Αξιολόγησε τον Agent σου

Written by on 20/06/2021

image_print

Η αγοραπωλησία ακινήτων δεν ήταν ποτέ κάτι εύκολο. Είναι μια διαδικασία η οποία εμπεριέχει εμπιστοσύνη, κίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών και αρκετό, θα έλεγε κανείς, συναίσθημα. I mean, πολλοί άνθρωποι έχουν συνδέσει την κατοικία τους με αναμνήσεις και εμπειρίες που γέμιζαν την καθημερινότητά τους.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια έξαρση των επαγγελματιών οι οποίοι εξειδικεύονται στην ανάθεση πώλησης αλλά και εύρεσης της κατάλληλης κατοικίας για τους πελάτες τους. Αναφέρομαι στους Realtors – Real Estate Agents – Agents pro. Κοινώς, μεσίτες.

Η δουλειά ενός μεσίτη δεν είναι εύκολη. Υπάρχει παρόλα αυτά μια γενικευμένη άποψη πως το εν λόγω επάγγελμα είναι πέρα για πέρα κερδοφόρο και αρκετά εύκολο διότι, η μόνη αρμοδιότητα ενός μεσίτη είναι να υποδεικνύει διαμερίσματα, σωστά; Τουλάχιστον αυτό είναι το κοινό Feedback που έχω λάβει από την σφαίρα επιρροής μου και όχι μόνο.

Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ένας επαγγελματίας agent, προκειμένου να γίνει η σωστή προώθηση ενός ακινήτου προς την εύρεση του κατάλληλου αγοραστή. Ορισμένα από αυτά τα βήματα μπορείς να τα απαιτείς από τους συνεργάτες σου καθώς, και εδώ θα συμφωνήσω με αρκετούς από εσάς, υπάρχουν μεσίτες οι οποίοι δεν νοιάζονται για το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρουν με αποτέλεσμα να κάνουν “ζημιά” στο ακίνητό σας. Επομένως και στην τσέπη σας. Άρα πάμε να δούμε τα βήματα για την πώληση ενός ακινήτου στον καλύτερο δυνατό χρόνο, στην καλύτερη εν δυνάμει τιμή.

Let’s goo!

Πληροφορίες του “προϊόντος”

Το να γνωρίζεις το προϊόν το οποίο πουλάς, είναι η αρχή της επαγγελματικής πώλησης. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα προϊόν το οποίο ενίοτε αγγίζει επταψήφιο αριθμό αξίας. Ξεκινώντας από την ηλικία του ακινήτου, συνεχίζοντας στον χρόνο που προσπαθεί ο πωλητής να το “εισπράξει” και καταλήγοντας σε εσωτερικά χαρακτηριστικά.

Ένας μεσίτης πρέπει να γνωρίζει την ιστορία, την δομή αλλά και την χρησιμότητα ενός ακινήτου. Σε αντίθετη περίπτωση, θα μπαινοβγαίνουν άνθρωποι στο διαμέρισμά σου χωρίς αποτέλεσμα καθώς δεν θα έχει γίνει η σωστή αξιολόγηση του αγοραστή ως προς τις ανάγκες του.

 Φωτογραφίες

Πραγματικά, 2021, δεν αντέχω άλλο να βλέπω ακίνητα να φωτογραφίζονται θαρρείς και είναι φτηνά μπάζα σε μάντρα (no offence). Σίγουρα έχετε παρατηρήσει σε μεγάλα site και Μέσα δικτύωσης, “βασανισμένες” φωτογραφίες με λάθος γωνίες. Επιπρόσθετα, αρκετές απεικονίσεις διαμερισμάτων εμπεριέχουν προϊόντα ρουχισμού στις φωτογραφίες, σερβίτσια και πολλές γωνίες με πράγματα του ιδιοκτήτη.

Ο μεσίτης που θα διαλέξετε θα πρέπει να νοιάζεται για την εικόνα του ακινήτου σας. Και αυτό μεταφράζεται σε: γνώση στην φωτογράφηση ακινήτων (υπάρχουν πολλά βίντεο στο YouTube με tips και guides). Αλλά και γνώση να μην έχει θα πρέπει τουλάχιστον, εάν συνεργαστεί με έναν επαγγελματία φωτογράφο, το σπίτι να είναι συμμαζεμένο και καθαρό σε περίπτωση που είναι επιπλωμένο. Εάν είναι άδειο, ε μια σκούπα δεν βλάπτει. 🧹

Marketing του Agent

Καθώς μιλάμε για ένα ελεύθερο επάγγελμα διαμεσολάβησης, ο μεσίτης καλείται να επενδύσει σε ενέργειες προώθησης για το ακίνητο που επρόκειτο να βγάλει στην αγορά. Αυτό μεταφράζεται σε *επαγγελματική φωτογράφιση, *χορηγούμενες διαφημίσεις στα Social Media, *ενδεχομένως ένα βίντεο υπόδειξης του ακινήτου, *πανό με στοιχεία επικοινωνίας.

