Απώλεια αγαπημένου προσώπου και πένθος

Written by on 13/04/2022

image_print

Η απώλεια είναι ένα αναπόφευφκτο κομμάτι της ζωής και το πένθος είναι η φυσική διαδικασία «επούλωσης» του τραύματος. Η διαχείριση μιας απώλειας είναι από τις δυσκολότερες καταστάσεις στη ζωή ενός ανθρώπου και ιδίως όταν χάνεις ένα αγαπημένο σου πρόσωπο.

Ο καθένας βιώνει διαφορετικά τον θάνατο και έχει τους προσωπικούς τους μηχανισμούς άμυνας για να πενθήσει. Χρειάζεται πάρα πολύ χρόνο για να συμβιβαστεί κάποιος με μια απώλεια και δεν υπάρχει «φυσιολογική» χρονική στιγμή για να πενθήσει κάποιος.

Δυστυχώς, όταν χάνεις ένα αγαπημένο σου άτομο δεν μπορείς να καταλάβεις άμεσα τι έχει συμβεί και είναι απολύτα λογικό. Χρειάζεται χρόνος για να συνειδητοποιήσεις το γεγονός αυτό και ο,τι συνεπάγεται μαζί του καθώς το πένθος αποτελεί μια προσωπική υπόθεση που ο καθένας βιώνει με έναν μοναδικό τρόπο.

Ωστόσο, σε μια τέτοια κατάσταση τα λόγια είναι περιττά. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή ούτε για υποδείξεις ούτε για συμβουλές πόσο μάλλον για γενικόλογα. Εκφράσεις όπως «Ο χρόνος θα τα θεραπεύσει όλα!», «Πρέπει να είσαι δυνατός!», «Καταλαβαίνω τη στεναχώρια σου!», «Μην κλαις. Όλα θα πάνε καλα!» ακούγονται σαν ψέμα και πραγματικά είναι το λιγότερο που χρειάζεται να ακούσει κάποιος που πενθεί.

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πως είναι μια τέτοια κατάσταση, αν δεν την έχει βιώσει. Το πένθος διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και είναι απόλυτα λογικό και αποδεκτό.

Αν κάποιος δικός σου βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση το μόνο που μπορείς να κάνεις να είσαι δίπλα του και να τον ακούς. Μην του λες τι να νιώθει και τι να κάνει. Η σιωπή και η διακριτική υποστήριξη είναι το πιο σημαντικό, γι’ αυτό…

ΑΠΛΩΣ ΑΚΟΥΣΕ ΤΟΝ!

Αναστασία Κακλαμάνου

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

Group Therapy

16:00 17:59

 Current show

Group Therapy

16:00 17:59