Ακενατόν

Written by on 20/08/2022

image_print

Πιστεύοντας ότι υπάρχει ένας μόνο θεός, δημιουργός των πάντων, ο ιδιότυπος φαραώ άλλαξε το όνομά του και ονόμασε τον εαυτό του Ακενατόν, που θα πει “το πνεύμα του ήλιου” (ατόν είναι ο ήλιος, ακενατόν: το πνεύμα του ήλιου). Έτσι αυτός ο φαραώ έχει μείνει γνωστός στην ιστορία ως ο Ακενατόν.

Αυτός ο Ακενατόν όχι μόνο πίστεψε ότι ο θεός είναι ένας και μοναδικός, που δημιούργησε τα πάντα, και είναι το φως του ήλιου αυτός ο θεός, είναι το πνεύμα του ήλιου, η δύναμη του ήλιου, που στην ουσία είναι η δύναμη του παντός, της δημιουργίας. Επειδή πίστεψε σε αυτό, θέλησε να το επιβάλει στους υπηκόους του, ήταν και φαραώ, και έτσι άρχισε να επιβάλλει αυτήν την άποψη.

Μάλιστα κατέστρεψε ναούς θεών της Αιγύπτου, και έγραψε και τον περίφημο ύμνο του προς τον Ατόν, δηλαδή τον Ήλιο. Ο Ακενατόν γνωρίζει την Εγγύς Ανατολή δηλαδή, τη Συρία —εξάλλου αυτές τις περιοχές τις έλεγχε η Αίγυπτος μέχρι το 1200 π.Χ.—, την Αίγυπτο και το Σουδάν. Πιθανότατα, είναι εκείνη η πρώτη μονοθεϊστική σύλληψη. Πάντως κοντά σε όλα αυτά είναι και η εβραϊκή σύλληψη της μονοθεϊστικότητας, για την οποία θα μιλήσουμε σε άλλη ενότητα.

Ο Ακενατόν συνέλαβε αυτό που συνέλαβε, γύρω στο 1360-1350 π.Χ.· οι Εβραίοι υπολογίζεται ότι έγιναν μονοθεϊστές γύρω στο 1200-1100 π.Χ. και βέβαια οι θρησκειολόγοι —γιατί υπάρχει ειδική επιστήμη που ασχολείται με τις θρησκείες και παραβάλλει φαινόμενα για να καταλάβει πώς ξεκινά η μια θρησκεία, τι παίρνει η μία θρησκεία από την άλλη κ.λπ.— θεωρούν ότι εφόσον οι Εβραίοι, πράγματι, έζησαν για πολλούς αιώνες στην Αίγυπτο —όπως γράφουν οι θρύλοι τους—, και μετά πέρασαν στη γη Χαναάν (δηλαδή προς το σημερινό Ισραήλ), προφανώς ζούσαν —εάν ισχύει— στην Αίγυπτο και επομένως το γεγονός ότι παρουσιάζονται μονοθεϊστές 200-300 χρόνια μετά τον Ακενατόν, προφανώς θεωρείται σαν μία πιθανότητα οι Εβραίοι να εισέπραξαν τον μονοθεϊσμό από αυτή τη σύλληψη του φαραώ Ακενατόν.

Πάντως όταν πέθανε ο Ακενατόν, οι Αιγύπτιοι του έριξαν ανάθεμα και ξαναέκτισαν τους ναούς τους και έτσι η σύλληψη του Ακενατόν δεν είχε συνέχεια εντός Αιγύπτου.

Κατερίνα Συμφέρη
Εκπαιδευτικός

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

Group Therapy

16:00 17:59Current show

Group Therapy

16:00 17:59