Ανάπτυξη του εγκεφάλου: Πόσο σημαντική είναι σε ηλικίες 2 – 7 ετών;

Written by on 10/11/2022

image_print

Οι εγκέφαλοι των παιδιών αναπτύσσονται σε «εκτοξεύσεις» που ονομάζονται κρίσιμες περίοδοι. Η πρώτη συμβαίνει γύρω στην ηλικία των 2 και η δεύτερη εμφανίζεται κατά την εφηβεία.

Η πρώτη κρίσιμη περίοδος ανάπτυξης του εγκεφάλου αρχίζει γύρω στην ηλικία των 2 και καταλήγει γύρω στην ηλικία των 7, διότι κατά την περίοδο αυτή, μπορούν να τεθούν τα θεμέλια για μια ολιστική εκπαίδευση για τα παιδιά. Εκείνη την περίοδο, τα παιδιά μπορούν να μάθουν ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ζωής!

Οι πλούσιες εμπειρίες – από το παιχνίδι μέχρι τις τέχνες και τις σχέσεις-

διαμορφώνουν θεμελιωδώς την ανάπτυξη ενός μικρού παιδιού.

Οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς μπορούν να τονίσουν τις χαρές της προσπάθειας νέων δραστηριοτήτων και της μάθησης. Τα μικρά παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν τη διαδικασία μάθησης αντί να εστιάζουν στην απόδοση και γι’ αυτό πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά να καταλάβουν ότι τα λάθη είναι μέρος της μάθησης.

Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να αποφεύγουν να βάζουν ταμπέλες στα παιδιά ή να κάνουν καθολικές δηλώσεις σχετικά με τις ικανότητες τους.

Η πλήρως αναπτυγμένη προσωπικότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα παιδιά ηλικίας 2 έως 7 ετών. Πέρα από τη μάθηση, όμως, δεν πρέπει να αγνοήσουμε τη συναισθηματική νοημοσύνη.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να τονίσω πως εάν η νοημοσύνη ορίζεται ως η ικανότητα μάθησης, τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 2 και 7 ετών μπορεί να είναι οι πιο έξυπνοι άνθρωποι στον πλανήτη!!!

Αναστασία Κακλαμάνου

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

Group Therapy

16:00 17:59Current show

Group Therapy

16:00 17:59