Έθιμα Χριστουγέννων

Written by on 26/12/2020

image_print

Συλλήβδην τα έθιμα στις «εορτές των Χριστουγέννων» προέρχονται από ένα συνδυασμό θρησκευτικών και λαϊκών παραδόσεων. Στην Ελλάδα συνδυάζονται διεθνή έθιμα, όπως ο Άϊ Βασίλης και η υποδοχή του νέου έτους, με ελληνικά έθιμα, σαν το πρωτοχρονιάτικο ρόδι και οι ιστορίες με καλικάντζαρους. Κάθε χώρα έχει τα δικά της ιδιαίτερα Χριστουγεννιάτικα έθιμα.

Στις κυρίως Χριστιανικές χώρες, τα Χριστούγεννα είναι η σημαντικότερη οικονομικά περίοδος διακοπών του έτους. Χαρακτηρίζονται κατά ένα μεγάλο μέρος με την ανταλλαγή δώρων μέσα στις οικογένειες.

Δώρα
Σημαντικότατο έθιμο στις γιορτές των Χριστουγέννων είναι η ανταλλαγή δώρων. Ιδιαίτερα για τα παιδιά, η εποχή των Χριστουγέννων είναι αυτή κατά την οποία λαμβάνουν σημαντικό αριθμό δώρων. Σε πολλές χώρες ο Άϊ Βασίλης, κατά τη διεθνή παράδοση φέρνει τα δώρα κατεβαίνοντας από την καμινάδα του σπιτιού και τα τοποθετεί μέσα στις κάλτσες, οι οποίες είναι κρεμασμένες μπροστά από το τζάκι.

Μελωδίες
Ένα ακόμη έθιμο θεωρούνται τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα, των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, που ψάλλουν συνήθως μικρά παιδιά. Επίσης, πολύ δημοφιλή, είναι και τα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Διακόσμηση
Ως προς την χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, είναι συνήθης ο στολισμός του δένδρου των Χριστουγέννων, η απεικόνιση της Φάτνη της Γεννήσεως ή των αλόγων, το Αλεξανδριανό ή Αστέρι της Βηθλεέμ σε διεθνές επίπεδο, ο στολισμός τα φώτα των Χριστουγέννων και το χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο.

Στην άλλη όψη του νομίσματος, ελληνική συνήθεια αποτελεί το χριστουγεννιάτικο καράβι, που έχει σχέση με την ενασχόληση των Ελλήνων με τη θάλασσα, αλλά και εκκλησιαστικές αναφορές. Στην Ελλάδα το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στολίστηκε στα βασιλικά ανάκτορα, όταν ήταν βασιλιάς ο Όθωνας. Επιπλέον, τα σπίτια εσωτερικά και εξωτερικά γεμίζουν μικρά και μεγάλα στολίδια, λαμπάκια και γιρλάντες.

Κεράσματα
Τα ποικίλα φαγητά και κεράσματα, που προετοιμάζονται και καταναλώνονται, δεν περιορίζονται μονάχα στο χριστόψωμο, τη βασιλόπιτα και τη γαλοπούλα, που εντοπίζονται πάνω στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, μα έρχονται να το ολοκληρώσουν οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα, οι δίπλες και τα πολλά ακόμη πατροπαράδοτα γλυκύσματα.

Στο σύγχρονο κόσμο τα Χριστούγεννα έχουν ιδιαίτερη σημασία για την καταναλωτική αγορά, αφού παρατηρείται σημαντική διακίνηση προϊόντων, ενώ τα τελευταία χρόνια σε πολλές πόλεις της Ελλάδας οργανώνονται πολυχώροι και εθελοντισμοί με διάφορες Χριστουγεννιάτικες Δράσεις και εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, που αποτελούν πόλο έλξης.

Αικατερίνη Συμφέρη
Θεολόγος-Εκπαιδευτικός-Προπτυχιακή Ιταλικής Φιλολογίας ΑΠΘ

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

Group Therapy

16:00 17:59

 Current show

Group Therapy

16:00 17:59