Αποφθέγματα γύρω από το νόημα της ζωής.

Written by on 29/01/2021

image_print

Καθημερινά μας απασχολούν υπαρξιακά ζητήματα που μας προκαλούν άγχος και χαλάνε την ψυχολογία αλλά και την ψυχική ηρεμία μας. Ο τρόπος σκέψης του ανθρώπου είναι πολυσύνθετος και διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Πολλές φορές έχουμε την τάση να μεγαλοποιούμε τα πράγματα και τις καταστάσεις που στέκονται εμπόδιο στον δρόμο μας. Αυτό συμβαίνει γιατί το άγχος και η πίεση που νιώθουμε μας εμποδίζουν να καταλάβουμε το ποσό απλά είναι τα πράγματα τελικά.
Οι ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή είναι πάντα εκεί έξω. Φυσικά κανείς δεν θα σου τις προσφέρει έτοιμες στο πιάτο, κανείς δεν θα τις αφήσει έξω από την πόρτα σου. Καλούμαστε να κυνηγήσουμε, να παλέψουμε για όσα θέλουμε να κατακτήσουμε. Και όλα αυτά βέβαια χωρίς άγχος και περίπλοκες του μυαλού.

Ακόμη και αυτό είναι πιο απλό από ότι φαίνεται . Τόσο απλά χτίζουμε τα θεμέλια για μια όμορφη ζωή. Θέτουμε στόχους και προσπαθούμε να τους επιτύχουμε, κάνουμε πράγματα που μας γεμίζουν, είμαστε με ανθρώπους που αγαπάμε και εκτιμούμε ακόμη και τα πιο μικρά πράγματα στην ζωή. Γιατί τίποτα δεν είναι δεδομένο. Κάθε τι που θεωρούμε σίγουρο μπορεί να ανατραπεί σε δευτερόλεπτα.
Δεν ωφελεί κάπου το να σπαταλάμε χρόνο ψάχνοντας το νόημα της ζωής. Το νόημα το δημιουργούμε οι ίδιοι, με τις πράξεις μας και με τις επιλογές μας, με τα θέλω μας και με τους στόχους μας.
Ο άνθρωπος καλείται να γνωρίσει τον εαυτό του, να γνωρίσει τον κόσμο να βρει τις ισορροπίες του, να ωριμάσει σωματικά και πνευματικά αλλά κυρίως καλείται να ξεπεράσει όσα τον απασχολούν.

Να μην αναλώνεται σε λάθη ή τελειωμένες υποθέσεις του παρελθόντος, αλλά να κοιτάει το παρόν του και να δημιουργεί το μέλλον του όπως νιώθει πως θα είναι χαρούμενος. Να προσπαθεί να βελτιωθεί.
Καλείται να αποτρέπει τις μηδαμινές ανησυχίες και το άγχος να τον καταβάλουν. Καλείται να σκέφτεται πιο καθαρά, πιο σοφά, πιο απλά, πιο ευδιάθετα.
Ο άνθρωπος καλείται να ζει και να εστιάζει στα καλά της ζωής. Έτσι θα βρει τον σκοπό του.


“Η απλότητα είναι η τέλεια αρμονία ανάμεσα στο ωραίο, το χρήσιμο και το ακριβές.”
-Frank Lloyd Wright

“Είμαστε ένας τρόπος για να γνωρίσει το σύμπαν τον ίδιο του τον εαυτό. Ένα μέρος του εαυτού μας γνωρίζει ότι από αυτό προερχόμαστε. Και εκεί λαχταράμε να επιστρέψουμε. Και μπορούμε, επειδή το σύμπαν βρίσκεται μέσα μας. Είμαστε φτιαγμένοι από αστερόσκονη” .
-Carl Sagan.

” Το άγχος δεν αδειάζει το αύριο από τις λύπες του, αλλά αδειάζει το σήμερα από τη δύναμή του.”
-Charles Haddon Spurgeon

“Το υλικό και το πνευματικό στοιχείο είναι δύο όψεις τού ενός σύμπαντος και της μίας αλήθειας. Δίνοντας έμφαση είτε στην μία είτε στην άλλη, ο άνθρωπος αποτυγχάνει να βρει την ισορροπία, η οποία είναι απαραίτητη για την αρμονική ανάπτυξη….
Να εφαρμόζεις την τέχνη της ζωής σε αυτόν τον κόσμο χωρίς να χάνεις την εσωτερική ειρήνη του νου σου….
Να ακολουθείς την ατραπό της ισορροπίας για να φτάσεις στον θεσπέσιο εσωτερικό κήπο της αυτογνωσίας…. “

-Paramahansa Yogananda

” Οι συνηθισμένες πράξεις ρουτίνας που κάνουμε κάθε μέρα στο σπίτι είναι πιο σημαντικές για την ψυχή από όσο δείχνει η απλότητά τους.”
-Thomas Moore

” Ωρίμανση σημαίνει να πηγαίνεις βαθιά μέσα στον εαυτό σου..”

“Για να κατανοήσεις τι σημαίνει ωρίμανση, απλώς παρατήρησε τα δέντρα. Καθώς το δέντρο ωριμάζει, οι ρίζες του πηγαίνουν ολοένα και βαθύτερα. Υπάρχει ισορροπία. Όσο πιο ψηλά πηγαίνει το δέντρο, τόσο πιο βαθιά πηγαίνουν οι ρίζες.
Δεν μπορεί να υπάρξει δέντρο πενήντα μέτρα ψηλό με ρίζες δέκα πόντους.
Δεν μπορούν να στηρίζουν τέτοιο ύψος.
Στη ζωή, ωρίμανση σημαίνει να πηγαίνεις βαθιά μέσα στον εαυτό σου. Εκεί βρίσκονται οι ρίζες σου.”

” Θα βρεις νόημα σ’ αυτήν τη ζωή μόνο αν το δημιουργήσεις εσύ.
Είναι ένα ποίημα που θα συνθέσουμε, ένα τραγούδι που θα τραγουδήσουμε, ένας χορός που θα χορέψουμε.”

-Osho

” Ρωτάμε συνεχώς για το νόημα. Ίσως το λάθος μας είναι στο ίδιο το ερώτημα. Ίσως δεν πρέπει να ζητάμε νόημα – αλλά να δίνουμε νόημα.”
-Νίκος Δήμου

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

Group Therapy

16:00 17:59

 Current show

Group Therapy

16:00 17:59