλέγονται τυχαία μέσα από μία λίστα της Center for Fiction, που θα αντλεί υλικό τόσο από τη βάση δεδομένων της Short Édition, όσο και από το δίκτυο συνεργατών της οργάνωσης.

Το αυτόματο μηχάνημα έχει ήδη ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, από το 2016 που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά. Έχει μάλιστα λάβει το βραβείο Consumer Electronic Show Tech for a Better World, το 2018. Σήμερα, υπάρχουν περισσότερα από 300 αυτόματα μηχανήματα διηγημάτων σε όλο τον κόσμο, τα οποία έχουν διανείμει πάνω από 5,6 εκατομμύρια ιστορίες!

Το Center for Fiction στο Μπρούκλιν υποδέχεται το αυτόματο μηχάνημα διηγημάτων στις 2 Οκτωβρίου και αναμένει οι πολίτες της Νέας Υόρκης να αδράξουν την ευκαιρία για μία πιο άμεση επαφή με την ανάγνωση.


Είθε αυτή η καινοτομία αυτή να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο δίνοντας την ευκαιρία σε νέους διηγηματογράφους να αποκτήσουν απήχηση και να αναδείξουν το έργο τους, αλλά και να αποτελέσει το πολιτιστικό αυτό βήμα που θα φέρει στο προσκήνιο γνωστά και αγαπημένα διηγήματα και τους δημιουργούς τους, ώστε “να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι καινούριοι„.

Πηγή

Νένα Ευθυμιάδου

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

M for Mike

21:00 22:59

 Current show

M for Mike

21:00 22:59