Άλσος Αγίου Νικολάου, Νάουσα

Written by on 29/09/2021

image_print

Η περιοχή Άγιος Νικόλαος ανήκει στον δήμο Νάουσας, της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και φέρει υψόμετρο 505 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το Άλσος Αγίου Νικολάου, αλλιώς Άγιος Νικόλας για τους Ναουσαίους, είναι ένα πανελλήνιο τουριστικό κέντρο αναψυχής μόλις 3 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της ηρωικής πόλης της Νάουσας και η πρόσβαση είναι εύκολη, είτε με Ι.Χ., είτε με αστικό λεωφορείο και ταξί. Ένας επίγειος παράδεισος στην καρδιά της Ημαθίας και μόλις μια ανάσα από την Θεσσαλονίκη. Είναι πιθανόν το πιο φημισμένο αξιοθέατο της Νάουσας.

Πρόκειται για μία καταπράσινη έκταση με μεγάλα πλατάνια, που την διασχίζει το ποτάμι της Νάουσας, η Αράπιτσα. Το μοναδικό στην Ελλάδα υπεραιωνόβιο άλσος πλατάνων εντυπωσιάζει τον επισκέπτη σε κάθε εποχή για την μεγαλοπρέπεια και τον όγκο του. Στη σκιά του αναπαύεται το απέραντο πράσινο του φυσικού χλοοτάπητα που συνυπάρχει με το άγριο αυτοφυές πυξάρι, τη φλαμουριά, τη βελανιδιά και το άφθονο νερό σε μια σπάνια συμφωνία ήχων και χρωμάτων.

Αυτόν τον πανέμορφο τόπο χρηματοδότησε η Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια του προγράμματος LIFE αφενός για να τον προστατεύσει και αναδείξει και αφετέρου για να βάλει τις βάσεις για μια ορθολογικά οικολογική διαχείριση, ώστε το πολυποίκιλο πλέγμα χρήσεων και δραστηριοτήτων που φιλοξενούνται στο χώρο να επιτρέπουν την αειφορία.

Αποτέλεσμα της αξιόλογης αυτής προσπάθειας υπήρξε το Ειδικό Ευρωπαϊκό Βραβείο σημαντική διάκριση στα πλαίσια του θεσμού των Ευρωπαϊκών Βραβείων αστικού και περιφερειακού σχεδιασμού το 1997.

Εκεί, υπάρχει η ομώνυμη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, οι πηγές του ποταμού Αράπιτσα, μια μικρή τεχνητή λίμνη, με πέστροφες και πάπιες, αθλητικές εγκαταστάσεις: Γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ και τένις, παιδική χαρά, εκτροφείο θηραμάτων, μαγαζιά με τοπικά προϊόντα και σουβενίρ, ταβέρνες και καφετέριες, το μικρό τραίνο για μια σύντομη περιήγηση του Άλσους και το Κέντρο περιβαλλοντικής ενημέρωσης για μια πρώτη γνωριμία με την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

Στην είσοδο του Άλσους έχει ολοκληρωθεί και ο χώρος στάθμευσης 250 θέσεων.

Κατερίνα Συμφέρη
Εκπαιδευτικός & Προπτυχιακή Ιταλικής Φιλολογίας ΑΠΘ

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

M for Mike

21:00 22:59

 Current show

M for Mike

21:00 22:59