Εάν ο μεσίτης σας δεν είναι διατεθειμένος να κάνει διαφήμιση για το ακίνητό σας, απλώς ακυρώστε την ανάθεση. Διότι δεν πρόκειται να επενδύσει τον απαιτούμενο χρόνο για να το πουλήσει. In fact, το μάρκετινγκ ειδικά στις αποκλειστικές αναθέσεις που υπογράφετε αγαπητοί, πρέπει να είναι απαίτηση.

Γνώση της περιοχής

Σίγουρα σου έχει τύχει σε μια άγνωστη περιοχή να ρωτάς για οδηγίες και να μην σε εξυπηρετούν οι κάτοικοι λόγω αμάθειας και όχι απέχθειας προς εσέ, προφανώς. Ή να δίνουν λάθος πληροφορίες και αντί για φαρμακείο να αντικρίζεις γυράδικο. Ως γνωστόν η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια.
Για αυτό τον λόγο, για την εύρεση του κατάλληλου αγοραστή θα πρέπει ο συνεργάτης σας να έχει κάνει την σωστή ανάλυση της περιοχής γύρω από το ακίνητό σας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να εξηγεί καλύτερα στους εν δυνάμει αγοραστές τις αποστάσεις από σημεία ενδιαφέροντος, σούπερ μάρκετ, σχολεία, φαρμακεία. Παράλληλα, ενισχύει την αξία του ακινήτου σας, παρέχοντας βασικές και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το περιουσιακό σας στοιχείο.

Λύκος της αγοράς 🐺

Γνωρίζω πως το να προκαθορίζεις την τιμή πώλησης του ακινήτου σου ηχεί ως η κατάλληλη επιλογή. Μα, πολλές φορές οι τιμές που οραματίζονται οι ιδιοκτήτες, είναι υπερεκτιμημένες, αποτέλεσμα της “αραιής” έρευνας στην αγορά των ακινήτων. Η εν λόγω αγορά, δεν γνωρίζει στασιμότητα. Η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο αυξομειώνεται ανάλογα με την ζήτηση της περιοχής, την ηλικία του ακινήτου, την απόσταση από τα σημεία ενδιαφέροντος και άλλους απρόβλεπτους, πολλές φορές, παράγοντες.

Καλό είναι να συμβουλεύεστε τον μεσίτη σας για την τιμή που επρόκειτο να προωθήσετε το διαμέρισμά σας. Αυτός με την σειρά του είναι υποχρεωμένος να κάνει έρευνα αγοράς και εάν το θεωρεί απαραίτητο να γίνει μια εκτίμηση από ειδικό πραγματογνώμων και εκτιμητή ακινήτων.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Η αγοραπωλησία ακινήτων έχει αυξηθεί μετά την έξαρση της πανδημίας, και οι λόγοι ποικίλουν. Αρκετοί πωλητές πιστεύουν πως δίνοντάς το σπίτι τους σε αρκετούς μεσίτες νικάνε την μάχη των αριθμών και των πιθανοτήτων έτσι ώστε να πωληθεί. Τα στατιστικά όμως δείχνουν πως η συνεργασία με έναν επαγγελματία μεσίτη είναι η ταχύτερη λύση και η λιγότερο επώδυνη για την τσέπη του πωλητή. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να είσαι σε θέση να αξιολογείς το επίπεδο και την προδιάθεση του ανθρώπου ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την διαμεσολάβηση του πολύτιμου ακινήτου σου. Αλλιώς ετοιμάσου να νιώσεις λίγη ελληνική προχειρότητα. Και πιστεψέ με δεν θα σου αρέσει καθόλου. Ειδικά όταν επρόκειτο να χάσεις 💰.

Bye

Agent Alex 😎

image_print
Tagged as

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

(S)mash (it) up

18:00 19:59

 Current show

(S)mash (it) up

18:00 19:59