Έθνος

Written by on 14/11/2020

image_print

Το έθνος είναι μια ψυχή, μια πνευματική έννοια. Αφενός, στο παρελθόν αποτελεί την κοινή κατοχή μιας κληρονομιάς αναμνήσεων. Αφετέρου, στο παρόν τη συγκατάθεση, την επιθυμία της συμβίωσης, τη βούληση να εξακολουθήσουμε να αξιοποιούμε αυτή την κληρονομιά που δεχόμαστε ως αδιαίρετη.

Το έθνος, όπως και το άτομο, είναι η κατάληξη ενός μακραίωνου ηρωικού παρελθόντος συνιστάμενο από προσπάθειες, θυσίες και αφοσιώσεις, δόξα, κοινωνικό κεφάλαιο πάνω στο οποίο στηρίζεται μια εθνική ιδέα. Ο σεβασμός προς τους προγόνους είναι το πιο θεμιτό αίσθημα όλων. Αγαπάει κανείς το σπίτι που έχει χτίσει και μεταβιβάζει στους απογόνους του.

Πρόκειται, δηλαδή, για ένα κοινό πρόγραμμα προς εφαρμογή. Το γεγονός ότι έχει κανείς υποφέρει, ευχαριστηθεί, ελπίσει μαζί με άλλους έχει μεγαλύτερη αξία από τις τελωνειακές ενώσεις και τα στρατηγικά σύνορα. Όταν πρόκειται για εθνικές αναμνήσεις, τα πένθη αξίζουν περισσότερο από τους θριάμβους, γιατί επιβάλλουν καθήκοντα, απαιτούν κοινές προσπάθειες. Το έθνος είναι, συνεπώς, μια μεγάλη αλληλεγγύη, αποτελούμενη από το αίσθημα των θυσιών που έχουν γίνει κι εκείνων τις οποίες είναι διατεθειμένοι να κάνουν ακόμα όσοι ανήκουν σε αυτή την κοινότητα.

Η ύπαρξη του έθνους είναι ένα «καθημερινό δημοψήφισμα», όπως η ύπαρξη του ατόμου είναι μια μόνιμη επιβεβαίωση της θέλησης για ζωή. Ένα έθνος δεν έχει ποτέ πραγματικό συμφέρον να προσαρτήσει ή να κρατήσει μια χώρα παρά τη θέλησή της. Υπόσχεται πολιτισμική και πολιτική ενότητα.

Αικατερίνη Συμφέρη
Θεολόγος-Εκπαιδευτικός-Προπτυχιακή Ιταλικής Φιλολογίας ΑΠΘ

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

Music for All

17:00 17:59Current show

Music for All

17:00 17:59